fbpx
Onderzoek: Levensdoelen maken gezonde keuzes makkelijker

Onderzoek: Levensdoelen maken gezonde keuzes makkelijker

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Mensen met duidelijke levensdoelen accepteren makkelijker boodschappen die gezond gedrag promoten. Ze ondervinden minder besluiteloosheid inzake gezondheidsadvies. 

Levensdoelen

“Levensdoelen hebben een sterk verband getoond met gezondheid in eerdere onderzoeken. Hoe levensdoelen gezond leven kunnen bevorderen, is echter onbekend”.

Yoona Kang van de University of Pennsylvania.

Voor hun onderzoek testten Kang en collega’s een theorie uit: Keuzes maken voor een goede gezondheid kost minder moeite voor diegenen die duidelijker voor ogen hebben wat hun doel in het leven is.

Volgens Kang bevatten keuzes voor de gezondheid altijd keuze stress, of zorgen ze voor conflicterende gevoelens. Zelfs simpele keuzes zoals de lift of de trap pakken. Maar wat als mensen minder conflicterende gevoelens ervaren bij dit soort keuzes omdat ze een sterkere onderliggende drijfveer hebben die de conflicten verhelpt?

Conflicterende gevoelens

Om dit idee te testen, trokken de onderzoekers inactieve proefpersonen aan die meer zouden moeten bewegen. Deze deelnemers dienden overgewicht of obesitas te hebben. Daarnaast moesten ze minder dan 200 minuten aan fysieke activiteit gehad hebben in de week voorafgaand aan de selectie.

De deelnemers vulden een enquête in met vragen over hun doelen in het leven. Hierbij gaven ze aan in hoeverre ze het eens of oneens waren met uitdrukkingen zoals:

“Ik heb een gevoel van richting en doelen in mijn leven”. Of: “Ik heb geen goed idee van wat ik probeer te bereiken in het leven”.

Vervolgens kregen ze boodschappen te zien die fysieke activiteit promoten. Hun reacties op deze boodschappen werden gemeten met een fMRI scanner. Hierbij werd gekeken naar regio’s in de hersenen die normaal actief zijn wanneer mensen onzeker zijn, of conflicterende gevoelens ervaren.

Conflict verwerking in de hersenen

Deelnemers die hoger scoorden op de vragen over levensdoelen hadden een grotere kans om het eens te zijn met boodschappen over gezondheid. Ook werd er bij hen minder activiteit gezien in de regio in de hersenen die geassocieerd wordt met het verwerken van conflicten.

“We voeren onderzoeken uit om te begrijpen hoe verschillende boodschappen over gezondheid menselijk gedrag kan veranderen en waarom sommige mensen ontvankelijker zijn voor deze boodschappen dan anderen. Dit onderzoek maakt een mooie start in het verklaren waarom mensen met sterkere levensdoelen meer voordeel doen met dit soort boodschappen.

Hersenen, genen en doelen

In vervolgonderzoek wilt Kang de interacties onderzoeken tussen hersenactiviteit, genen en levensdoelen. Zo zal ze testen of het hebben van bepaalde genen kan voorspellen hoeveel synchronisatie bestaat tussen regio’s in de hersenen die in verband zijn gebracht met beloning en sociale gevoeligheid. Maar ook of activiteit in deze regio’s op zijn beurt de kracht van de levensdoelen kan voorspellen.

Projectmatig leven?

Dat je doelen moet stellen, is een van de clichés uit fitness. Vaak denken we daarbij aan relatief korte termijn doelen zoals 10 kilo afvallen in 6 maanden bijvoorbeeld.

Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je weet wat uiteindelijk de gewenste eindbestemming is. Het voor ogen houden van de eindbestemming maakt het bij iedere tweesprong in de weg makkelijker te besluiten welke kant je op wilt.

Geen doelen betekent geen richting. Dergelijke keuzes worden dan een stuk moeilijker. Je hebt immers geen groter framewerk waar binnen je deze keuzes kunt plaatsen.

Nu zijn levensdoelen vaak groter en meer omvattender, maar ook vaak vager en abstracter. “Ik wil gelukkig zijn”, of:” Ik wil succesvol zijn”. Net als grote projecten kan je dit soort grote doelen onderverdelen in deelprojecten. Stel voor jezelf objectieve en meetbare zaken vast die jou gelukkig of succesvol maken.

Vervolgens kan je bij moeilijke keuzes deze concrete doelen voor ogen houden.

Referenties

  1. Yoona Kang, Victor J. Strecher, Eric Kim, Emily B. Falk. Purpose in life and conflict-related neural responses during health decision-making.. Health Psychology, 2019; DOI: 10.1037/hea0000729

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Afvallen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen