Vanavond praat ik op BNR mee over het gedoe over het zoontje van Christiano Ronaldo. We zien een jongetje met een wasbordje in een sportschool. Genoeg reden om weer de onzinnige verwijten te horen dat krachttraining slecht is voor kinderen.
Ripped kid
Toen ik vanmiddag door het programma gebeld werd, moest ik bekennen er niets van meegekregen te hebben. Misschien omdat ik nooit begrijp wat er zo bijzonder zou moeten zijn aan het lichaam van Christiano Ronaldo en berichtgeving daarover negeer. Ik zie iemand die gewoon erg droog is, waarschijnlijk van nature. Zoals ik er op mijn 18e uitzag voordat ik met serieuze krachttraining begon en wat spiermassa op dat magere lichaam plakte.
Dat is dan ook meteen waarom ik de kritiek niet snap die sommigen hebben naar aanleiding van de foto van Ronaldo’s zoontje. De standaard verwijten dat krachttraining niet goed is voor kinderen, gevaar voor groeischijven en dat soort nonsens. Blijkbaar hoort dat bij voetbalzoontjes. Vorig jaar kreeg het zoontje van David Beckham dezelfde kritiek toen hij een filmpje deelde van hemzelf op de roeimachine.
De kritiek nu is echter nog minder op zijn plaats. Van de kleine Beckham kon je nog zeggen dat hij een slechte techniek toonde. Van het zoontje van Ronaldo staat echter helemaal niet vast dat hij überhaupt traint. Zijn lichaam is daar in ieder geval geen bewijs van. We zien een wasbordje, wat slechts een teken is van een laag vetpercentage. Iets dat op die leeftijd helemaal niet bijzonder is in (ongetrainde) jongetjes. Ik spreek dan dus o.a. uit persoonlijke ervaring.
De kritiek komt dan ook waarschijnlijk door het hele beeld; een sportschool op de achtergrond, een soort most-muscular-pose en een wasbordje. Er is echter niets dat er op wijst dat hij aan krachttraining doet, laat staan op een slechte manier en te hoge intensiteit.
Ik zie een jongetje dat gewoon meegaat met zijn vader naar de sportschool en daar lol heeft.
Krachttraining is niet gevaarlijk voor kinderen
Maar ook als hij wel aan serieuze krachttraining zou doen dan hoeft dat nog niet gevaarlijk te zijn. Gaat het bijvoorbeeld om groeischijven dan blijken populaire sporten zoals voetbal een hoger risico te bieden. Niemand die daarover zal beginnen als Ronaldo foto’s had gedeeld van zijn zoon die een balletje trapt. Hierop gaan we uitgebreid op in, in een artikel over vermeende risico’s van krachttraining voor kinderen.
In een ander artikel bieden we hiervoor richtlijnen voor krachttraining voor kinderen om mogelijk risico’s te minimaliseren. Opvallend hierbij is dat de richtlijnen vrijwel gelijk zijn aan de richtlijnen voor beginnende volwassenen. Voorbeelden zijn onder andere de nadruk op een goede techniek en het voorkomen van een te hoge belasting.
Andere belangrijke punten zijn onder meer het beseffen wat het nut moet zijn van de krachttraining. Als het gaat om ondersteuning van een andere sport dan moet de krachttraining hierop gericht zijn. Als Christiano de perfecte voetballer wilt ontwikkelen in zijn zoontje bijvoorbeeld, zou explosieve krachttraining kunnen helpen. Op die leeftijd zou ik echter vooral richten op de basis en techniek van het spelletje zelf.
Als het ontwikkelen van kracht het einddoel is, dan kan je je afvragen waarvoor die kracht nodig is. Voor een gezond lichaam zijn er genoeg sporten die kunnen helpen zorgen voor (behoud van) voldoende spierkracht en massa. Daarvoor hoef je niet vier tot zes keer in de sportschool te zitten. Ik train nu zo’n 20 jaar serieus in de sportschool en heb nog steeds geen manier gevonden om daar evenveel plezier uit te halen als uit het honkballen en basketballen in mijn jeugd.
Krachttraining eerder gevaarlijk voor het kinderbrein dan voor de spieren
Maar misschien gaat het juist echt om de spiermassa. Misschien wil je echt een mini He-man creëeren zoals ‘Little Hercules’ waar we eerder over schreven.
Daar heb ik wel moeite mee. Dan ben je namelijk al op zeer vroege leeftijd bezig een grote waarde te hechten aan het fysieke uiterlijk. Je zegt dan tegen een kind dat meerdere keren in de week naar de sportschool en een streng dieet noodzakelijk zijn voor een ‘goed’ uiterlijk. Het lijkt mij onverstandig hier op die leeftijd al mee bezig te zijn. Kinderen hebben immers de hele pubertijd nog om zich onzeker te voelen over alles aan zichzelf.
Luister je ook?
Rond 17:40 praten we straks mee over dit onderwerp op de radio bij BNR. Luister je ook mee?