fbpx

“Fajah Lourens verprutst het”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Fajah Lourens was te gast bij Eva Jinek. Een mooie gelegenheid om meer onzin de wereld in te helpen en en passant een eetstoornisje of twee te veroorzaken.

“De absolute koningin van de Nederlandse fitgirls”

Fajah Lourens schoof aan bij Eva Jinek. Ze gaat een tweede boek uitbrengen van haar Killerbody dieet en schuift dus graag aan ter promotie. Al snel oogstte haar optreden de nodige kritiek. Hoge bomen vangen veel wind. Als “absolute koningin van de Nederlandse fitgirls” (aldus Eva) kun je dan ook de nodige kritiek verwachten. Als je echter nogal zorgelijke nonsens gaat verkondigen maak je het Fajahtje-pesten wel erg makkelijk.

“Absolute koningin van de Nederlandse fitgirls” vind ik persoonlijk bovendien een belediging voor al die fitness-atleten die qua ervaring en deskundigheid mijlen voor op Fajah Lourens lopen. De OFG’s, Original Fitgirls. De vrouwen die fitness al als lifestyle hadden nog voor Fajah haar eerste stappen zette als actrice en model. De OFG’s die er achter komen dat ze weer terug zijn op het schoolplein waar alles draait om populariteit en niets om inhoud.

Waarom nog een boek Fajah Lourens?

Een betere vraag is: waarom dat eerste boek? In een eerder artikel vroeg ik me al af waarom mensen zo graag dieetboeken van BN’ers lezen in plaats het werk van deskundigen. Nog meer vroeg ik me af waarom BN’ers denken dat hun populariteit synoniem zou staan voor deskundigheid op ongerelateerde gebieden. Zoals een Fajah Lourens die veel volgers heeft, toevallig geïnteresseerd raakt in fitness en, tadaa!!, “buig voor uw nieuwe koningin der fitgirls”.

Illustratief is de wijze waarop haar eerste boek tot stand kwam. Fajah vertelt aan tafel bij Eva dat dit het idee was van haar uitgever. Fajah begon uit te leggen dat ze haar bedenkingen had. “Top!” dacht ik. Ze stelt zichzelf dus wel de vraag of zij naast haar bekendheid en een toevallige interesse in fitness, nog over andere kwalificaties beschikt om een dieetboek te schrijven. Wat zat ik fout. Haar reden om te twijfelen? “Ik ben nog niet groot genoeg online”.

Het vereiste is dus niet zozeer of je een goede boodschap te brengen hebt. Het gaat er vooral om dat je online genoeg volgers en daarmee potentiële kopers hebt. Nu nog wachten tot de eerste kookboeken van Fajah verschijnen, natuurlijk snel gevolgd door een kledingmerk, Killer Fitqueen of zo. Mocht je nog een fotograaf nodig hebben om die lijn mooi vast te leggen Fajah, dan hou ik me aanbevolen. Als fitness fotograaf oordeel ik immers niet.

Dat doe ik alleen als blogger.

Fajah Lourens: vrouw heeft gemiddeld 1300-1400 kcal nodig”

Fajah Lourens legt uit dat 1200 kcal per dag helemaal niet zo weinig is. Ze heeft niet zo’n hoge verbranding, stelt ze. Zo’n 1350 kcal per dag. 150 kcal zou dan niet zo’n groot tekort zijn wanneer je wilt afvallen. Moet het wat sneller dan verlaagt ze haar dagelijkse inname tot 1000 kcal per dag.

Vervolgens blijkt dat Fajah toch een zeer deskundige coach is. Eva vraag aan Fajah wat de dagelijkse behoefte is van een gemiddelde vrouw met een baan en twee kinderen die veel beweegt en actief is. Zelf zou ik daar als coach geen antwoord op kunnen geven. Hooguit aan de hand van statistieken, maar daarvan zou ik al snel zeggen dat deze weinig waard zijn voor een individueel advies. Ik zou meer informatie nodig hebben. Ik heb niets aan “een gemiddelde”.

Fajah heeft haar antwoord al klaar nog voordat Eva klaar is met haar toch al beperkte beschrijving van deze theoretische Nederlandse vrouw:

“1300 tot 1400 Kcal” is haar stellige antwoord.

Toevallig precies hetzelfde als de behoefte van Fajah. Blijkbaar heeft de gemiddelde actieve vrouw met een baan en twee kinderen, net als Fajah, een trage verbranding. Blijkbaar staat Fajah Lourens model voor de gemiddelde Nederlandse vrouw.

Niet volgens het voedingscentrum dat uitgaat van 2000 kcal per dag [1]. Maar goed, daar kan ik dus ook niet veel mee.  Gemiddelden zeggen me niet zo veel. Laten we het plaatje iets meer invullen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het gaat om een vrouw van 30 jaar oud, met een lengte van 1,71 en een gewicht van 55kg. Laten we haar Ingrid noemen. Ingrid is niet bepaald een zwaargewicht dus. Ingrid “beweegt veel en is actief”. Laten we zeggen dat dit betekent dat ze 1 tot 3 keer in de week traint. Volgens de formule van Harris-Benedict zou Ingrid 2093 kcal nodig hebben per dag om op gewicht te blijven. Zou ze nooit trainen dan zou dit rond de 1620 kcal liggen.

