Volgens nieuw onderzoek blijkt de hoeveelheid testosteron in mannen grotendeels bepaald door de omgeving waarin je opgroeit.
“Overleven ten koste van testosteron”
De verschillen in hoeveelheid testosteron worden vaak toegeschreven aan genen en soms ook ras. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat een fysiek uitdagende of juist gezonde omgeving een grotere invloed heeft. Een omgeving waarin je lichaam vaak te maken heeft met infectieziekten zorgt bijvoorbeeld voor een lager testosteron dan een gezondere omgeving. Volgens de onderzoekers van Durham University zou het lichaam in deze omstandigheden meer middelen/energie moeten inzetten om te overleven. Dat zou ten koste gaan van de hoeveelheid testosteron.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder mannen uit Bangladesh, zowel een groep opgegroeid in Groot-Brittanië als een groep van (relatief welgestelde) mannen die in Bangladesh opgroeide. Uit het onderzoek bleek dat de in Groot-Brittanië opgegroeide mannen significant hogere niveau’s testosteron hadden. De mannen opgegroeid in Groot-Brittanië bereikten ook sneller de pubertijd en waren langer.
Voor het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen:
- Mannen die als kind van Bangladesh naar Groot-Brittanië waren geëmigreerd
- Mannen die op volwassen leeftijd van Bangladesh naar Groot-Brittanië waren geëmigreerd
- Tweede generatie Bangladeshi in Groot-Brittanië
- Britten van Europese komaf
Hierdoor kon men kijken naar de rol van omgeving op testosteron op een bepaalde leeftijd en dit vergelijken met de invloed van genen (door ook te vergelijken met de Europeanen).
Testosteron. Hate it or love it
Wij schrijven hier vaak over de invloed van voeding, supplementen of gewoonten op testosteron. Vaak zijn we hierbij op zoek naar een positief effect op het testosteron gehalte. Hierbij kijken wij namelijk naar een enkele eigenschap van testosteron: Het stimulerende effect op spiergroei. Anabole steroïden worden niet voor niets vaak gebruikt om dit hormoon tot onnatuurlijk hoge niveau’s te brengen.
Maar hoge niveau’s testosteron kunnen ook nadelige effecten hebben. Zoals een verhoogde kans op prostaatvergroting en -kanker. Te lage niveau’s kunnen zorgen voor andere klachten zoals een verlaagd libido. Dit onderzoek was er dan ook op gericht om meer duidelijkheid te verkrijgen over de factoren die testosteron beïnvloeden en de leeftijd waarop deze invloed het grootst is.
Uit het onderzoek bleek dat de omgeving een grotere invloed had op testosteron dan genen of ras. Deze invloed was echter beperkt tot de jeugd. Na het 19e jaar bleek deze invloed te verdwijnen.
Referenties
- Childhood ecology influences salivary testosterone, pubertal age and stature of Bangladeshi UK migrant menKesson Magid, Robert T. Chatterton Farid Uddin Ahamed5 and Gillian R. Bentley