fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Onderzoek
  • >
  • Nieuw anorexia onderzoek: “Hersens reageren anders op honger”

Nieuw anorexia onderzoek: “Hersens reageren anders op honger”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoekers denken de neurologische oorzaak gevonden te hebben waarom mensen met anorexia en boulima hun hongergevoel kunnen negeren. 

Anorexia en honger

Vorige maand hadden we al aandacht voor eetstoornissen als anorexia naar aanleiding van de documentaire “Emma wil leven”.  De meest basale reactie op mensen met anorexia is de vraag:

“Waarom eet je niet?”

Een eenvoudige vraag waar de wetenschap het verdomd moeilijk mee heeft. Onderzoekers van de University of Colorado denken nu meer inzicht te kunnen bieden in wat er rond gaat in het hoofd van iemand met anorexia of boulimia. Letterlijk.

Ze publiceerden hun bevindingen in Translational Psychiatry en beschrijven hoe normale patronen van eetlust  feitelijk zijn omgekeerd in mensen met de genoemde eetstoornissen. Normaal is het de hypothalamus die eetlust reguleert en zorgt dat je wilt eten. In mensen met een eetstoornis blijkt dat andere gebieden in de hersenen deze werking kunnen verstoren en zelfs omdraaien.

This study provides evidence that white matter structural as well as effective connectivity within the energy-homeostasis and food reward-regulating circuitry is fundamentally different in anorexia and bulimia nervosa compared with that in controls.

Dr. G. Frank, University of Colorado

Dr. Guido Frank is gespecialiseerd in eetstoornissen. Hij wilde de hiërarchieën in de hersenen bestuderen die gaan over honger en eetlust. Wat zorgt ervoor dat er een hongergevoel ontstaat en wat zorgt ervoor dat je hier wel of niet naar luistert? Zijn team gebruikte scans om de hersenen van 26 gezonde vrouwen te vergelijken met die van 26 vrouwen met anorexia of boulimia. Ze wilden zien hoe deze reageren op het proeven van een suikeroplossing.

Grote verschillen in de structuren van de hersenen

Ze ontdekten grote verschillen in de centra in de hersenen die het beloningssysteem voor smaak en eetlust reguleren. Deze vonden ze vooral in de witte hersenstof die zorgt voor communicatie tussen verschillende gebieden van de hersenen. Ook de rol van de hypothalamus verschilde tussen beide groepen.

De hypothalamus zorgde in de gezonde vrouwen voor de aansturing van gebieden die eetlust stimuleren. In de vrouwen met een eetstoornis echter was deze verbinding veel zwakker en ging de informatie zelf in omgekeerde richting. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen hierdoor in staat zijn de signalen om te doen eten, te negeren.

Hieronder zie je dit schematisch weergeven. Boven de linker- en rechterhelft van de hersenen van de controlegroep, daaronder beide helften van de vrouwen met een eetstoornis (AN:Anorixia,BN:Boulimia). Zelfs zonder een achtergrond in de neurologie kan je zien dat in de groep met een eetstoornis bepaalde zaken toch heel anders werken. Zo zie je dat de verbinding tussen de hypothalamus en het striatum ventrale (“VS”) bijna afwezig is of is omgekeerd in de groep met een eetstoornis.

Iets meer begrip

Nu is neurologie ook niet mijn forté. De exacte teksten uit het onderzoek bespaar je dan ook, zowel voor jouw plezier als de mijne. Het belangrijkste nieuws hier echter is wat mij betreft dat er meer inzicht is in de werking van de hersenen van mensen met een eetstoornis. Meer inzicht kan zorgen voor betere behandelmethoden. Maar zelfs al biedt dit inzicht nog niet voldoende om tot een betere behandeling te komen dan kan het in ieder geval wel zorgen voor meer begrip.

Wanneer je immers weet dat de hersenen van mensen met een eetstoornis gewoon echt anders werken, kan je daar als vrienden en familie mogelijk ook meer begrip voor kunnen opbrengen.

Referenties

  1. G K W Frank, M E Shott, J Riederer, T L Pryor. Altered structural and effective connectivity in anorexia and bulimia nervosa in circuits that regulate energy and reward homeostasis. Translational Psychiatry, 2016; 6 (11): e932 DOI: 10.1038/tp.2016.199
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Afvallen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen