Als vrouwen die onzeker zijn over hun lichaam van een “Dad bod” houden, betekent dit dan dat mooie vrouwen vallen op een man met een wasbordje? En wie heeft die achterlijke term bedacht?
“Dad bod”
Gisteren verscheen er hier al een artikel over de Dad bod. Een objectief verslag van het fenomeen dat Dad bod wordt genoemd;
Het mannelijke lichaam mét rondingen en zonder sixpack zou hetgeen zijn dat de meeste vrouwen aantrekkelijk vinden.
Toen ik twee weken geleden wat op Facebook hierover voorbij zag komen, nam ik het geheel niet serieus. “Een tamelijk zwakke poging van een man met een bierbuik om de publieke perceptie in zijn voordeel te draaien”, zo dacht ik.
“Waait wel weer over, net als de metroman“.
Maar, nee.
De Dad bod pikt juist momentum op en de gedachte achter de Dad bod blijkt juist bekendheid te krijgen door de blog van de Amerikaanse studente Mackenzie Pearson. Vervolgens doet Editie NL een enquete een peiling waaruit zou blijken dat het overgrote deel van de Nederlandse vrouwen het met haar eens is.
Ik kan niet anders dan mij geroepen voelen de Dad bod en gedachte hierachter wat kritischer (en subjectiever) te benaderen.
Dad bod? Gewoon Bad bod!
Mackenzie is een studente en schrijft op haar blog dat de studenten die de gym een keer overslaan en in plaats daarvan nog een extra biertje nemen, hiervoor blijkbaar beloond worden[1].
Zij hoorde van de term Dad bod toen een vriendin van haar hierover begon.
“Jongens die van een biertje houden, maar ook trainen”.
Waarom dan de term Dad bod als het gewoon gaat om een ieder die geen manier heeft gevonden om de balans te vinden tussen plezier én een mooi lichaam?
Als 38-jarige vader mét sixpack voel ik me dan ook totaal niet aangesproken door de term. Laat ons vaders er alsjeblieft buiten en verzin een ander excuus voor je bierbuik.
Vaderschap is geen enkel excuus voor een minder goed figuur en juist een vrouw zou dat moeten begrijpen.
Mannen kunnen wel klagen over moeilijk gedrag van zwangere vrouwen, maar dat is toch echt heel anders dan dat je zelf een kind negen maanden draagt en alle fysieke gevolgen van dien.
Ok, het stresshormoon cortisol kan een rol spelen bij buikvet [2,3]. Cortisol kan ervoor zorgen dat je lichaam minder insuline vrijmaakt om zo je bloedsuiker beschikbaar te houden als energie om de bron van stress het hoofd te bieden. Meer glucose dus dat in vet kan worden omgezet.
In de huidige wereld echter zijn er wel meer stressfactoren dan kinderen.
Beetje lullig om dan uitgerekend je kroost de schuld te geven van je bierbuik.
“Voel me niet geïntimideerd door een bierbuikje”
We don’t want a guy that makes us feel insecure about our body. We are insecure enough as it is.
Mackenzie Pearson
Dus vrouwen die zich niet onzeker voelen over hun lichaam vallen wel op mannen met een sixpack?
Dat is een win-win situatie wat mij betreft voor de eigenaars van een sixpack.
Een vrouw kan zich zeker voelen over haar lichaam omdat het gewoon een zeer zelfverzekerde vrouw is ongeacht haar uiterlijk.
Als moderne man vind ik een zelfverzekerde vrouw erg aantrekkelijk. Dat was het politiek correcte antwoord, maar stiekum hoop ik natuurlijk dat al die andere vrouwen zo zelfverzekerd zijn omdat ze gewoon een mooi figuur hebben.
Als dat degenen zijn die wel een man met wasbordje aantrekkelijk vinden dan zie ik daarin niet bepaald een reden om van de sixpack af te komen.
Omgekeerd denk ik trouwens dat mannen dan toch wat zelfverzekerder zouden blijken wanneer een vergelijkbare keuze wordt voorgelegd. “Te mooi voor mij” zijn woorden die ik man nog nooit heb horen uitspreken. Maar ja, wij zijn dan ook oppervlakkig.
“Dan weet ik waar ik aan toe ben”
Het meest onzinnige argument voor de Dad bod:
Therefore, if he already has the dad bod going on, we can get used to it before we date him, marry him, have three kids.
Mackenzie Pearson
Zo grapte ik ook wel eens toen ik mijn vrouw leerde kennen die al twee kinderen had. Maar dit is niet te vergelijken want ik had gelijk. Mijn vrouw had al twee zwangerschappen doorstaan en heeft twintig jaar en een derde kind later nog steeds een beter figuur dan menig tiener.
Om zo te redeneren wanneer het gaat om de bierbuik van een mannelijke student is eigenlijk dus juist het omgekeerde en wat je niet moet doen. Wie zegt immers dat dit het eindresultaat is? Ik heb nog nooit een man horen zeggen:
“Ik ben op zoek naar een dikkere vrouw want dan weet ik al hoe ze eruit ziet wanneer we kinderen hebben”.
Mannen zijn waarschijnlijk wel zo slim om er stiekum in gedachte al wat kilootjes op te plakken.
Dat “schattige, niet intimiderende bierbuikje” kan zomaar eens uitgroeien tot een bierton. Het feit dat het je op jonge leeftijd niet lukt een bepaald figuur te behalen, of dat nu uit onkunde is of een gebrek aan interesse daarin, lijkt me niet bepaald een garantie dat iemand op gewicht blijft.
