Hoe motiveer je mensen om zich niet alleen in te schrijven op een sportschool, maar deze ook daadwerkelijk regelmatig te laten bezoeken? Niet met geld als beloning, zo blijkt nu. Sociale ondersteuning of een referentiekader lijkt beter te werken.
Betaald worden om naar de sportschool te gaan
Onderzoekers van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research boden nieuwe leden van een sportschool verschillende beloningen aan als ze deze minstens 9 keer bezochten in de eerste 6 weken [1]. Een anderhalve training per week dus. De beloningen bestonden uit een cadeaubon van 30 dollar, 30 dollar in cash of 60 dollar in cash. In totaal deden 836 nieuwe leden mee aan het onderzoek.
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de financiële motivatie geen enkele invloed had op het aantal keren dat de nieuwe leden de sportschool bezochten.
De onderzoekers vermoeden dat de financiële beloning niet opweegt tegen de obstakels van het aanleren van een nieuw ritme. Als een verbeterde gezondheid of een mooier lichaam onvoldoende motivatie blijkt, dan is het eigenlijk niet gek dat je voor een paar tientjes niet opeens een stuk gemotiveerder of gedisciplineerder bent. Ook in de VS maakt men jaarlijks goede voornemens om de sportschool te bezoeken. En ook in de VS heeft een derde van de mensen deze al opgegeven voor het einde van de maand januari [2].
Tegen de zomer bezoekt de helft de sportschool niet meer.
Nieuwe leden zouden te makkelijk denken over het bezoeken van de sportschool. Ze zouden niet genoeg rekening houden met de veranderingen die hiervoor nodig zijn in je dagindeling. Eerder opstaan, later gaan slapen, direct na het werken gaan trainen in plaats van eerst te ontspannen. Het zijn allemaal tactieken die je zelf uit moet vinden wil je slagen op de lange termijn. Niet voor niets luidt de bekende uitspraak dat fitness een lifestyle is. Als je er niet instapt met het idee dat je voortaan je week wezenlijk anders moet indelen dan ben je gedoemd te falen. Werken aan je lichaam is iets anders dan een leuke cursus Salsa dansen waarbij je in enkele weken een basis leert (en weer vergeet).
Fitness is continu en wanneer je stopt, verdwijnen de baten.
Competitie of ondersteuning voor meer motivatie?
Geld werkt dus niet in de VS en alle gierige Hollander grapjes terzijde, denk ik dat in Nederland hetzelfde zal gelden. Er is een grotere drijfveer nodig om je die eerste periode waarin je nog geen routine hebt ontwikkeld, door te helpen. Nu hebben we hier al vaak over motivatie geschreven natuurlijk, maar daarbij nog niet een interessant onderzoek behandeld uit 2016. Onderzoekers van de University of Pennsylvania verdeelden 790 studenten in vier (online) groepen [3]:
- Competitie
- Competitie en ondersteuning
- Ondersteuning
- Een controle groep (geen competitie, geen ondersteuning)
De deelnemers in de verschillende teams en/of groepen stonden online met elkaar in contact. Vervolgens werd bijgehouden hoeveel trainingen er binnen iedere groep werden gevolgd en werden hiervoor beloningen uitgedeeld. Dit kon zijn op basis van de individuele deelnemers of het gemiddelde van de groep.
Groep 1 werd in online teams van 6 man verdeeld waarbij gescoord werd op individuele prestaties. Op deze manier werd er binnen het online team gestreden op punten en individuele winst.
Groep 2 werd verdeeld in teams van 6 man die online in een competitie zaten met vijf andere teams. De deelnemers ondersteunden elkaar daarin, maar hadden dus ook het competitie-element ten opzichte van de andere groepen.
Groep 3 werd ingedeeld in teams van 6 personen die beloond werden op basis van de prestaties van het hele team. Ze werden niet vergeleken met andere groepen. Hierdoor was er alleen het element van onderlinge ondersteuning om als team een zo groot mogelijke beloning te ontvangen.
Resultaten
Hieronder zie je de resultaten uitgedrukt in het gemiddelde totaal aantal trainingen dat per week werd gevolgd door de verschillende teams in de verschillende groepen:
- Competitie (social comparison) 35,7
- Competitie en ondersteuning (combined) 38,5
- Ondersteuning (social support) 16,8
- Controle groep 20,3
Competitie, helemaal in combinatie met ondersteuning leverde 90% hogere aanwezigheidscijfers op dan alleen ondersteuning of geen van beide (controlegroep). Wat echter ook opvalt, is dat de groep waarin de deelnemers elkaar alleen ondersteunden minder goed scoorde dan de controlegroep.
Competitie in Fitness?
Uit het feit dat de groep die alleen ondersteuning bood voor een groepsbeloning laag scoorde, maakten de onderzoekers op dat er een referentiewaarde nodig is. In de ‘social comparison’ groep, waar individueel gescoord werd binnen een team, vergeleken de deelnemers hun eigen resultaten met die van anderen in de groep. In de groep waarin teams onderling streden en teamgenoten elkaar ondersteunden (combined) had men de andere teams als referentie. Die laatste groep scoorde beter dan de groep waarin men individueel “streed” zonder ondersteuning. Dit kan een aanwijzing zijn dat de referentiewaarde, een norm, belangrijker was dan de vraag of men individueel of als team gescoord werd.
Nu is de vraag hoe je dit vertaalt naar de praktijk. Start je samen met een groep vrienden een facebook-pagina waarop je bijhoudt in hoeverre ieder lid een training gevolgd heeft? Zou kunnen natuurlijk, vooral als je allemaal hetzelfde trainingstraject volgt. Je kunt een online hardloopgroepje starten waarbij je bijhoudt in welke mate bepaalde doelen bereikt zijn zoals het aantal dagen dat je hebt gelopen in een week en de progressie in tijd of afstand ten opzichte van een week eerder. Je hebt een referentiewaarde in de anderen en de sociale ondersteuning vanuit de groep. Liever als team strijden? Start een clubje op je werk en daag een andere afdeling uit. Bijvoorbeeld door het totaal aantal trappen dat ieder lid dagelijks heeft gelopen.
Referenties
- nber.org/papers/w23567
- marketwatch.com/story/more-than-a-third-of-americans-have-abandoned-their-new-year-new-workout-routine-resolutions-2017-01-30
- Zhang J, Brackbill D, Yang S, Becker J, Herbert N, Centola D. Support or competition? How online social networks increase physical activity: A randomized controlled trial. Preventive Medicine Reports. 2016;4:453-458. doi:10.1016/j.pmedr.2016.08.008.