Volgens een recent onderzoek is yoga niet minder effectief dan fysiotherapie in het verhelpen van chronische milde en gematigde rugpijn.
Yoga als therapie voor rugklachten
Balans is fijn. Vooral als je aan yoga doet. Daarom is het ook mooi dat ik nu balans mag brengen na een minder positieve artikel over yoga van vorige week.
Onderzoekers van Harvard vergeleken drie verschillende behandelmethoden voor lichte en gematigde (doch chronische) rugklachten [1]:
- Yoga. 12 weken lang, 1 keer per week.
- Fysiotherapie. 15 sessies in 12 weken tijd.
- Educatie door middel van een boek en nieuwsbrieven over therapie voor rugklachten. 12 weken.
Hierna werden de 320 deelnemers (18 tot 64 jaar) nog 40 weken gevolgd om te zien hoe lang ze doorgingen met yoga of de geleerde oefeningen van de fysio.
Aan de hand van vragenlijsten werd vooraf, na 12 weken en aan het einde van het jaar de mate van pijn en immobiliteit vastgesteld.
In zowel de yoga-groep als de fysio-groep zag ongeveer de helft van de deelnemers de pijn verminderen en de mobiliteit toenemen na 12 weken. Ook had ongeveer de helft de pijnmedicatie verlaagd. In de educatie-groep meldde slechts 14 procent een verlaging van pijn, zei 25 procent mobieler te zijn geworden en verlaagde 25 procent het medicijngebruik.
Yoga; meer dan oefeningen
Na een jaar bleven deze voordelen uit yoga en fysiotherapie in gelijke mate behouden. Mits de deelnemers na 12 weken zelf verder gingen met de oefeningen. In de fysio-groep viel echter een disproportioneel groot aantal deelnemers uit. Niet alleen vormde dat een zwakte voor het onderzoek zelf (missende data), maar toonde het ook een grotere motivatie voor yoga aan dan voor de oefeningen geleerd bij de fysiotherapeut.
Voor alle duidelijkheid: De onderzoekers zeggen niet dat yoga beter is voor milde en gematigde, chronische rugklachten. Ze zeggen strikt genomen niet eens dat yoga even goed presteert. Formeel spreken ze van ‘noninferiority’; yoga zou in ieder geval niet slechter werken.
Anderen gaan verder:
Yoga may offer an alternative approach to the treatment of low back pain. The benefits of yoga may be greater than those of exercise alone because yoga offers a combination of physical exercise with mental focus, and patients are taught good posture, self-awareness, and self-care along with relaxation.
Dit is de conclusie van Britse onderzoekers naar aanleiding van hun vergelijking tussen het effect van yoga en conventionele behandelmethoden [2]. Ze verwijzen hierbij naar eerdere onderzoeken waaruit de beperkingen van fysieke oefeningen als behandeling zijn gebleken [3-5].
“Yoga veilig bij rugklachten”
Begin dit jaar verschenen de resultaten van een onderzoek van de University of Maryland. Daarin werden zoveel mogelijk onderzoeken naar het effect van yoga op rugklachten vergeleken en beoordeeld op betrouwbaarheid en sterkte. In totaal vergeleken ze 12 onderzoeken met 1080 deelnemers. In de meeste onderzoeken ging het om de yoga-stijlen Iyengar, Hatha, of Viniyoga
Ook hieruit bleek een positief effect van yoga ten opzichte van geen behandeling in het verbeteren van de mobiliteit na 3 en 6 maanden. Het effect op verlichting van pijn is volgens hen echter niet groot genoeg gebleken om te kunnen spreken van een zogenaamd ‘minimaal klinisch relevant verschil’. Een andere conclusie is dat er weinig verschil is tussen yoga en andere oefeningen gericht op rugklachten. Ook kunnen ze de betrouwbaarheid van de ingevulde vragenlijsten niet heel hoog scoren.
Hiernaast werd gekeken naar de risico’s van de verschillende behandelmethoden. Yoga en fysieke oefeningen leverden natuurlijk wel het risico op dat er klachten ontstonden uit de behandeling zelf. Deze waren onderling echter vergelijkbaar en in beide gevallen waren geen ernstige klachten ontstaan door de behandeling.
De onderzoekers eindigen met het haast verplichte mantra dat meer onderzoek nodig is om meer zekerheid en inzicht te verkrijgen.
Referenties
- Saper RB, Lemaster C, Delitto A, Sherman KJ, Herman PM, Sadikova E, et al. Yoga, Physical Therapy, or Education for Chronic Low Back Pain: A Randomized Noninferiority Trial. Ann Intern Med. [Epub ahead of print 20 June 2017] doi: 10.7326/M16-2579
- Tilbrook HE, Cox H, Hewitt CE, Kang’ombe AR, Chuang L, Jayakody S, et al. Yoga for Chronic Low Back Pain: A Randomized Trial. Ann Intern Med. 2011;155:569-578. doi: 10.7326/0003-4819-155-9-201111010-00003
- UK BEAM Trial TeamUnited Kingdom Back Pain Exercise and Manipulation (UK BEAM) randomised trial: effectiveness of physical treatments for back pain in primary care.BMJ20043291377.
- HaydenJAvan TulderMWMalmivaaraAVKoesBWMeta-analysis: exercise therapy for nonspecific low back pain.Ann Intern Med200514276575
- JohnsonREJonesGTWilesNJChaddockCPotterRGRobertsCet al. Active exercise, education, and cognitive behavioral therapy for persistent disabling low back pain: a randomized controlled trial.Spine (Phila Pa 1976)200732157885
- Wieland LS, Skoetz N, Pilkington K, Vempati R, D’Adamo CR, Berman BM. Yoga treatment for chronic non-specific low back pain. Cochrane Database Syst Rev.2017 Jan 12;1:CD010671. doi: 10.1002/14651858.CD010671.pub2. Review. PubMed PMID: 28076926; PubMed Central PMCID: PMC5294833.