Via je zweet zaken als Ph-waarde, melkzuur en bloedsuiker meten tijdens training en deze in een app uitlezen. Onderzoekers van Northwestern University maken het realiteit.
Zweten is weten
Uit zweet kan je informatie halen over de staat van je lichaam. Zo is het mogelijk om aan de hand van zogenaamde ‘biomarkers’ te zien hoe een lichaam reageert op training. Eenvoudigere data zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid zweet, kan een indicatie zijn van je vochtbalans. Uit het zweet kan echter ook een Ph-waarde gemeten worden. Interessant omdat de zuurtegraad een indicator kan zijn van de hoeveelheid elektrolieten in iemands bloed (ook de hoeveelheid zweet is hierop van invloed). Glucosewaarden kunnen aantonen of je nog over genoeg suikers beschikt om energie te leveren. Lactaat kan de mate van verzuring aantonen.
Handige informatie dus voor atleten. Bijvoorbeeld voor een persoonlijk hydratatie plan. Exact weten hoeveel, wat en wanneer je moet drinken voor optimale prestaties. De manier om deze informatie uit zweet te halen, was in de praktijk echter nogal omslachtig en prijzig. Daarbij moet je denken aan het opvangen van zweet met een sponsachtig materiaal om vervolgens met laboratoriumapparatuur metingen te verrichten.
Zweet patch
Daar wilden de onderzoekers van Northwestern University verandering in brengen [1]. Eerder testten ze al met flexibel materiaal dat goed aan de huid bevestigd kon worden en voorzien was van electronica. Voor de zweetanalyse bestond de uitdaging uit het opvangen van de vloeistof en het nauwkeurig verrichten van biochemische analyses.
De zachte, flexibele patch die ze hiervoor ontwikkelden wordt op de onderarm of rug geplakt en kan enkele uren gedragen worden. Door de directe manier waarop het zweet opgevangen én geanalyseerd wordt, zou de patch nog meer informatie leveren dan de huidige methoden.
Onderzoek nauwkeurigheid en duurzaamheid
De patch vangt het zweet in vier reservoirs op. In deze reservoirs vinden vervolgens chemische reacties plaats die resulteren in een bepaalde kleur die indicatief is voor de status van de genoemde biomarkers (Ph-waarde, chloride, melkzuur en glucose). Wanneer de patch voor je mobiel wordt gehouden, activeert dit een app die de camera een foto laat maken. De app vertaalt vervolgens de verschillende kleuren naar de gewenste data. Ook kan het zweet eventueel opgevangen worden voor latere analyse in een laboratorium.
In een onderzoek om de nauwkeurigheid en duurzaamheid van de patch te testten, werden deze aan twee groepen fietsers gegeven. Een groep die binnen en onder gecontroleerde omstandigheden fietste en een andere groep die meedeed aan een een wedstrijd die buiten gereden werd onder afwisselende omstandigheden.
In de eerste groep werd de nauwkeurigheid van de patch vergeleken met metingen die via de traditionele manier verricht werden. De resultaten bleken hetzelfde te zijn. De groep die buiten fietste, diende vooral om de duurzaamheid te testen. Ook dit was succesvol. De patches bleven zitten, lekten niet en leverden de gewenste informatie.
Kennis is macht
Dit onderzoek is weer een voorbeeld van makkelijkere manieren om te achterhalen wat er gebeurt in het lichaam. Eerder schreef ik nog over de mogelijkheid om via urine te achterhalen wat iemand gegeten heeft. Ook zal ik deze week nog een artikel schrijven over een nieuwe methode waarmee aan de hand van tranen de hoeveelheid vitaminen in het lichaam gemeten kan worden.
De hier beschreven methode om zweet op te vangen is met name interessant omdat ik een toekomst voor me zie waarin deze technologie wordt opgenomen in wearables. Dan kan je bijvoorbeeld met je Fitbit of Apple Watch veel meer meten dan een hartslag en aantal stappen.
Hoe meer data we kunnen krijgen en hoe makkelijker dit wordt, des te beter kunnen we hiernaar handelen en onze training (en voeding) optimaliseren.
Referentie
- A. Koh, D. Kang, Y. Xue, S. Lee, R. M. Pielak, J. Kim, T. Hwang, S. Min, A. Banks, P. Bastien, M. C. Manco, L. Wang, K. R. Ammann, K.-I. Jang, P. Won, S. Han, R. Ghaffari, U. Paik, M. J. Slepian, G. Balooch, Y. Huang, J. A. Rogers. A soft, wearable microfluidic device for the capture, storage, and colorimetric sensing of sweat. Science Translational Medicine, 2016; 8 (366): 366ra165 DOI:
- https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.aaf2593