De Avanca S1 Wireless Sports Headphone. Een handige draadloze koptelefoon voor in de gym, afhankelijk van je favoriete muziek.
Inhoudsopgave
Avanca S1 Wireless Sports Headphone
Afgelopen week ontving ik op de redactie de Avanca S1 Wireless Sports Headphone. Een lichtgewicht draadloze koptelefoon die slechts 17 gram weegt en gebruik maakt van bluetooth 3.0 voor verbinding met je mobiel.
Tijdens de training
Gisteren en eergisteren had ik de gelegenheid de koptelefoon te testen tijdens een training.
De Avanca S1 is een bluetooth koptelefoon gericht op sporters. Dat betekent dat deze dus meer gemak moet bieden tijdens activiteiten en bijvoorbeeld niet moet afvallen bij snelle bewegingen. Dat laatste is behoorlijk goed gelukt. Voorover buigen om schijven op te pakken of juist op de rug liggend voor een dumbell bench press, no problem. Ik had op de eerste dag mijn hoofdpijngrens al snel bereikt in een onsuccesvolle poging het ding van m’n hoofd te schudden. De oortjes zitten bovendien gemakkelijk en zijn erg licht.
De tweede training, gisteren, onderwierp ik de Avanca S1 aan een pittige zweettest, een beentraining op een van de benauwdste dagen van het jaar in de sportschool, mét hoodie op. Als het zweet van je hoofd begint te gutsen, merk je dat de oortjes sneller geneigd zijn wat uit je oren te glijden. Niet genoeg om van je hoofd te vallen, maar wel genoeg om kwaliteit te verliezen waardoor je dus na iedere set niet als eerste je drinkbeker pakt, maar je oortjes weer indrukt.
Gebruiksgemak
De Avanca S1 is makkelijk in gebruik. De eerste keer moet je het aan/uit-knopje net zo lang indrukken tot je “power on” hoort en dan in blijven drukken tot je “pairing” hoort. Als je de handleiding leest, kan je geneigd zijn na het horen van “power on” los te laten. Als je deze dan vervolgens weer indrukt om te “pairen” dan schakel je de headset echter weer uit. In blijven drukken dus. Na het horen van “pairing” zie je de headset verschijnen in je lijst met bluetooth apparaten op je mobieltje.
De knopjes zijn een beetje klein, maar persoonlijk vond ik ze wel prettig. Als je eenmaal weet waar ze zitten, voelt het heel intuïtief. Je kunt schakelen tussen nummers met de knopjes aan je linkeroor en het volume aanpassen met de knopjes aan je rechteroor. Met een aan/uit-knop kan je nummers pauzeren.
De headset schakelt bij inkomende telefoongesprekken automatisch over.
Volume
In het geval van de sportschool waar ik train, blijkt het volume meer dan voldoende om de gebruikelijke dance muziek te overstemmen met mijn 90’s hip hop. Sterker nog, het is de enige koptelefoon die ik ooit gebruikt heb waarbij ik het maximum volume simpelweg te hard vind. Nou moet je je natuurlijk zorgen maken dat je oud wordt als je zegt dat je koptelefoon te hard kan. Maar zelfs mijn 15-jarige dochter zei bij 70% al dat het niet harder hoefde. En zij is een metal fan!
Signaalkwaliteit
De headset zou een bereik hebben van 100 meter. Zo ver heb ik het niet uitgeprobeerd. Ik reken meer in afstanden “van hacksquat tot drinkkraantje”. Dat is de grootste afstand die ik in de sportschool maakte tussen de telefoon in m’n sporttas en de headset in m’n oren. Op die afstand bleef de verbinding uitstekend.
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is top, als Bach je favoriete artiest is. Als je echter liever naar de Ol’ Dirty Bastard luistert dan zal je de nodig bass missen. Thuis legt de Avanca S1 het wat dat betreft af tegen de “DJ-headset” van twee tientjes die ik spotify-luisterend draag tijdens het typen van deze review. Die gebruik ik echter niet in de sportschool vanwege het snoer en het feit dat hij makkelijk van m’n hoofd valt.
Ik vond het geluid van de Avanca S1 wat hol. Nu is het goed te weten dat ik ook niet snap hoe mensen naar muziek uit de luidspreker van hun mobiel kunnen luisteren. Dat holle, schelle geluid vind ik vreselijk. Dus misschien ben ik wat kritischer dan jongere gebruikers.
Conclusie
Ik luisterde eigenlijk nooit naar muziek in de sportschool (behalve dan naar de goedkope dance covers van soulmuziek die ik verplicht te horen krijg). De reden daarvoor lag vooral in het gebruiksgemak. Ik schrijf “lag” omdat ik om ben. Ik vond het heerlijk.
Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik bluetooth headsets niet genoeg kans heb gegeven na teleurstelling in een ver verleden. Nu ben ik gym-playlists aan het maken. Ik was vergeten hoe motiverend en opzwepend het is om tijdens de training goede muziek te horen. Vooral als het je niet beperkt in je bewegingsvrijheid en je nauwelijks voelt dat je een headset draagt.
De Avanca S1 Wireless Sports Headphone heeft me dus over de bluetooth-streep getrokken. Het doet me echter ook afvragen of er in dezelfde categorie alternatieven zijn die met hetzelfde comfort betere geluidskwaliteit kunnen bieden. Vooral de tweede dag toen ik eenmaal weer gewend was aan muziek in de sportschool begon het gebrek aan bass me meer te ergeren. Ook omdat ik hierdoor het volume nog harder moest zetten om de dance-muziek in de sportschool te overstemmen.