“Zo lang ik maar de mooiste ben”
Maar dat zou volgens Mackenzie waarschijnlijk helemaal niet erg zijn:
We want to look skinny and the bigger the guy, the smaller we feel and the better we look next to you in a picture.
Mackenzie Pearson
Als fotograaf ben ik het daar niet helemaal mee eens.
Ja, ik zal de vrouw waarschijnlijk half voor de man plaatsen om zo zijn omvangrijkere figuur wat te bedekken. Dus sta je lekker in de spotlight en zie je er het mooiste uit op de foto. Zoiets doet me denken aan het “Big-fish-little-pond-effect” zoals beschreven door Malcolm Gladwell in “David and Goliath”. Dat gaat er vanuit gaat dat je je goed voelt zolang je het beter doet dan je gelijken”, net zoiets als relatieve armoede.
Ik denk toch wat positiever over vrouwen dan te denken dat ze zo egoïstisch en ijdel zijn er goed uit te moeten zien ten koste van ons. Aan de andere kant heb ik (helaas) genoeg programma’s over bridezilla’s gezien om de blijkbaar instinctieve behoefte van de vrouw om de mooiste te zijn, te erkennen.
Persoonlijk ga ik echter voor het mooiste totaalplaatje en zie ik liever een mooi koppel voor de camera dan een vrouw met een man die als achtergrondscherm dient.
“Geen voedsel obsessie”
De Dad bod kan gerust tussendoor een taco eten terwijl wij fitnessfreaks aan maaltijd-voorbereiding doen en nooit van ons dieet af durven stappen, zo stelt MacKenzie.
Toegegeven, in “muscle dysmorphia” beschreef ik dit fenomeen dat bij sommigen het sociale leven aardig kan beïnvloeden.
De echte fitness-lifestyle is een balans vinden tussen de verstandige dingen in het leven én de geneugten.
We zijn niet allemaal volledig doorgeslagen. Kijk maar naar de flink gegroeide, op andere wijze doorgeslagen “Jersey Shore generatie” die zich ieder weekend op festivals laat vollopen en maandag weer in de sportschool aan het trainen is mét sixpack.
En soms nog natural ook!
Belangrijker nog: In plaats van je goed te voelen omdat je man dikker is, zou het misschien leuker zijn als je wat van zijn gezonde gewoonten over zou kunnen nemen. Sta je allebei leuk op die foto.
Het knuffelt zachter
Touché.
Tenminste, zolang het geen bierton is wanneer dat knuffelige studentje echt een vader is geworden. Wanneer je immers wel de behoefte aan iets harders hebt, is het niet fijn als je daar eerst een kwartier naar moet zoeken.
MacKenzie wie?
Mackenzie is een studente die simpelweg een verklaring bedenkt voor de smaak van een vriendin en anderen met eenzelfde smaak. Haar artikel krijgt zogenaamde legitimiteit door peilingen zoals die van Editie NL en blogs als queerty.com.
Zij stelden de vraag: “Zijn Dad Bods sexy?”[4].
82% zegt ja!
Wat overigens niet stelt dat ze een sixpack niet sexy vinden, denk ik dan wishfully.
Op zich mogelijk dat de in de peilingen weergeven voorkeur daadwerkelijk representatief is voor de smaak van de “gemiddelde vrouw”.
Ik bedoel, smaken kunnen nu eenmaal verschillen zonder psychologische onderbouwing.
Als die gezocht moet worden dan zou ik echt onderzoek naar de reden van die voorkeur interessanter vinden dan de aannames van MacKenzie.
Die overigens wel alle lof verdient dat ze het voor elkaar krijgt om in 500 woorden het ideaalbeeld van de man te vernietigen en alle personal trainers hun werk te ontnemen ware het niet dat hun klanten vooral uit vrouwen bestaan.
Vrouwen die vervolgens wel op die trainers armen kwijlen en volslagen hysterisch staan te krijsen om mannelijke strippers (met sixpack), ons als man volkomen verward achterlatend over wat nu het ideaalbeeld is.
Gewoon nijdig
Ik ben natuurlijk gewoon nijdig dat bijna 2/3 van de vrouwen me niet aantrekkelijk blijkt te vinden, althans volgens Editie.nl.
Vandaar de titel.
En ik ben van nature droog!
Kan me al helemaal niet voorstellen hoe pissig je zal zijn als je daar jarenlang keihard voor gewerkt hebt.
Ik heb echter een oplossing gevonden online: “The Beer Belly”.
Een draagbare drinkfles die je onder je kleding draagt wat het uiterlijk van een bierbuikje schept, waar daadwerkelijk bier in zit!
Referenties:
- theodysseyonline.com/clemson/dad-bod/97484
- Moyer AE, Rodin J, Grilo CM, Cummings N, Larson LM, Rebuffé-Scrive M. Stress-induced cortisol response and fat distribution in women. Obes Res. 1994
May;2(3):255-62. PubMed PMID: 16353426. - Epel EE, Moyer AE, Martin CD, Macary S, Cummings N, Rodin J, Rebuffe-Scrive M. Stress-induced cortisol, mood, and fat distribution in men. Obes Res. 1999
Jan;7(1):9-15. PubMed PMID: 10023725. - queerty.com/beer-bellies-are-now-officially-considered-sexy-youre-welcome-20150506