Sommige medicatie kan zorgen voor een hoger gewicht. Artsen hebben bij het voorschrijven van medicatie echter vaak andere prioriteiten dan je gewicht. Hierdoor wordt vaak niet gezocht naar alternatieve medicatie.
Medicatie en gewicht
Onderzoekers van Weill Cornell Medicine publiceerden hun bevindingen in de februari uitgave van het blad Gastroenterology [1]. Ze wijzen erop dat artsen meer rekeningen moeten houden met de bijwerkingen en interactie van medicatie die van invloed kan zijn op het gewicht. In gevallen waarin medicatie wordt voorgeschreven die het gewicht kan verhogen zou vaker onderzocht moeten worden of er geen alternatieven zijn dit effect niet hebben. In het geval van obesitas zouden soms zelf alternatieven geadviseerd kunnen worden die het gewicht doen verlagen.
Hoewel het artikel aan medische professionals is gericht, kan ik me voorstellen dat het als patiënt ook verstandig kan zijn je arts hiernaar te vragen. Die kan op dat moment mogelijk met hele andere prioriteiten bezig zijn.
A cardiologist wants to lower blood pressure. A psychiatrist wants to make sure that mood is well regulated. They’re not necessarily focusing on which medications will affect weight, but rather what will achieve their treatment goal.
Dr. Leon Igel voor ScienceDaily
Meer vertrouwd raken met alternatieven
Hoewel artsen vaak wel rekening houden met het feit dat medicatie het gewicht kan verhogen, zijn ze niet altijd op de hoogte van de alternatieven. In andere gevallen is het alternatief bekend, maar zijn artsen niet op hun gemak deze voor te schrijven. De onderzoekers van Weill Cornell wilden met hun werk beschrijven hoe artsen in de praktijk het beste om kunnen gaan met medicatie in geval van mensen met overgewicht.
Je kunt je voor te stellen dat als er hier nog ruimte is voor verbetering, die ruimte nog groter zal zijn indien er geen sprake is van obesitas om rekening mee te houden. Ook als je geen overgewicht hebt, zit je er meestal niet op te wachten aan te komen door medicatie. Hoe belangrijk de invloed op je gewicht is, hangt natuurlijk af van de reden waarvoor je medicatie nodig hebt en de effectiviteit van eventuele alternatieven. Als je leven afhangt van een medicijn en alternatieven blijken minder effectief, dan zullen die paar kilo’s meer, minder belangrijk zijn. Je wilt echter wel geïnformeerd worden over alternatieven die geen nadelig effect op je gewicht hebben. Helemaal als je hard werkt voor je fysiek.
Vervangen of aanvullen
Naast alternatieven die het gewicht niet doen verhogen zou ook gekeken kunnen worden naar aanvullende medicatie om dit effect tegen te gaan. Niet iedereen kan zomaar van insuline afgehaald worden. Hiervoor raden de onderzoekers dan ook aan om hiernaast medicatie voor te schrijven met een verlagend effect op het gewicht.
Hierbij is het wel belangrijk te weten welke gewicht verlagende medicatie niet geschikt is bij bepaalde ziektebeelden. Phentermine dat de eetlust onderdrukt (en niet toevallig als verboden ingrediënt in bepaalde afslankpillen is aangetroffen) zou bijvoorbeeld niet voorgeschreven moeten worden bij mensen met een hoge bloeddruk.
Overleg met je arts
Artsen zouden dus meer rekening moeten houden met je gewicht bij het voorschrijven van medicatie. Toch is het verstandig zelf even te checken of je arts dit ook doet wanneer voorgeschreven medicatie je gewicht kan verhogen. Ook en misschien zelfs juist, wanneer je huidige gewicht geen reden voor zorg is bij je arts.
Referenties
- Leon I. Igel, Rekha B. Kumar, Katherine H. Saunders, Louis J. Aronne. Practical Use of Pharmacotherapy for Obesity. Gastroenterology, 2017; DOI: 10.1053/j.gastro.2016.12.049