Voor de taartenbakkers onder ons, dit recept kon ik niet voor mezelf houden! Een gezondere versie van de overheerlijke worteltaart! Ik liet me inspireren door meerdere recepten, maakte er één versie van en paste nog wat ingrediënten aan. Ik hoopte zo dat deze taart zou lukken want ik ben echt gek op worteltaart! Vooral met de kokos topping. De topping is een zelfbedachte creatie dus dat was even spannend, maar pakte perfect uit! Het recept is gemaakt met gezondere producten maar let wel op! Een taart al dan niet met gezonde ingrediënten bevat evengoed de nodige calorieën en koolhydraten. Het aantal bakminuten is per oven afhankelijk. Houd deze beschrijving aan maar controleer goed of de taart niet te nat is aan de binnenkant. Deze worteltaart is zeker de moeite waard om eens te maken en kun je de taart niet in één keer nuttigen, snij hem dan in stukjes, dek ze af en leg ze dan in de vriezer. Enjoy!
Ingrediënten gezonde worteltaart
- 300 gram geraspte wortelen
- 250 gram speltmeel of volkorenmeel
- 100 gram voorgeweekte dadels (of vijgen)
- 2 tl baking soda
- 2 tl wijnbakpoeder
- snufje zeezout
- 10 ml vanille extract
- 1 el kaneel
- 2 el zachte (gesmolten) kokosolie
- 1 el agavesiroop/biologische honing
- 50 gram fijngehakte walnoten
- 20 gr vanille eiwitpoeder
Topping gezonde worteltaart
- 6 el kokosrasp
- 1/4 verse citroensap en schilrasp
- 2 ei -eiwitten
- 185 gram cream cheese (low-fat)
- 2 el agave siroop of honing
- 28 gr (1 scoop) vanille eiwitpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor, op 180 graden.
- Maak eerst de topping in de keukenmachine. Start met de eiwitten en klop deze goed op.
- Voeg daarna de overige topping ingrediënten erbij en mix totdat er een mooi geheel ontstaat.
- Plaats de topping daarna in de koelkast.
- Nu starten we met de taart. Rasp eerst de wortelen.
- Snij daarna de dadels en de walnoten fijn, met de hand of in een keukenmachine.
- Is de kokosolie zacht? Dan kan het beslag gemaakt worden.
- Voeg de kokosolie, wortels, dadels, walnoten, de bakpoeder en zout, de eieren en speltmeel in de keukenmachine en mix deze goed tot een geheel.
- Vet de bakvorm of cakevorm goed in met kokosolie. (28 cm of grote cakevorm)
- Doe de mix erin en bak circa 45-60 minuten in de oven. Is de taart klaar? Controleer dit met een houten prikker. Is deze droog? Dan is de worteltaart klaar.
- Laat de taart eerst afkoelen en haal alvast de topping uit de koelkast.
- Smeer de topping egaal over de taart heen. Bestrooi de taart eventueel nog met kokosrasp en kaneel.
- Houd je nog wat van de topping over dan kun je de taart in de lengte, door de helft snijden en het midden vullen met een laagje topping. Dit is wel even wat meer werk maar wel erg lekker.
Tip! Maak de worteltaart glutenvrij door de spelt -of volkorenmeel te vervangen door amandelmeel.