fbpx
Work Oat Bar van Body en Fit review

Work Oat Bar van Body en Fit review

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

De Work Oat Bar van Body&Fit. Wat mag je verwachten van deze reep en (waar) past deze in je dieet?

Work Oat Bar: energiedrank in de vorm van een chocoladereep?

Vorige week kreeg ik bij binnenkomst op kantoor de Work Oat Bar van Body en Fit voorgeschoteld. Na een korte blik geworpen te hebben op de ingrediënten was de eerste indruk: Een energiedranken in de vorm van een chocoladereep.

Zo zien we de drie belangrijkste spelers uit populaire energiedranken terug:

Stoffen gericht op snelle fysieke en mentale energie.

Pure chocola

Over de smaak kan ik heel kort zijn; fantastisch. Als je van pure chocola houdt.

Dat doe ik helaas niet.

De reep heeft een coating van pure chocolade. Ik had echter al een hap genomen voor dit te lezen. Dat resulteerde in het bekende baby-eet-citroen-gezicht. Bitter en zuur zijn niet mijn favoriete smaken.

Maar dat wijdt ik dus geheel aan mijn persoonlijke afkeur voor pure chocola. Snel door dus naar belangrijkere zaken: de ingrediënten en wat je daarvan mag verwachten.

Cafeïne

Over cafeïne als stimulant hebben we natuurlijk al het nodige geschreven. De hoeveelheid cafeïne in een Work Oat Bar is wat meer dan in een kop zwarte koffie. Namelijk 100mg in de reep van 50 gram ,vergeleken met 70 mg per 100 gram koffie.

In de meeste energiedranken zit ongeveer 30mg cafeïne per 100 gram. De dosering cafeïne in de Work Oat Bar is dus niet bepaald laag. Het zou dus zeker genoeg moeten kunnen zijn om je zenuwstelsel in een actievere modus te krijgen.

Koolhydraten en suikers

De reep verdient zijn naam (goed gevonden overigens) aan de havermeel en havermout. Beide zijn bronnen van koolhydraten waarvan de suikers trager worden opgenomen. De reep biedt daarmee een combinatie van snelle en tragere koolhydraten.

Per Work Oat Bar krijg je 34 gram koolhydraten binnen waarvan 15 gram suikers. Over het verschil tussen beiden hebben we een artikel geschreven. De “waarvan suikers” slaat op de koolhydraten die uit één of twee ketens van suikers bestaan. Dit zegt dus niets over een verschil tussen natuurlijke of toegevoegde suikers (die ook natuurlijk kunnen zijn).

Dat aantal ketens kan normaal iets zeggen over de opnamesnelheid van de suikers in de bloedsomloop, maar vertelt niet hele verhaal. De maltodextrine in de Work Oat Bar valt bijvoorbeeld niet in de categorie ‘suikers’ gezien dit een polysaccharide is, bestaande uit meerdere ketens glucose. Toch wordt deze zeer snel opgenomen.

Andere snelle suikers in de Work Oat Bar zijn (tafel)suiker, glucosestroop en rijstmeel.

Taurine

Van taurine is eigenlijk nog niet genoeg bekend om te weten of het iets toevoegt aan alertheid en energie.

Onderzoekers vinden vooralsnog weinig bewijs dat andere stoffen dan cafeïne en suikers in energiedranken fysieke en mentale prestaties verhogen [1]. Daarbij hebben ze ook gekeken naar de effecten van taurine.

We gaan hier binnenkort uitgebreid in op de vele onderzoeken naar taurine en de onduidelijkheid die resteert. Vooralsnog zou ik zelf geen grote verwachtingen hebben van de toegevoegde waarde van taurine. De grootste toegevoegde waarde is waarschijnlijk de bewuste of onbewuste associatie met vleugels.

Carnitine

(L-)carnitine is redelijk populair als supplement, al behoort het niet tot het vaste ‘energie recept’ zoals cafeïne en suikers.

Carnitine  heeft in sommige dier-studies geleidt tot betere sportieve prestaties [2]. In mensen zijn deze resultaten echter niet herhaald. Carnitine is betrokken bij het verbranden van vetten om energie vrij te maken. In sommige van de onderzoeken zag men dat verbeterde prestaties door carnitine (in muizen) gepaard gingen met een besparing van glycogeen in de spieren. Deze besparing gebeurde waarschijnlijk omdat meer vetten werden ingezet als brandstof voor de inspanningen.

Deze resultaten worden in mensen echter (nog?) niet gezien. Waarschijnlijk omdat het erg moeilijk is om je natuurlijke niveau’s carnitine te verhogen met inname van carnitine uit voeding of supplementen. Tot 2011 werd zelf betwijfeld of dat wel mogelijk was. Toen bleek dat je deze niveau’s wel kunt verhogen met suppletie, maar dat je dit bijna een half jaar vol moet houden [3]. In dat onderzoek nam men 24 weken lang tweemaal daags 2 gram carnitine. Dat kan je vertalen naar de hoeveelheid carnitine in 4 Work Oat Bars, 24 weken lang.

Overigens werd die twee gram wel aangevuld met 80 gram koolhydraten wat de opname waarschijnlijk bevorderd heeft. In de Work Oat Bar zit 34 gram koolhydraten per 1 gram carnitine.

Work Oat Bar: Een pre workout bar

Ik twijfelde of ik de work Oat Bar wel moest vergelijken met een energiedrank omdat diens reputatie niet bepaalde stijgend is. Maar de ingrediënten maken zo’n vergelijking voor de hand liggend.

Een energiedrank hoeft bovendien niet slecht te zijn. We weten dat cafeïne voordelige effecten kan hebben en dat suikers de favoriete brandstof van ons lichaam zijn. Producten die relatief veel suikers en cafeïne bevatten zijn dus niet slecht; ze kunnen slecht gebruikt worden.

Ik denk persoonlijk dat de mensen die de Work Oat Bar kopen, consumenten zijn met meer bewustzijn van voedingswaarden dan de gemiddelde scholier die een energiedrank koopt. Daarmee durf ik er ook op te gokken dat de reep een meer weloverwogen plek in het dieet krijgt. Daar wanneer je de energie ook echt van plan bent in te zetten voor fysieke activiteit. Als een pre workout bijvoorbeeld.

Maar daarom heet het ook de Work Oat Bar en niet de Chill Oat Bar. Ook een goed idee overigens, maar dan met meer eiwitten, minder suikers en natuurlijk….melkchocolade!

Referenties

  1. McLellan TM, Lieberman HR. Do energy drinks contain active components other than caffeine? Nutr Rev. 2012 Dec;70(12):730-44. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00525.x. Epub 2012 Nov 9. Review. PubMed PMID: 23206286.
  2. Jain S, Singh SN. Effect of L-carnitine Supplementation on Nutritional Status and Physical Performance Under Calorie Restriction. Indian J Clin Biochem. 2014;30(2):187–193. doi:10.1007/s12291-014-0437-1
  3. Chronic oral ingestion of L-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans. Wall BT, Stephens FB, Constantin-Teodosiu D, Marimuthu K, Macdonald IA, Greenhaff PL J Physiol. 2011 Feb 15; 589(Pt 4):963-73.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Conditie opbouwen
Vincent says:

Beste, body en fit levert dit al héél lang niet meer. Was dat een product exclusief van hen? Of kan je het ergens nog verkrijgen. Mv Vincent

Reactie op: 2024-07-11 20:04:41

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen