Een wachttijd voor snacks om je voor jezelf te beschermen? Automaten die na je keuze voor een ongezonde snack 25 seconden bedenktijd geven voordat deze uit het apparaat komt. Zinvol of mega irritant?
Wachttijd voor snacks
Als ik zoete Harlekijntjes wil en je laat me 25 seconden wachten tot het zakje heerlijkheid in de bak valt, kunnen er verschillende dingen gebeuren:
- Ik begin te watertanden, denkend aan het eerste zoete, zachte dropje en hoe snel ik het zakje zal openrukken
- Ik raak nogal geïrriteerd
- Ik mis de trein
Aan de andere kant heb ik onlangs nog geschreven over de rol van impulsiviteit bij het eten van ongezonde voeding. Misschien is het dus toch niet zo’n gek idee.
Onderzoekers van Rush University Medical Center in Chicago ontwierpen een automaat met een wachttijd van 25 seconden voor ongezonde snacks. In die wachttijd kan de keuze veranderd worden in een gezonder alternatief dat wel direct beschikbaar is. De voeding zelf wordt met een kleurensysteem duidelijk verdeeld in gezonde en ongezonde snacks. De wachttijd bij ongezonde keuzes wordt met een LED-screen aangegeven.
De onderzoekers hopen hiermee het aantal impuls-aankopen te verlagen.
Junk food is often immediately available and convenient. Having to wait for something makes it less desirable….Research shows that humans strongly prefer immediate gratification, and this preference influences choices and behaviour in daily life.
Dr Brad Appelhans
Door het grote aantal snoepautomaten zouden deze een groot bereik hebben en de meest beschikbare bron zijn van ‘lege calorieën’. Gezien ze niet snel uit het straatbeeld zullen verdwijnen, zou dit een effectieve methode kunnen blijken om een gezonder alternatief te bieden. Eerdere pogingen bestonden vooral uit het verwijderen van ongezonde keuzes wat ten koste ging van de vrije keuzen en de winst van de eigenaar.
Om het systeem te testen hebben de onderzoekers vorige zomer zes van deze automaten geplaatst. Behalve het wachttijd-systeem werd er ook getest met een korting van 20 cent op gezonde alternatieven en 20 cent ‘belasting’ op ongezonde keuzes. Alledrie de systemen bleken de aankoop van gezonde alternatieven te bevorderen. Met zo’n 5% in geval van het wachttijd-systeem. Anders dan de korting of belasting, kost het wachttijd-systeem de uitbater geen omzet en winst.
Er staat niet vermeld hoeveel automaten gesloopt zijn tijdens het testen.
Wachttijd voor snacks in de supermarkt
Op mijn vroegere werkplek zou ik het lean aanpakken; eerst m’n dropjes bestellen om vervolgens de koffie-automaat ernaast te laten starten aan een cappuccino. Wat nou wachten? Tegenwoordig werk ik thuis dus vroeg ik me af of ik mijn koelkast met zo’n systeem moet uitrusten. Logischer is te zorgen dat er geen troep in m’n koelkast staat. Maar wat nu als de supermarkten met zo’n systeem werken? Dan moet je wel gezonde voeding kopen om te voorkomen dat je op maandag nog steeds bezig bent met de zaterdagse boodschappen. Bankjes met tijdschriften en wifi in het diepvriesgedeelte waar mensen 3 uur wachten voor patat met frikandellen.
Eerst maar eens zien hoe lang die automaten overleven.
Referenties
- prweb.com/releases/2017/03/prweb14171045.htm