HIIT zorgt voor een grotere aanmaak van endorfine door de hersenen. Deze stof die vrijkomt bij training blijkt afhankelijk te zijn van trainingsintensiteit. De hogere aanmaak van deze ‘feel good peptide’ bij HIIT ten opzichte van traditionele cardio kan ervoor zorgen dat je gemotiveerder bent om je training(sschema) vol te houden.
HIIT en endorfine
Het onderzoek werd verricht door Finse onderzoekers aan het Turku PET Centre van de University of Turku [1].
De onderzoekers maakten gebruik van positron emission tomography (PET). Hiervoor werden de deelnemers geïnjecteerd met een vloeistof die zich bindt aan de opioïde receptoren in de hersenen. De radioactiviteit van de hersenen werd met de PET-scanner in drie verschillende omstandigheden gemeten: Na 60 minuten cardio, na een HIIT-sessie en na rust.
Tijdens het onderzoek verhoogde High Intensity Interval Training (HIIT) voor een significant hogere afgifte van endorfine dan traditionele uur durende cardio op lage intensiteit. Deze hogere afgifte van endorfine en andere zogenaamde opioïde peptiden in de gebieden in de hersenen die pijn en emotie controleren, zou zorgen voor grotere verlichting van de fysieke en emotionele stress van de training.
Toch betekent dit niet zozeer dat je je door HIIT beter voelt en dus gemotiveerder bent dan door traditionele cardio op lagere intensiteit. De hogere intensiteit bij HIIT lijkt namelijk slechts een compensatie voor de hogere negatieve gevoelens die door de intensieve training veroorzaakt worden. De uur durende cardio op lagere intensiteit leverde niet dezelfde hoge stijging op in endorfine, maar veroorzaakte wel een “vergelijkbare stijging in prettige gevoelens en euforie”.
Our results highlight that exercise intensity affects endorphin release and that the brain opioid system is involved in both positive and negative feelings caused by physical exercise performed at different intensities”
Tiina Saanijoki, Turku PET Centre.
Endorfine die vrijkomt bij training zou een belangrijk mechanisme zijn om motivatie te ondersteunen en daarmee het volhouden van training. Bij lagere intensiteit zouden de prettige gevoelens die volgen door mogelijke (lagere) afgifte van endorfine ervoor zorgen dat je gemotiveerder ben om te blijven trainingen. Bij hogere intensiteit zou het vooral ter compensatie zijn van de grotere negatieve gevoelens en pijn.
Referenties
- Tiina Saanijoki, Lauri Tuominen, Jetro J Tuulari, Lauri Nummenmaa, Eveliina Arponen, Kari Kalliokoski, Jussi Hirvonen. Opioid Release after High-Intensity Interval Training in Healthy Human Subjects. Neuropsychopharmacology, 2017; DOI: 10.1038/npp.2017.148