Een stevig ontbijt met complexe koolhydraten, eiwitten en vezels. Havermout is niet voor niets zo populair onder de sporters want het geeft je een portie langdurige energie. Het is belangrijk om goed te ontbijten. Wanneer je goed ontbijt, blijft je suikerspiegel de gehele dag stabieler en voorkom je de suikerkicks en bijbehorende dips. Je zult je ook langer voldaan voelen. Havermout bevat veel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is belangrijk voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Vezels vormen namelijk een smeermiddel voor je darmen, waardoor de maag-darmwerking optimaal verloopt. Havermout bevat ook vitamine B, magnesium en aminozuren.
Havermout is zeker niet saai als ontbijt want je kunt er genoeg mee variëren. Ik maak de havermout het liefst met amandelmelk. Je kunt amandelmelk zelf maken of je koopt het bij de supermarkt of natuurwinkel. Let wel op dat je de variant zonder suiker koopt. Amandelmelk kun je ook vervangen door sojamelk, rijstemelk, water of een combinatie ervan. Met fruit zoals banaan, zwarte bessen en noten maak je de lekkerste combinaties. Door er vanille protiëne blend bij te voegen krijgt de havermout al een heerlijke smaak. Gebruik een theelepel kaneel als finishing touch!
Ingrediënten Vanille havermout
- 40 gr havermout
- 300 ml amandelmelk
- 20 gr vanille blend (eiwitpoeder)
- zwarte bessen en (bevroren) rood fruit naar wens
- optioneel; superfoods zoals chiazaad of cacao crisps en kaneel
Bereidingswijze Vanille havermout
- Breng de amandelmelk aan de kook.
- Roer hier langzaam de havermout en de vanille blend doorheen, anders krijg je klontjes.
- Laat het geheel een minuut lang rustig doorkoken.
- Neem vervolgens de pan van het vuur en laat het nog even staan.
- Voeg daarna de havermout in een kom en leg of strooi de bosvruchten en eventueel de nootjes, zaadjes, kaneel en superfoods overheen.
Tip! vervang de havermout eens met quinoa -en boekweitvlokken of een combinatie ervan!