Mannelijk atleten bezwijken sneller onder de druk van belangrijke momenten dan vrouwelijke atleten. Dat is de uitkomst van een recent onderzoek uit Israel.
“Choke under pressure”
In hun onderzoek genaamd “Choking Under Pressure and Gender,” keken onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) in Israel hoe mannelijke en vrouwelijke tennissers presteerden onder druk tijdens belangrijke momenten op een Grand Slam toernooi[1]. “Een unieke setting waarin twee beroepssporters strijden om een hoge financiële beloning”. Ze wilden vergelijken hoe mannen en vrouwen omgingen met de sportieve druk in vergelijkbare situaties.
Ze keken naar de data van alle eerste sets van alle vier de Grand Slam toernooien uit 2010. In totaal bekeken ze de prestaties van 4127 wedstrijden tussen vrouwen en 4153 wedstrijden tussen mannen. Daarin keken ze of en in welke mate er slechter gespeeld werd naarmate de momenten belangrijker werden en de druk toenam.
Our research showed that men consistently choke under competitive pressure, but with regard to women the results are mixed.
Aldus Dr. Mosi Rosenboim van de BGU. “Zelfs wanneer vrouwen tijdens cruciale momenten iets minder presteren dan normaal dan bleek het verschil met normale prestaties nog steeds 50% kleiner dan bij de mannen”.
Ook van toepassing op de werkvloer?
Het viel me op de Rosenboim werkzaam is voor ’the departmant of managment’. Geen sportwetenschapper dus. Vervolgens komt er een econoom aan het woord. Dit werd echter al snel verklaard. Hoewel de onderzoekers hier keken naar atleten, willen ze hun bevindingen vooral toepassen op de arbeidsmarkt.
The purpose of this study is to shed additional light on how men and women respond to competitive pressure and use its conclusions to better understand the labor market
Danny Cohen-Zada, BGU Department of Economics
Een belangrijke uitkomst is volgens hen dat mannen niet meer verdienen in vergelijkbare functies omdat ze beter presteren onder druk.
Wel waarschuwen ze dat hun conclusies niet één op één kunnen worden toegepast op de arbeidsmarkt. Onder andere omdat in de wedstrijden vrouwen alleen met vrouwen concurreren en niet met mannen zoals op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn professionele tennissers mogelijk niet representatief voor de gemiddelde werknemer.
Cortisol de boosdoener
Een mogelijke oorzaak ligt volgens de onderzoekers in het feit dat het stress-hormoon cortisol sneller stijgt in mannen dan in vrouwen. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat bijvoorbeeld de tweede service bij tennis slechter wordt uitgevoerd bij hogere cortisol niveau’s.
Zelf denk ik bij het onderzoek vooral aan beslissende penalties tijdens het WK voetbal die 30 meter over of naast het doel geschoten worden. Mocht Nederland ooit nog mee mogen doen aan een EK of WK dan zou meditatietraining geen slecht idee zijn dus.
Referenties:
- Danny Cohen-Zada, Alex Krumer, Mosi Rosenboim, Offer Moshe Shapir. Choking Under Pressure and Gender. Working Paper submitted to Research Gate, 2016
- https://www.researchgate.net/publication/308901292_Choking_Under_Pressure_and_Gender