Als je trots foto’s online plaatst van je resultaten door fitness en voeding hoop je natuurlijk op positieve reacties. Meestal krijg je die ook, maar helaas zit er altijd wel iemand tussen die het nodig vindt je feestje te bederven. Een beetje afgunst nodig? Plaats foto’s van je sixpack online, gegarandeerd succes.
“Ik vind bergbeklimmen helemaal niets”
Stel je bent maanden tot jaren bezig met voorbereiding. Je doel: De 19e Nederlander worden die de top van de Mount Everest bereikt. Geen makkelijke opgave gezien de talloze mislukte expedities die je voor gingen en de bevroren lijken die nog steeds op de berg liggen. We spoelen vooruit: Na alle ontberingen doorstaan te hebben, heb je de top bereikt. Je pakt je half bevroren Iphone voor een selfie op de top wat amper lukt door je verkleumde vingers. Na een succesvolle afdaling post je trots je selfie vanaf het hoogste punt ter wereld op Facebook. Al snel komen de reacties binnen: “Proficiat”, “geweldig!”, “wat een prestatie”. Je glundert totdat je de reactie van een oom leest: “Eerlijk gezegd, vind ik bergbeklimmen helemaal niets”.
Het is een vrij land en met het online plaatsen van foto’s nodig je letterlijk mensen uit om commentaar te geven.
Toch zal je bij de laatste opmerking denken:”Wie heeft jou wat gevraagd, eikel?”
Trots je sixpack online tonen
Bovenstaande is misschien een beetje een gekke metafoor. Ik hoop echter het gevoel overgebracht te hebben dat je kunt krijgen als je na keihard werken je doelen hebt bereikt, maar iemand totaal geen oog heeft voor die inzet en wel je doel afzeikt. Ik heb het persoonlijk meegemaakt, maar zie het nu ook regelmatig in de reacties die mijn modellen krijgen op de foto’s die ze online delen.
Toen ik als beginnend fitness fotograaf voor het eerst foto’s van mezelf maakte die ik mooi vond, toonde mijn vrouw ze trots aan collega’s. De reacties waren allen positief totdat een mannelijk collega over haar schouder meekeek en zei:”Wat zijn dat voor gekke bobbels op zijn rug? Het lijkt wel misvormd”. Mijn vrouw reageerde met: “Dat zijn spieren, ooit van gehoord?”. Ik kon er wel om lachen. Beledigd kon ik niet zijn. Ik zie er al jaren uit zoals nu dus het voelde ook niet alsof ik hier bijzonder hard of lang voor gewerkt had. Het was gewoon het resultaat van een lifestyle.
Als je echter pas net die eerste transformatie hebt doorgaan en de motivatie en discipline nog moeten veranderen in gewoonte, dan ben je je nog veel meer bewust van de moeite die je hebt moeten doen. Dan kan zo’n opmerking pijnlijk zijn.
Vorige week plaatste een model enkele foto’s online die ik eerder van hem gemaakt had. Zelf was hij, terecht, ontzettend trots op het resultaat en met hem vele anderen. Eigenlijk iedereen behalve die ene vage kennis: “Als ik heel eerlijk ben, vind ik het niet mooi”. Waarop het model dacht: “Wie heeft jou gevraagd om eerlijk te zijn?”.
Persoonlijk respecteer ik natuurlijk ieders mening en zoals gezegd, lok je nu eenmaal reacties uit wanneer je (dergelijke) foto’s online plaatst. Maar had die kennis niet eerst even kunnen zeggen dat hij het knap vind dat je dit bereikt hebt om daarna pas zijn smaak te verkondigen?
Don’t hate the sixpack, hate the game
Voordat ik zelf begon met fitness fotografie plaatste ik regelmatig het werk van andere fotografen op mijn blog en facebookpagina ter motivatie en inspiratie. Op een gegeven moment kreeg ik uit het niets een berichtje van mijn oudste zus waarin zij aangaf dat ze al die foto’s met gespierde modellen en strakke dames een beetje zat werd.
“Dan kijk verdomme toch je toch niet!”, dacht ik. “Ik steek heel veel tijd, passie en energie in mijn blog en het enige dat je kan doen, is zeiken over foto’s van strakke dames en gespierde mannen. Wie heeft jou wat gevraagd?”. Eenmaal afgekoeld probeerde ik te bedenken wat de aanleiding kon zijn voor een dergelijke opmerking hoewel je daarvoor geen psycholoog hoeft te zijn. Het was geen geheim dat mijn zus niet geheel happy was met haar eigen fysiek en met de foto’s die ik plaatste, werd ze daar steeds mee geconfronteerd. Een beetje als het jongetje dat steeds roept “Ik heb een tien, ik heb een tien” terwijl de rest van de klas gezakt is voor het proefwerk, of de winnaar van de loterij die zijn Lamborghini parkeert naast de Lada uit 1980 van de buurman.
Soms is het echt puur een kwestie van smaak wanneer iemand zegt je vetvrije lichaam niet mooi te vinden, in veel andere gevallen is het pure afgunst of een uiting van onvrede over het eigen fysiek. Je kunt er natuurlijk van balen na al je harde werk. Aan de andere kant kun je je bedenken dat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen. Helemaal bomen met een sixpack.