Hoe de fuck kom je dan om 1300 tot 1400 kcal als dagelijkse behoefte voor de ‘gemiddelde’ vrouw? Wat een klap moet dat voor Ingrid geweest zijn toen ze inschakelde op Jinek. Ze eet rond de 2000 kcal per dag en traint regelmatig, maar volgens Fajah wordt ze zo dik. “Gek”, denkt Ingrid, “daar heb ik niets van gemerkt”.

Leuk voor inspiratie en motivatie

Het is illustratief voor een probleem dat ik eerder beschreef in een artikel over voorbeeldfiguren. Daarin probeerde ik uit te leggen dat het prima is om iemand te volgen als voorbeeld, maar minder handig is om diens voorbeeld te volgen.

Nee, dat is niet hetzelfde.

Volgen voor inspiratie en motivatie, niet voor informatie. Wat voor die persoon werkt, hoeft namelijk niet voor jou te werken. Ik durf te betwijfelen dat Fajah model staat voor de gemiddelde vrouw (met een baan en twee kinderen).

Misschien moet ik hoop putten uit de gedachte dat Fajah vooral het gezicht is van de brand ‘killer body’. Een leuk gezichtje om er op  te plakken terwijl de echte deskundigen het werk doen. Een beetje de hoop die we momenteel voor Amerika hebben. Toegegeven, Fajah ziet er leuker uit dan Trump.

Zoals ik al eens eerder zei: ik neem het Fajah niet kwalijk. Waarom niet verdienen waar je verdienen kunt? Niet iedereen hoeft zich te laten leiden door scrupules

(zelfst.naamw. Uitspraak:   [skryˈpyləs] zonder scrupules, zonder gewetensbezwaren).

“Maar het werkt!”

Fajah verwijst naar de resultaten waaruit blijkt dat haar benadering effectief is. Weet je wat ook effectief was Fajah? Expeditie Robinson. Dat weet je uit eigen ervaring. Toch zou ik niet iedereen naar een onbewoond eiland sturen om af te vallen. Concentratiekampen, die waren ook effectief om af te vallen.

Effectief is niet altijd hetzelfde als verstandig. Minder eten dan je nodig hebt, is geen raketwetenschap. Een verantwoord, persoonlijk,  advies geven waarmee iemand de juiste balans weet te vinden, vooral op de lange termijn, dat is de kunst.  Een reden waarom ik als coach niet heel happig ben op before and after pics als maatstaf van je succes.

En bedankt Fajah Lourens

De laatste tijd lijken meerdere Nederlandse fitness bloggers wat meer zelfreflectie te hebben en te waarschuwen voor de gevaren van het doorschieten in fitness. Ook wij namen onze rol onder de loep als het gaat om de invloed van fitness en diëten en de mate waarin deze zou kunnen leiden tot een eetstoornis. Die ontwikkeling heeft Fajah echter gemist blijkbaar.

Misschien heeft Fajah nog een jaar of tien nodig aan ervaring en studie. Dan komt ze in de buurt van de ervaring en kennis die de meesten van ons hebben wanneer we iets zinnigs denken te kunnen delen over fitness en voeding. Belangrijker nog, dan is ze door alle psychische hoogte- en dieptepunten gegaan die we allen meemaken. Dan weet ze tenminste waar de fuck ze over ze praat.

Het beste nieuws echter is dat we een eetstoornis binnenkort ook als Nederlands exportproduct mogen beschouwen. Fajah hoopt haar boek in 50 landen te laten uitgeven. #trots

Referenties

  1. voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/overgewicht/spelregel-2-minder-eten-om-af-te-vallen.aspx
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Afvallen
  • Fit worden
  • Spiermassa
Greet says:

Beste, Ik vind het nogal ‘kinderachtig’ om zo te reageren op Fajah. Lekker gemakkelijk ook. Als je haar boek goed leest staat er letterlijk dat het voor iedereen anders is. Haar benadering van typen lichamen is juist heel verhelderend en maakt het simpeler en behapbaar. Los van de fitnessoefeningen, legt ze uit hoe een lichaam werkt. Slecht nieuws voor de meeste mensen, maar ons lichaam heeft inderdaad niet veel calorieën nodig. In onze maatschappij waar lekker eten vooral bestaat uit overconsumptie komt dat wellicht hard aan. Op het moment dat je het wel erg vindt dat je lichaam gaat ‘uitdijen’, opslaglocaties gaat zoeken, ben je boven je behoefte aan het consumeren. Ik vind het een fijn boek! Eindelijk kan ik goede recepten vinden en de migraines door geen suiker, gebak en andere dingen waar ik zeer beroerd van word, zijn weg. Maar dat betekent uiteraard wel dat ik tegen heel veel eten nee zeg. Dus dankjewel Fajah! Goed bezig en zo gemakkelijk om een bekende Nederlander ff af te branden. Gelukkig doet Fajah het goed! Ik heb veel aan haar inzichten.

Reactie op: 2024-08-08 14:17:20

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen