Meer bewegen is niet genoeg om af te vallen. Dat wist je natuurlijk al, maar om alle twijfel weg te nemen hebben Amerikaanse onderzoekers het opnieuw aangetoond.
“Meer bewegen, minder eten”
Het standaard advies om af te vallen is “meer bewegen en minder eten”. Dit betekent echter niet dat beide in dezelfde mate verantwoordelijk zijn voor je gewicht. Voeding speelt daarbij een veel grotere rol dan beweging omdat activiteit een relatief klein deel is van onze energiebehoefte. Alleen meer bewegen, zal dus voor de meesten onvoldoende zijn om af te vallen.
Dit blijkt opnieuw uit recent onderzoek van Amerikaanse bodem [1]. In de “Loyola studie” werd het gewicht en activiteitsniveau van mannen en vrouwen van Afrikaanse komaf uit vijf verschillende landen vergeleken. Zo bleek dat bijvoorbeeld Afro-Amerikanen een veel hoger gewicht hadden dan mensen uit Ghana. Belangrijker echter was het verband tussen fysieke activiteit en gewicht.
Omdat gebleken is dat mensen de neiging hebben hun fysieke activiteit te overschatten, werd deze twee jaar lang vast gelegd met behulp van fitness trackers. Mensen die meer bewogen bleken niet minder te wegen. Sterker nog, juist de mensen die voldeden aan (Amerikaanse) richtlijnen voor de benodigde hoeveelheid fysieke activiteit bleken meer te wegen dan mensen die minder bewogen.
De onderzoekers stellen daarmee niet dat fysieke activiteit niet belangrijk is met betrekking tot gewicht, maar wel dat het belang hiervan overschat wordt. Zij denken dat meer gekeken moet worden naar omstandigheden die van invloed zijn op de hoeveel voeding die je eet.
Referenties
Lara R. Dugas, Stephanie Kliethermes, Jacob Plange-Rhule, Liping Tong, Pascal Bovet, Terrence E. Forrester, Estelle V. Lambert, Dale A. Schoeller, Ramon A. Durazo-Arvizu, David A. Shoham, Guichan Cao, Soren Brage, Ulf Ekelund, Richard S. Cooper, Amy Luke. Accelerometer-measured physical activity is not associated with two-year weight change in African-origin adults from five diverse populations. PeerJ, 2017; 5: e2902