Lunchinspiratie nodig? Deze lente-kipsalade zal je zeker doen opfrissen! Ik vind het heerlijk om te lunchen met een salade en je brengt zo meer variatie in je dagelijks eetpatroon. Je kunt er zoveel kanten mee op! Toch hoor ik regelmatig dat het lastig is om inspiratie op te doen. Vaak heb je ook niet de juiste ingrediënten in huis, wordt het te ingewikkeld en kiezen we toch maar weer voor een boterham. Onderaan dit recept geef ik je ook wat basis tips om jezelf altijd van een lekkere salade te kunnen voorzien.
Ingrediënten
- gerookte kip
- 2 cups gemengde sla en rucola
- halve mango
- halve komkommer
- 2 tomaten en 1/2 komkommer
- 1 el pompoenzaadjes
- 2 el magere kwark
- peper en zout naar wens
- optioneel :verse kruiden (bijvoorbeeld bieslook)
Bereidingswijze gerookte kipsalade
- Leg alle ingrediënten klaar voor gebruik en was de groenten en sla.
- Snij de gerookte kip in plakjes van een halve centimeter
- Ontschil de mango en snij deze ook in kleine gewenste stukjes.
- Snij de komkommer en tomaten (komkommer eventueel schillen en in reepjes snijden)
- Voeg de gemengde sla in een kom met de kip en de mango en meng dit samen met een beetje dressing, peper en snufje zout
- Voeg daarop de kip, mango, tomaten, komkommer en de pompoenpitjes.
- Garneer de salade met wat theelepeltjes magere kwark voor een fris-romige combinatie
- Maak de salade af met de verse (gesneden) kruiden.
Basis tips. Hoe maak je een salade
- Zorg dat je te allen tijde gemengde sla, of zakjes sla in huis hebt. Ik kies meestal voor rucola, veldsla en gemengde sla.
- Daarna kies je een basis ingrediënt, Als je basis goed is, kan je salade eigenlijk al niet meer stuk
- Voorbeelden basis ingrediënten ; kip, kalkoen, zalm, tonijn, biefstuk en eieren of voor kaas of vleeswaren.
- Om te variëren kun je er dan voor kiezen om je basisingrediënt te bakken, te koken of kies bijvoorbeeld voor gerookte producten.
- Combineer dit met een groente of fruit (bijv; asperge, avocado, ananas) en het is ook lekker om eens te combineren met pasta of noodles.
- Vul dit aan met gemengde sla, rauwkorst, komkommer, tomaten, nootjes, zaadjes, taugé e.d. Probeer ook eens te experimenteren.
- Maak de salade af met een (zelfgemaakte) dressing. Een beetje azijn, olijfolie, vers citroensap, peper en zout naar wens geven je salade al een frisse smaak.
- Tot slot kun je ook verse kruiden toevoegen aan je salade zoals; basilicum, bieslook & koriander. Deze kunnen je salades net even iets specialer maken.
Tip! Gebruik niet teveel dressing. Je salade verlies dan zijn natuurlijke smaak, wordt slap en veel sladressings zitten vol met calorieën. Maak een zelf met maar enkele ingrediënten!