De pompoen is dé herfstgroente van dit seizoen. Ik heb er al veel gerechten mee gemaakt. Vooral de hartige pompoenmuffins waren erg goed gelukt! Gezonde muffins zijn vaak iets minder zoet en ook minder vet dan de originele maar dat merk je bij deze heerlijke muffins nauwelijks. Met deze zoete snack kom je zeker in de gezellige herfstsfeer!
Een pompoen schillen is niet het leukste werk in de keuken. Het kost je wel de nodige inzet maar de uitkomst is zeker de moeite waard. Toch kan het nu veel makkelijker! In de meeste supermarkten heb je tegenwoordig namelijk vers geschilde en gesneden pompoen. Ideaal, aangezien we al zo weinig tijd hebben. En gezond eten moet natuurlijk wel leuk blijven. Een verse pompoensoep heb je nu binnen no-time op tafel gezet! En dat geldt nu ook voor deze muffins. Heerlijk toch?
Benodigheden pompoenmuffins
- 230 g pompoenpuree (vers een halve pompoen)
- 250 g volkoren -of speltmeel
- 100 ml plantaardige melk
- 2 verse vijgen
- 1 el gembersap
- 3 el shake en smoothiemix (noten, lijnzaad en rauw cacao crips)
- 2 tl kaneel
- 2 tl bakingsoda
- 3 el vloeibare kokos -of olijfolie
- Zoetmaker naar wens; stevia (low-calorie), 4 el agavesiroop of 4 el honing.
Bereidingswijze pompoenmuffins
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Koop je een hele pompoen: Begin dan met het schillen hiervan. Dit kan op verschillende manieren maar ik sneed hem eerst door vieren en daarna schilde ik de schil eraf (met een schilmes).
- Snij het vruchtvlees in kleine stukken en kook ze in een pan met ruim water.
- Is de pompoen zacht? (Net als bij aardappelen) giet dan het water af.
- Stamp het vruchtvlees tot een puree. Zet deze even apart.
- Snij de vijgen in kleine stukken. (is de vijg vers dan kun je deze met schil eten maar vind je dat niet lekker dan zou ik hem schillen.
- We maken het mengsel door eerst de meel en de melk te mixen tot een mooi beslag.
- Voeg daarna de puree en de overige ingrediënten bij de mix en meng alles goed door elkaar. Gebruik een mengmachine voor het gemak.
- Vul de muffin vormpjes tot ruim over de helft met het beslag.
- Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. Let goed op de kleur. Deze dient goudbruin te worden.
- Zijn ze klaar, prik er met een houten prikker doorheen. Is de prikker schoon? Dan zijn de muffins klaar.
- Laat ze nog even een beetje afkoelen en maak ze af met wat Griekse yoghurt, blauwe bessen en kaneel.
Tip! Je kunt de pompoenmuffins een dag bewaren in de koelkast en je kunt ze invriezen. Zo heb je altijd een gezonde snack bij de hand!