In een vorig artikel schreef ik over de 5 redenen waarom je géén groepslessen zou moeten doen. In de conclusie gaf ik echter aan dat wanneer het je plezier oplevert en het je ertoe aanzet om te sporten wanneer je anders niks zou doen, het een goede keuze is. Uiteraard kan dat natuurlijk wat genuanceerd worden.
Bij dezen dus redenen waarom het wel verstandig is om groepslessen te doen.
Motivatie
Intensief aan krachttraining doen is niet voor iedereen weggelegd. Ga je zelfstandig aan de slag met je trainingsprogramma dan kan het zijn dat je op den duur de motivatie verliest en niet genoeg wilskracht hebt om door te pakken. In zo’n situatie kan het enorm waardevol zijn als je samen met een groep mensen traint die je tot de orde roepen en je herinneren aan het waarom je ook alweer begonnen was. Een goede organisatie is hier actief in en creëert veel betrokkenheid bij zijn volgelingen.
Deel uitmaken van een zogenaamde community kan erg stimulerend werken
Samen bereik je meer!
Het trainen in een groep is behalve een stok achter de deur om te blijven komen ook waardevol voor de intensiteit die je levert tijdens de workout. Heb je een gedreven personal trainer dan zal deze het uiterste van je vragen en dit resulteert in meer effort en effect dan wanneer je in de sportschool een half uurtje op de loopband staat.
Techniek
Als de motivatie er wel is, wil je ook dat die energie op de juiste manier besteed wordt.
Een goede personal trainer loopt tevens tussen alle deelnemers door om je techniek te corrigeren wanneer deze niet goed genoeg is. In vergelijking met het in je uppie trainen in de sportschool zal je bij een groepsles veelal niet de adviezen aannemen van degene die toevallig naast je staat en een imposante hoeveelheid spiermassa en strakke buik heeft. Hoe indrukwekkend ook, daarvan weet je niet of zijn of haar kennis aansluit bij jouw wensen en lichaam.
Een instructeur, ook al is het niet de beste, zal in het algemeen meer achtergrond en brede kennis hebben dan de gemiddelde sportschool bezoeker.
Motivatie voor de juiste voeding
Een belangrijke factor die vaak over het hoofd gezien wordt bij groepslessen is de voeding. Je kunt trainen tot je een ons weegt, maar als je niet fatsoenlijk gaat eten zal het verlies aan vetmassa zich beperken tot grammen in plaats van kilo’s.
Gelukkig zijn er aanbieders van groepslessen die het begrijpen en hun leden aansporen aandacht te schenken aan hun voedingspatroon en proteine inname. Het werken met een groep kan hier ook zorgen voor verantwoordelijkheidsgevoel en een stok achter de deur. Bovendien kun je met gelijkgestemden een hoop inspiratie opdoen voor lekkere recepten en makkelijke maaltijden.
Groepslessen zijn een perfecte manier om eenzaamheid te voorkomen.
Als laatste reden zou je nog eens goed kunnen kijken naar een onderwerp waar vaak moeilijk over gepraat wordt: eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de volwassenen in Nederland eenzaam is [1]. Social media kanalen springen als paddenstoelen uit de grond om hier een oplossing voor te leveren, maar werkt dat nou echt?
Ga erop uit, ontmoet mensen en werk samen aan het creëren van iets moois waardoor verbondenheid ontstaat.
Kies de juiste groepsles
Uiteraard is de ene groepsles is de andere niet. Wanneer je serieus aan de slag wilt gaan dan zoek je een organisatie waarbij resultaat voorop staat en waar je kunt rekenen op deskundige begeleiding en dito instructeurs.
In praktijk is dit echter zeer lastig te beoordelen. Stelt bijvoorbeeld een fitness keurmerk iets voor of is dat gewoon een stempeltje dat je als sportschool ontvangt tegen jaarlijkse betaling? En wat zegt de naam van de organisatie als jij toevallig hun slechtste instructeur voor de klas hebt staan? Als leek is het erg moeilijk om een groepsles inhoudelijk op kwaliteit te beoordelen. Rondvragen hoe lang men al gemiddeld traint, kan wat meer inzicht geven. Blijven mensen terugkomen dan zijn de lessen blijkbaar leuk om te volgen en is men tevreden over de resultaten.
Er wordt bij CityBootcamp onderscheid gemaakt tussen beginners, basis en gevorderden en er wordt gewerkt met de juiste oefeningen en het doen van mobilisers om beter te presteren en blessures te voorkomen. Door de foodcamps ben je niet alleen aan het trainen maar leer je ook je voedingspatroon dusdanig aan te passen om vetmassa te verliezen en meer spiermassa op te bouwen. Bovendien werkt CityBootcamp aan een hechte community waarbij alle bootcampers een team vormen en elkaar verantwoordelijkheid houden voor het boeken van resultaat. Het is erg mooi om te zien hoe deze club jonge mensen hard werkt, in groepsverband, aan het creëren van meer gezondheid, fitheid en verlies van vetmassa.
Conclusie
In mijn artikel ‘Waarom je beter geen groepslessen kunt doen’ beschreef ik wat de nadelen zijn van groepslessen. Natuurlijk behoort die genuanceerd te worden en kun je niet alles over een kam scheren. De organisatie achter de groepslessen is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lessen en zou moeten zorgen voor de juiste coaching om ook op het gebied van voeding en mindset sterker te worden.
De kwaliteit van een groepsles wordt bepaald door de manier van werken en de mensen die er binnen werkzaam zijn. Stel vooral veel vragen om ervoor te zorgen dat je weet of je kwaliteit krijgt. Kan een instructeur in eenvoudige taal uitleggen waarom iets gedaan wordt of juist niet dan kun je hier zelf je conclusies uit trekken.
Referentie:
Rijksinsitituut voor Volksgezondheid en Milieu, ministerie van VWS