Hoe vaak moeten we de Abtronic in een ander jasje stoppen voordat we er achter komen dat het ding echt niet doet wat het belooft?
Geen moeite, wel een sixpack?
Hij is weer terug! Of eigenlijk is hij nooit terug geweest. Het apparaat dat ervoor moet zorgen dat je zonder inspanning net zo’n mooie sixpack krijgt als de modellen die ‘m dragen in de reclames. Voor het gemak en de herkenbaarheid noem ik het maar even de Abtronic als is het een goedkopere imitatie die ik tegenwoordig veel voorbij zie komen in een Facebook campagne. Iedere keer met schijnbaar dezelfde positieve reacties, terwijl de te verwachte kritische reacties ontbreken.
Maar Nederlandse fitness fans zijn de laatste 20 jaar wel wat wijzer geworden, hoop ik. Ik ga er dan maar vanuit dat eventueel kritische reacties verwijderd worden. Zonde immers als je veel geld steekt in een campagne en je wordt er op gewezen 70 jaar oude onzin te verkopen.
Electrostimulatie: Oud idee in een nieuw jasje
Alles komt terug in de mode, dus ook onzin. Zo zie ik de laatste tijd online regelmatig reclame voorbij komen van een apparaat dat makkelijk een wasbordje moet kweken. Aan de reacties (die niet verwijderd worden) te oordelen is er een hele generatie die te jong is om de abtronic nog te kennen.
Maar ook de Abtronic uit 2001 was al een voortzetting van een idee dat al een halve eeuw eerder aan de man gebracht werd. Eletrostimulatie als manier om (lokaal) vet te verbranden en spieren sterker te maken is namelijk al een oud idee. Zo werd eind jaren 40 de Relax-A-Cizor geïntroduceerd. Bij sommigen een apparaat dat bekend is vanwege de serie Mad Men, maar het ding heeft echt bestaan.
De abs van Ronaldo
Er is dus weinig veranderd in de afgelopen 70 jaar. Met probeert nog steeds electrostimulatie te verkopen als makkelijker manier om in shape te komen en gebruikt daarvoor nog steeds atletische modellen. Het apparaat heeft tegenwoordig alleen wat minder snoeren en de modellen wat meer spieren of minder vet. Oh ja, natuurlijk hoef je tegenwoordig ook niet meer op knopjes te drukken, maar kan de aansturing via een app. Een app voor je abs, dat moet natuurlijk wel werken. Of zou je er toch iets voor moeten doen (of laten)?
Sinds 2015 zijn het de abs van Ronaldo die het ding moeten verkopen onder de naam ‘Sixpad’. Dezelfde abs die ook gebruikt zijn om trainingsschema’s, fitness tijdschriften en tientallen andere producten te verkopen. Dezelfde abs waarover ik onlangs nog schreef dat deze waarschijnlijk meer het resultaat zijn van goede genen dan van trainen. Maar ik had het natuurlijk helemaal fout. Die abs dankt hij aan een apparaat dat zijn spieren traint terwijl hij op FIFA speelt op de Playstation.
Bruce Lee
Ik heb ook ooit zo’n abtronic gehad toen ik een jaar of 22 was. Daarvoor kan ik een paar excuses noemen.
Ten eerste het feit dat mijn childhood hero Bruce Lee zei electrostimulatie te gebruiken. Die naam zegt je natuurlijk niets als je te jong bent om de Abtronic nog te kennen. Bruce Lee is de eindbaas van de jaren 60/70. Hij deed voor vechtsport wat Arnold deed voor bodybuilding; zorgen voor wereldwijde populariteit.
Three minutes is like doing 200 push-ups
Bruce Lee
Bruce was niet de enige beroemde sporter die de electroden op zijn lijf plakte. Muhammed Ali werd begin jaren 60 ook al eens gefotografeerd met een dergelijk apparaat.
De beruchte Abtronic
In de jaren negentig was de Abtronic één van de populairste fitness artikelen die vooral via tv-shops werd verkocht. Het apparaat zelf was doorontwikkeld. Geen losse snoeren en electroden meer, geen groot bedieningspaneel met knoppen. In plaats daarvan een compacte band waarin alle electronica geïntegreerd was.
Het was een beetje het verschil tussen de eerste Imac en andere PC’s op dat moment. Het nieuwe uiterlijk maakte het hele idee van electrostimulatie een stuk minder eng omdat je als gebruiker opeens niet meer leek op iemand die op de intensive care ligt.
De verkoop gebeurde echter volgens hetzelfde principe als 40 jaar eerder,en dat ook nu nog het vaste recept is. Je nodigt een paar mensen uit die fitness als lifestyle hebben en laat ze dan een apparaat tonen dat zogenaamd de reden is voor dat mooie figuur.
Voor het idee achter die modellen was ik niet zo vatbaar. Ik was een jaar of 18 en had altijd al een sixpack gehad. Ik was meer gefascineerd in het principe van het vergroten van spierkracht zonder te trainen. Niet dat ik lui was, ik deed aan twee sporten plus veel krachttraining. Maar wat als ik mijn buik kon trainen wanneer ik eens niet aan het sporten was?
Dus kocht ik rond 2001 zo’n Abtronic die ik ongeveer een maand gebruikte tot ik steken in mijn ballen kreeg. Die schreef ik gemakshalve maar toe aan het feit dat ik de nodige volts door mijn onderbuik joeg. Geen idee of dat terecht was, toen was ik nog niet zo van het science based werken. De steken verdwenen echter en de Abtronic verdween ergens onderin een kast.
Van verlamming naar onzin?
Volgens mij zijn er pas een paar konings- of koninginnedagen verstreken waarop je geen oude Abtronics meer tussen de aangeboden troep kon zien liggen. Zoals gezegd is er inmiddels dan ook een hele generatie die nog nooit van de Abtronic heeft gehoord. Een geheel nieuw publiek aan wie je de oude onzin dus kunt verkopen.
Een ander verschil was dat de oude Relax-A-Cizor ronduit gevaarlijk was. Helaas is het ding ruim twintig jaar verkocht voordat in 1971 de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bezitters opriep het ding te vernietigen. Er was een groot aantal verschillende klachten ontvangen zoals verlammingen, hartritmestoornissen, miskramen, gescheurde bloedvaten. Onderstaande is slechts één van de 37 genoemde zorgen/klachten uit een rechtszaak tegen de verkopers in 1970 die aanleiding was voor de FDA actie [1].
Portions of malignant tumors may flake off and enter the lymphatic system or bloodstream due to the trauma which Relaxacizor produces. Cancer cells that are otherwise dormant may be activated and spread by the sudden, violent, rapid, repetitive, and unnatural movements of internal organs and skin surfaces caused by the Relaxacizor. There are 1200 such movements per 30 minute treatment resulting in pressure on affected areas and internal organs. These movements are dangerous to the health of people who have cancer or incipient cancer.
Zo ver is het met de Abtronic en vergelijkbare apparaten niet gekomen hoewel die ook tot waslijsten aan klachten kunnen leiden van brandwonden tot hernia’s [2]. Bovendien was het nu niet de FDA die in actie kwam maar de Federal Trade Commission (FTC). De verkopers zouden namelijk claims doen die onjuist en/of misleidend waren. De belangrijkste daarvan waren:
- Ze zouden zorgen voor vet verlies en een kleinere omtrek van de middel
- Ze zorgen voor een mooi wasbordje
- Het gebruik is vergelijkbaar met traditionele buikspieroefeningen
Daarnaast zou onterecht gesteld worden dat men gewicht, maar ook cellulitis kan verliezen. Bovendien zou te weinig gewezen worden op de gevaren in bepaalde risicogroepen.
Oude onzin in een nieuw jasje
Nu zie ik de sixpack-shocktherapie weer een opmars maken. Althans, dat hopen sommige aanbieders verkopers gezien Facebook campagne. Ditmaal geen revolutionaire verbetering zoals het verdwijnen van de kabels en makkelijkere bediening.
De grootste verandering nu is de vorm. De Abtronix X8 en goedkopere imitaties proberen nu beter aan te sluiten op de anatomie van de buikspieren. Anders dan in het verleden waarbij sommigen het ding afwisselend aan de bovenkant en onderkant van de buik plaatsten.
Abs maak je in de keuken, niet met de abtronic en imitaties
De Abtronic, imitaties en voorgangers gaan allen uit van het principe van Electrical Muscle Stimulation (EMS). Electrische stimulatie die de spiervezels laten samentrekken in plaats van dat de hersenen dit doen via het zenuwstelsel. Er is een goede theoretische basis dat EMS kan helpen bij het ontwikkelen van spierkracht en spiermassa.
Maar zorgt dat voor een sixpack?
Natuurlijk niet. Dit artikel gaat dan ook niet over de werking van EMS. Daaraan zal ik spoedig een tweede deel wijden met een shitload aan referenties naar onderzoeken. Hier gaat het over het gebruik van een product dat een wasbord moet kweken. Daarvoor worden immers al die atletische modellen gebruikt als voorbeeld. Maar hoe lang schreeuwen we al dat je een sixpack niet in de sportschool bouwt, maar in de keuken?
Shortcut naar de verkeerde bestemming
Een wasbordje krijg je door het vet ervoor te verbranden, niet door de buikspieren zelf sterker of groter te maken. Maar dat laatste is nu juist het veronderstelde effect van de EMS apparaten die je op de buik plaatst. EMS is een vorm van krachttraining niet van vetverbranding. Als (de nadruk op ‘als’) je buikspieren sterker en groter worden zonder dat je werkt aan vetverbranding, dan zal je geen (zichtbaar) resultaat zien.
Een EMS apparaat gebruiken als snelle manier om een sixpack te krijgen slaat dus nergens op. Het is net als een bouwen van een supersnelle treinverbinding die je in 5 minuten van Amsterdam naar Rotterdam laat brengen, maar je pas uit laat stappen als je in Parijs bent. Een makkelijkere manier bedenken om brood te bakken terwijl je eigenlijk een pannenkoek wilt.
Conclusie
We schrijven hier vele artikelen over de nieuwe wetenschappelijk inzichten als het gaat om spiermassa en vetverbranding. Ontwikkelingen waarvan we hopen dat die een toekomst zonder overgewicht kunnen brengen, ook voor mensen met minder gunstig genen dan Ronaldo. Misschien zelfs een toekomst waarin iedereen een sixpack kan hebben.
Tot die tijd echter Ronaldo en anderen je blijven wijsmaken dat jij ook een sixpack kunt krijgen met weinig of geen moeite. Op de bank zittend met een biertje kijkend naar het WK voetbal terwijl je ripped wordt.
Een van de vervelende bijwerkingen van het schrijven van dit soort artikelen is dat het onderzoek zorgt dat Google me de komende weken zal lastig vallen met reclames voor dit soort onzin.
Referenties
- scholar.google.com/scholar_case?case=3239332033316792191&hl=en&as_sdt=6&as_vis=1&oi=scholarr
- ftc.gov/news-events/press-releases/2002/05/ftc-charges-three-top-selling-electronic-abdominal-exercise-belts