fbpx

Wat voor Arnold werkte, werkt niet voor jou!

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Dagelijks worden de schema’s van bekende bodybuilders zoals Arnold Schwarzenegger en Phil Heath gedownload. Hier lees je waarom dat nu niet bepaald slim is.

Schema’s veranderen

Regelmatig krijg ik de vraag of ik iemand kan helpen aan het voedings- of trainingsschema van een bepaalde bodybuilder. Meestal zijn dit de grote namen als Schwarzenegger en Phil Heath. Zowel van oudere namen als van hedendaagse bodybuilders dus. Ook bodybuild-DVD’s en boeken vinden gretig aftrek door fans die hopen de geheimen van het succes van grote namen als deze te ontrafelen.

In sommige bio’s die ik schreef van bodybuilders voegde ik dan ook een schema toe dat ik van hen vond. Dit kon online zijn of uit door hen geschreven boeken dan wel artikelen in tijdschriften. Dit is echter slechts een momentopname. Voor progressie is namelijk afwisseling in je training van belang zoals we al zo vaak hier hebben aangegeven. Je mag op zijn minst verwachten dat de pro’s dit ook wel snappen. Als je dus al ergens een schema vindt dan is dit slechts het schema dat die bodybuilder op een gegeven moment gebruikt heeft, als het al daadwerkelijk zijn schema is.

Er is geen “beste methode”

“Geen probleem voor mij want ik heb de schema’s van Dorian Yates en die heeft al zijn training van zijn gehele carrière vastgelegd”, zeg je misschien als slimmerik.

Hoewel Dorian inderdaad al zijn trainingen én maaltijden opschreef, is mij niet bekend dat deze ooit gepubliceerd zijn. Maar ook als dit wel het geval was, hoeft dit niet te betekenen dat de methoden van deze 6-voudig Mr. Olympia “de beste methoden” voor jou zijn. Dorian was bijvoorbeeld een aanhanger van het HIT-principe (veel gewicht, weinig volume) zoals ook Mike Mentzer voor hem. Over die laatste heb ik al eens geschreven in het kader van de discussies die hij had met Arnold over “de beste” trainingsmethoden. Beiden trainden op heel andere wijze en bereikten beiden goede resultaten.

Wel kan je bijvoorbeeld zeggen dat HIT een hogere kans biedt op blessures, maar ook je kracht meer zal verhogen. Voor mij persoonlijk is daarom HIT niet de ideale trainingsmethode omdat ik nogal blessure-gevoelige aanhechtingen heb en kracht een lagere prioriteit heeft dan spiermassa.

Jij bent Arnold niet

De methoden van Arnold hoeven voor jou niet te werken, simpelweg omdat jij Arnold niet bent. Gisteren beschreef ik nog hoe weinig hij lange tijd wist van bijvoorbeeld “cutten” (pas toen hij verloor van Frank Zane ging hij zich bijvoorbeeld verdiepen in low carbs diets én het anabolengebruik van de Amerikanen). Ondanks het feit dat hij alleen maar at om groter te worden, bleef hij toch relatief droog. Vele anderen zouden met zijn toenmalige eetgewoonten al een dikke buik hebben gekregen en meer op strongmen of powerlifters dan een bodybuilder lijken.

In bijvoorbeeld mijn voedingscalculator wordt rekening gehouden met jouw lichaamstype. Kom je van nature snel aan in vet dan wordt er een andere hoeveelheid calorieën voorgesteld dan wanneer je van nature juist erg droog bent.

Ook wordt vaak wel het trainingsschema gebruikt, maar niet het voedingsschema. In bijna alle gevallen weet je bovendien niet wat er “onder de tafel” gebruikt wordt. Een schema van Phil Heath downloaden is leuk, maar zijn trainingsschema is gebaseerd om een voedingsschema waarbij hij zo’n 9.000 kcal per dag binnenkrijgt naast de nodige hoeveelheden anabolen, groeihormoon en insuline. Als jij dan met je 3.000-4.000 kcal per dag én zonder chemische hulpmiddelen zijn trainingsschema overneemt, moet je niet verbaast zijn als je binnen enkele weken de nodige blessures oploopt en je progressie ziet stagneren door overtraining.

Zomaar een schema van een succesvol bodybuilder downloaden, biedt net zoveel garantie op zijn succes als het dragen van de schoenen van Usain Bolt terwijl je niet eens weet of je dezelfde schoenmaat hebt.

