fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Onderzoek
  • >
  • Onderzoek: “De genen van je huisgenoot hebben invloed op je gezondheid”

Onderzoek: “De genen van je huisgenoot hebben invloed op je gezondheid”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Wordt jouw gezondheid vergald door de genen van je huisgenoot? Volgens recent onderzoek onder muizen kunnen de genen van je huisgenoot je gezondheid op meerdere punten beïnvloeden.

‘Komt een huisgenoot bij de dokter’

In de laatste uitgave van PLOSGenetics vond ik een opvallend artikel. Onderzoekers van het European Bioinformatics Institute in Hinxton publiceerden de resultaten van hun onderzoek naar de onderlinge invloed van de genen van muizen die samen in een kooi zaten [1]. Ze ontdekten dat de genen van ‘kooigenoten’ van een muis verschillende aspecten van de gezondheid van die muis  kunnen beïnvloeden. Belangrijker nog: van sommige van die aspecten werd aangenomen dat alleen de muis zijn eigen genen die konden beïnvloeden. Zaken zoals hoe snel de groei is en hoe goed het immuunsysteem functioneert.

Dit zou volgens de onderzoekers betekenen dat bij het beoordelen van iemands gezondheid ook gekeken zou moeten worden naar sociale partners. Partner mee naar de huisarts dus?

Huis-gen-oot

In hun onderzoek identificeerden de onderzoekers 40 eigenschappen in een muis die beïnvloed kunnen worden door het genetische profiel van een andere muis waarmee het een kooi deelt. Zaken als angstgevoelens, functie van het immuunsysteem, lichaamsgewicht en de snelheid waarmee wonden genezen zouden voor ongeveer 10% bepaald worden door het genetische profiel van de kooigenoot. In het geval van eigenschappen van het het immuunsysteem werd dit zelfs voor 30% bepaald door de genen van de andere muis.

Genen –> Gedrag –> Gezondheid

Nu is het belangrijk te weten dat hier geen sprake is van een bluetooth verbinding tussen jouw genen en die van je huisgenoten. Het onderzoek gaat in op een relatief nieuw fenomeen dat bestudeerd wordt, ‘indirecte, genetische effecten’. De andere benaming maakt echter al duidelijker waar we over praten: ‘sociale effecten’.

Het voorbeeld dat de onderzoekers hierbij noemen, is dat van twee partners waarvan de één een ochtendmens is terwijl de ander een nachtmens is, het liefst laat gaat slapen en laat opstaat. Niet heel gezellig als je dan je eigen biologische klok je slaaptijd laat bepalen. De kans is dus groot dat de één later gaat slapen dan gewenst en de ander vroeger. Dit kan vervolgens effect op de gezondheid van beiden hebben omdat het gedrag op een manier beïnvloed wordt die in strijd is met (een bepaalde eigenschap van) het eigen genetische profiel.

Dat gedrag van huisgenoten een effect kan hebben, is niet heel verassend. Dit onderzoek biedt alleen een excuus voor het irritante gedrag van je huisgenoot. Blame it on the genes

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Afvallen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen