Veel mensen hebben een behoefte aan zout om het eten net even iets meer smaak te geven. Onderzoekers hebben een groep neuronen ontdekt die reageren op een zoutgebrek en het proces in kaart gebracht dat ervoor zorgt dat je trek hebt in iets zouts.
Is de behoefte aan zout noodzakelijk?
Een dieet dat teveel zout bevat kan leiden tot een hoge bloeddruk en hartziekten. Zout is dan ook iets dat we al snel als iets slechts zien. Dit ooit schaarse mineraal is echter noodzakelijk. Het helpt de vochtbalans te reguleren en heeft een belangrijke rol in het reguleren van de bloeddruk en celfunctie in het hele lichaam. Wanneer het lichaam zout verliest, bijvoorbeeld door zweet, komen hormonen vrij in reactie op een zouttekort. Hoe die hormonen vervolgens in de hersenen het gedrag veroorzaken om zoute voeding te zoeken, was echter nog onbekend.
“Zout neuronen”
Onderzoekers van de divisie Endocrinology, Diabetes and Metabolism van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) hebben meer inzicht verkregen in dit proces. Hun bevindingen werden gisteren gepubliceerd in het Neuron [1]. Het team identificeerde een sub populatie van neuronen die reageren op een zouttekort en bracht het proces in de hersenen in kaart die leiden tot de gevoelsmatige behoefte aan zout.
Een belangrijk inzicht in een wereld waarin zout niet meer schaars is en veel mensen moeite hebben hun zoutinname te beperken.
We identified a specific circuit in the brain that detects sodium deficiency and drives an appetite specific for sodium to correct the deficiency.In addition, this work establishes that sodium ingestion is tightly regulated by the brain, and dysfunction in these neurons could lead to over- or under consumption of sodium, which could lead to stress on the cardiovascular system over time.
Jon M. Resch, PhD
Het team richtte zich op een groep neuronen genaamd NTSHSD2, welke tien jaar eerder werden ontdekt door één van de mede-auteurs van het onderzoek, Joel Geerlings. In een reeks onderzoeken met muizen met een tekort aan sodium konden de onderzoekers aantonen dat het tekort aan sodium deze neuronen activeert. Ook toonden ze aan dat de aanwezigheid van het hormoon aldosterone, dat wordt afgegeven bij een zouttekort, de activiteit van deze neuronen verhoogt.
De onderzoekers lieten daarnaast zien dat de NTSHSD2 neuronen niet de enige neuronen zijn die verantwoordelijk zijn voor de gevoelsmatige behoefte aan zout. In een andere experiment met muizen zonder zouttekort activeerden ze de NTSHSD2 op kunstmatige wijze. Dit leidde alleen tot verhoogde zoutinname indien gelijktijdig signalering van angiotensine II plaatsvond, een hormoon dat ook wordt vrijgegeven bij een zouttekort. Een andere groep neuronen die gevoelig zijn voor angiotensine II zouden dan ook een rol moeten spelen in het tot stand komen van de behoefte aan zout. Deze neuronen zijn echter nog niet geïdentificeerd.
Uit het onderzoek blijkt dat alleen een samenspel van de twee verschillende groepen neuronen die reageren op angiotensine II en aldosterone kan leiden tot de directe behoefte aan zout te eten. De vervolgstap in het onderzoek is achterhalen waar angiotensine II in de hersenen zijn signaal afgeeft.
Referenties
- Jon M. Resch, Henning Fenselau, Joseph C. Madara, Chen Wu, John N. Campbell, Anna Lyubetskaya, Brian A. Dawes, Linus T. Tsai, Monica M. Li, Yoav Livneh, Qingen Ke, Peter M. Kang, Géza Fejes-Tóth, Anikó Náray-Fejes-Tóth, Joel C. Geerling, Bradford B. Lowell. Aldosterone-Sensing Neurons in the NTS Exhibit State-Dependent Pacemaker Activity and Drive Sodium Appetite via Synergy with Angiotensin II Signaling. Neuron, 2017; 96 (1): 190 DOI: 10.1016/j.neuron.2017.09.014
Na een herseninfarct (2 jaar geleden) realiseerde ik me in het begin (de eerste dagen) dat ik vergat te drinken. De eerste dag zelfs een hele dag voordat ik er achter kwam. Daarna lette ik daar zeer zwaar op en wist de vochtinname beter te beheersen. En kreeg zelfs de opmerking dat ik teveel zou drinken. Echter in de loop van de tijd liep mijn bloeddruk (voornamelijk onderdruk) op, waarvan we de oorzaak niet echt konden vaststellen. Na verloop van tijd ga je steeds meer opletten, en dacht dat mogelijk door het herseninfarct bepaalde gebieden kunnen zijn beschadigd, die de hormonen opwekken, die ontstaan bij zout tekort. Natuurlijk heb ik dit nog niet kunnen onderzoeken en zal dit zeker ook vragen aan de specialisten waar ik aan verbonden ben om weer op te staan.