Tijden veranderen

Mocht jij alleen kijken naar de bodybuilders van uit “het gouden tijdperk”: Bodybuilding staat niet stil. We weten steeds meer over voeding, training, supplementen en ja, ook over zaken als anabolen en groeihormoon. Een “mooi” voorbeeld hiervan is de tamelijk denigrerende manier waarop Sergio Oliva jr. sprak over zijn vader “the myth”. In onderstaande interview (vanaf 2:54) werd hem gevraagd of hij zijn (inmiddels overleden) vader wel eens om tips vraagt. Junior antwoord daar negatief op. De kennis van zijn vader zou zo gedateerd zijn dat deze hem niets zou kunnen leren. Hij is zelfs zo negatief over zijn vader dat de reporter hem moet vertellen dat de naam Oliva toch echt een positieve connotatie heeft en geen negatieve zoals zijn zoon zou doen vermoeden.

Zijn opmerkingen werden niet bepaald gewaardeerd door de fans van zijn vader, getuige de reacties op youtube. Ik had er in eerste instantie ook moeite mee. In de zin van “wie de fuck ben jij en wat heb je bereikt, vergeleken met je vader?”. Maar het antwoord is natuurlijk dat het zijn zoon is die gebukt onder een “Jordi-Cruijff-syndroom” zijn irritatie niet kan verbergen om het feit dat hij altijd in de schaduw van zijn vader zal staan. Bovendien zit er blijkbaar persoonlijk zeer wat blijkt als hij zegt dat hij meer heeft aan zijn moeder en verloofde “die hem steunen”. Hoe lullig, disrespectvol of gebaseerd op persoonlijk wrok het dan ook overkomt, inhoudelijk heeft hij wel gelijk!

Ook al vind je dat je niet zo groot hoeft te zijn als de top-bodybuilders van tegenwoordig en zie je er liever uit als Arnold of Sergio dan nog doe je er slim aan gebruik te maken van de hedendaagse kennis. Als je de aanleg, toewijding en discipline hebt die Sergio en Arnold hadden, is de kans groot dat je hun resultaat sneller kan bereiken met hedendaagse kennis. Maar ja, die aanleg, toewijding en discipline zijn natuurlijk de echte geheimen van succesvol bodybuilders.

https://www.youtube.com/watch?v=U3l_pbpDCrI

Inspireren en motiveren, maar niet kopiëren

Begrijp me niet verkeerd. Ik lees de boeken van Arnold met veel plezier en ik kijk met evenveel plezier naar filmpjes van bekende bodybuilders. Ik zit alleen niet klaar met een blocnote om al hun trainingen vast te leggen en maaltijden op te schrijven. Wel moet ik toegeven dat er een tijd geweest is dat ook ik op zoek ging naar grits en flessen met gepasteuriseerd eiwit omdat ik toevallig een DVD van Ronnie Coleman had gezien. Maar hoeveel grits en hoeveel van de eiwitten ik vervolgens at dat werd bepaald door mijn persoonlijke behoefte.

De grootste meerwaarde van bodybuild-DVD’s en boeken etc. is dan ook de motiverende werking en niet de informerende. Laat je motiveren en inspireren door de grote mannen, maar maak niet de fout simpelweg te kopiëren wat zij doen.

Misleidende industrie

Tot slot moet ik wel zeggen dat de hedendaagse fitness-industrie er ook wel een handje van heeft om te doen alsof de één zijn succes ook de jouwe kan zijn. Iedereen met een beetje leuk fysiek kan zich opwerken als specialist. Mensen zien een foto en denken :”Hij/zij weet waar hij/zij het over heeft”. In sommige gevallen zal dat ook zo zijn, in andere gevallen is het mazzel.

Ik kan bijvoorbeeld een foto op facebook zetten met de tekst:”persoonlijke begeleiding voor een sixpack” en wachten tot mensen zich aanmelden voor een paar tientjes iedere maand om vervolgens één schema en één gesprekje via skype te krijgen (klinkt bekend?).  Feit is echter dat ik die sixpack al had op vijfjarige leeftijd en deze nooit verdwenen is, ongeacht wat ik eet of doe. Ik heb letterlijk nog nooit in mijn hele leven ook maar één calorie laten staan omdat juist massa mijn uitdaging is. Mijn kennis over “cutten” is namelijk volledig gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, andere literatuur en het resultaat van mensen die ik begeleid heb. Zou het om ervaring gaan dan zou je veel meer hebben aan iemand die misschien minder droog is, maar begon met veel overwicht en dat succesvol heeft weten te verlagen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen