Jymmin is een combinatie van een muzikale jamsessie met een training. Het zou vele voordelen bieden, waaronder het verhogen van de pijngrens.
Jymmin
Je moet er maar op komen. Je koppelt trainingsapparatuur aan software om muziek te componeren. Jymmin, gym + jammin. Afhankelijk van de kracht die je genereert, maak je verschillende klanken. Doe het in een groep en je hebt een heuse fitness band.
Dat het toch echt serieus bedoeld is, blijkt onder andere uit het feit dat de vinding uit Duitsland afkomstig is. Duitsers maken immers geen grappen. Onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences (MPI CBS) in Leipzig ontwikkelden de combinatie[1]. Sportschool apparatuur en vrije muzikale improvisatie, of jamming. Ze vonden onder andere uit dat deze methode kan dienen als pijnverlichting. Het zou een natuurlijk en vooral leuk alternatief zijn voor pijnmedicatie.
Hierboven zie je de oefeningen die ze hebben aangepast om te werken als muziekinstrument. Onder andere een stepmachine, zo’n rare abs-trainer en een pull bar. Deze kunnen een grote variatie aan geluiden produceren. Software voor het componeren van muziek werd ontwikkeld door MPI CBS. Een hieraan gekoppeld sensor systeem maakt van degene die traint een componist. De verschillende toestellen besturen verschillende delen van de muziek.
De pijngrens werd getest door de 22 deelnemers aan het onderzoek hun handen en onderarmen in ijswater te laten steken. Door vooraf tien minuten te trainen/spelen op de jymmin machines konden ze deze gemiddeld 5 seconden langer in het ijswater steken dan na een normale training. De pijngrens werd gemiddeld met 10 procent verhoogd, in sommige gevallen zelfs met 50 procent
Jymmin als pijnstiller
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat deze combinatie zorgt voor verbeteringen in de stemming, verlaging van ervaren vermoeidheid en verhoogde efficiency in spiergebruik [2,3]. Hierbij werd vergeleken met reguliere training.
Het effect van sport op de pijngrens was al eerder vastgesteld. De combinatie met vrije muziek improvisatie zou dit effect verder verhogen. De Duitsers vermoeden dat dit komt door de verhoogde afgifte van endorfine. Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller die onder andere vrijkomt bij hoge inspanningen, pijn en orgasmes. Hoe hoger de niveau’s endorfine, hoe hoger de pijngrens. De afgifte van deze pijnstiller zou door de combinatie bijzonder efficiënt zijn.
Helaas was de grote van het effect afhankelijk van de persoonlijke pijngrens van de deelnemer. Van de 22 deelnemers zagen degenen met de hoogste pijngrens de grootste verhoging na de jym-sessie. Vermoedelijk omdat zij al effectiever zijn in de afgifte van endorfine.
There are several possible applications for Jymmin that can be derived from these findings. Patients simply reach their pain threshold later.
Thomas Fritz, head of research group Music Evoked Brain Plasticity MPI CBS
Pijn heeft natuurlijk een beschermende functie. In gevallen van chronische pijn kan het echter ook belemmerend werken.
Jymming en sportieve prestaties
Daarnaast verwijzen de Duitsers naar top atleten die hun pijngrens zouden willen verhogen en daarmee de sportieve prestaties. Je kunt discussiëren in hoeverre dat wenselijk is, maar dat geldt voor wel meer zaken in de topsport.
Voorlopige resultaten uit Koreaans onderzoek zouden er op wijzen dat zwemmers die door middel van jymming opwarmen, sneller zijn dan na conventionele methoden. In een pilot onderzoek waren vijf van de zes zwemmers sneller.
Die resultaten vind ik opvallend. Bij Jymming ben je niet zozeer gericht op een ‘ideale’ trainingsintensiteit. Je laat de intensiteit immers afhangen van het gewenste muzikale resultaat. Wat zou dat betekenen voor al die sportwetenschappers die hun nauwgezette trainingsprotocollen het zien afleggen tegen een random jym-sessie? Ook als het zou gaan om een verhoogde pijngrens. Hoe vaak hangt het sportieve resultaat af van de persoonlijke pijngrens? In dit geval in zwemmen. Zwemmen ze dan allemaal met pijnklachten of bedoelen we ook het gevoel van verzuring door melkzuur? Een topatleet laat zich door dat laatste niet snel beïnvloeden lijkt me.
Wel kan ik me voorstellen dat dit in minder getrainde mensen met chronische pijnklachten kan helpen. Als je daardoor bijvoorbeeld wel weer durft te hardlopen of fietsen met die lastig rug.
Jym porn
Er zijn natuurlijk vaak genoeg ‘revolutionaire’ vernieuwingen in de fitness industrie. Jymmin lijkt me echter de moeite waard. Als is het maar om een idee te hebben hoe dat moet klinken. Als een groep bodybuilders een jym-sessie doet, klinkt het dan als death metal?
Ik weet overigens niet of ik onderstaande promo filmpje fantastisch of vreselijk moet vinden. Aan de ene kant lijkt het een fout filmpje uit een drag bar in Miami in de 80-er jaren. Ik verwacht iedere moment Sonny en Ricardo binnen te zien vallen. Aan de andere kant weet je niet of die endorfine worden afgegeven omdat ze traint of klaarkomt. Misschien is daarom gekozen voor een vrij conservatief gekleed model. Kan je voorstellen hoe een Larissa Reis of Paige Hathaway er op zo’n toestel uit zou zien?
Referenties
Thomas H. Fritz, Daniel L. Bowling, Oliver Contier, Joshua Grant, Lydia Schneider, Annette Lederer, Felicia Höer, Eric Busch, Arno Villringer. Musical Agency during Physical Exercise Decreases Pain. Frontiers in Psychology, 2018; 8
Fritz, T. H., Halfpaap, J., Grahl, S., Kirkland, A., and Villringer, A. (2013b). Musical feedback during exercise machine workout enhances mood. Front. Cogn. Sci. 4:921. doi: 10.3389/fpsyg.2013.00921
Fritz, T. H., Hardikar, S., Demoucron, M., Niessen, M., Demey, M., Giot, O., et al. (2013a). Musical agency reduces perceived exertion during strenuous physical performance. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 110, 17784–17789. doi: 10.1073/pnas.1217252110