Mensen die snel eten, hebben een grotere kans op de ontwikkeling van metabool syndroom. Hierbij moet je denken aan verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes. Factoren zoals overgewicht, een grotere mate van buikvet en een grotere omtrek van de middel.
Snel eten en schranzen
Toen ik 18 was, verbleef ik een zomer bij een vriend van mijn vader in Nigeria. Bij de eerste gezamenlijke maaltijden merkte hij regelmatig op dat ik een vreselijk trage eter was. Ik echter, vond dat hij zijn eten werkelijk naar binnen wierp alsof zijn leven er vanaf hing. Niet een geheel gekke vergelijking. De gepensioneerde legerkapitein had de gewoonte overgehouden uit zijn tijd in dienst. Daarin werden soldaten geleerd zo snel mogelijk te eten. “In tijden van oorlog heb je geen tijd om rustig te dineren en weet je niet wanneer je de volgende maaltijd kunt verwachten”. Helaas kon de Nigeriaanse legertop toen nog niet weten dat deze gewoonte blijkbaar niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de troepen.
Mensen die langzamer eten, hebben een kleinere kans op overgewicht en het ontwikkelen van metabool syndroom volgens de eerste bevindingen van onderzoek dat zal worden gepresenteerd tijdens de American Heart Association’s Scientific Sessions 2017 [1].
Men spreekt van metabool syndroom wanneer iemand één van de risicofactoren heeft zoals een hoge mate van buikvet, hoog bloedsuiker, hoge bloeddruk, verhoogde trigyceriden en/of een verhoogd HDL cholesterol. Zo wordt uitgelegd door Takayuki Yamaji van de universiteit van Hiroshima.
Yamaji en collega’s onderzochten 642 mannen en 441 vrouwen van gemiddeld 51,2 jaar oud die in 2008 geen metabool syndroom hadden. Ze verdeelden de deelnemers in drie groepen afhankelijk van hoe deze hun snelheid van eten beoordeelden; snel, normaal of langzaam.
Na vijf jaar zagen ze dat snelle eters een 11,6% hogere kans hadden op de ontwikkeling van metabool syndroom ten opzichte van normale eters (6,5%) en langzame eters (2,3%). Het snelle eten had verband met een hoger gewicht, een hoger bloedsuiker en grotere omtrek van de middel.
Volgens de onderzoekers kan meer tijd nemen voor je maaltijd dan ook een cruciale rol spelen in het verlagen van de kans op metabool syndroom. Wanneer mensen snel eten zouden ze een minder verzadigd gevoel hebben en sneller geneigd zijn teveel te eten. Snel eten zou ook grotere schommelingen in het bloedsuiker veroorzaken wat kan leiden tot insuline resistentie, een voorbode van diabetes type 2.
Snel eten of Zen eten
Mocht ik hier ruim 20 jaar na dato dus weer eens een discussie over krijgen met mijn Nigeriaanse vriend dan kan ik bewust tergend langzaam eten, in de hoop dat hij dit onderwerp weer aanroert.
Toch moet ik bekennen dat ik zelf ook aardig kan schrokken af en toe. Met één hand een artikel schrijvend en de andere hand die af een toe wat eten in mijn mond propt die ik half gekauwd naar binnen werk. Als we in dit opzicht dan toch van de Japanners kunnen leren, geldt dat misschien ook voor die eeuwenoude kunst van Japanners om je volledige aandacht te wijden aan één taak. Denk aan ‘zen kunsten’ zoals Japans kalligrafie, bloemschikken, thee schenken en sommige krijgskunsten. Als ik in volle concentratie een zwaard kan trekken en drie denkbeeldige tegenstanders aan mootjes kan hakken in 1,5 seconden dan moet een lunch toch ook te overwinnen zijn? Het ziet er misschien een beetje gek uit om in alle ernst eerbiedig te buigen voor een broodje Nutella zoals voor een zwaard, maar als het werkt dan werkt het.
Referenties
- newsroom.heart.org/news/gobbling-your-food-may-harm-your-waistline-and-heart?preview=6cef