Nieuw onderzoek naar de effecten op de darmflora toont aan dat proteïne uit een krekel niet alleen veilig, maar ook erg gezond is.
Krekel eiwitshake
Eigenlijk vond ik de gedachte aan een krekel eiwitshake gewoon grappig toen ik de titel van het onderzoek las [1]. Ik vroeg me af in welke smaken Body&Fitshop die shakes zou aanbieden. ‘Crunchy cricket protein bars’, hoe zouden die verkopen?
Maar krekel eiwitpoeders en eiwitrepen zijn helemaal niet zo’n gekke gedachte. Een Amerikaanse start up haalde in 2013 een halve ton op aan investeringen in enkele dagen [2]. Een leuke bevestiging dat (een deel van) het Amerikaanse volk open stond voor het idee van het eten van insecten. De twee studenten, waarvan één een powerlifter die al zijn eigen proteïnerepen maakte, startten vervolgens het bedrijf Exo op. Een jaar later hadden ze 4 miljoen aan investeringen binnengehaald voor hun ‘krekelreep’. Ze waren niet de enigen. Een andere startup in krekel eiwitrepen, Chapul, zag de omzet hetzelfde jaar verviervoudigen
Insecten staan al enige tijd in de belangstelling als duurzame bron van eiwitten, maar ook vitamines, mineralen en gezonde vetten. De verkopers hopen dat eiwitten uit insecten uiteindelijk een populair alternatief voor vlees zullen zijn.
In veel delen van de wereld zijn insecten natuurlijk al een normaal deel van het dieet. Wereldwijd worden ze door meer dan 2 miljard mensen regelmatig gegeten. In het westen lopen we alleen een beetje achter.
‘Paleo-, gluten- en ecovriendelijke superfood’
De krekelboeren worden hierbij geholpen door de populariteit van het paleo en glutenvrije dieet. Maar je hoeft niet te geloven in een holbewoners dieet (zoals ik) of een glutenfobie (zoals ik) om de waarde in te zien van krekels als voeding. De voedingswaarde bedoel ik dan. Van de droge stof is bijna 60% proteïne die alle essentiële aminozuren bevat. Bijna een derde bestaat uit vetten (vooral verzadigd). Daarnaast bevat krekel veel vitamine B12, calcium en ijzer.
Eiwitten uit insecten zouden ook een veel minder grote belasting voor het milieu zijn. Bijna vier liter water levert zo’n 6 gram rundvlees op tegenover 72 gram aan krekels.
Veilig en gezond voor de darmflora
Eiwitten uit insecten, specifiek krekels, zouden volgens de voorstanders dan ook een veel grotere rol in ons dieet moeten krijgen. Om die promotie van krekelproteïne te bevorderen, is het belangrijk zekerheid te hebben over de veiligheid. Nieuw onderzoek van de University of Wisconsin-Madison heeft nu aangetoond dat hoge doseringen krekel niet alleen veilig zijn, maar zelfs bevorderlijk voor de darmflora. Het ondersteunde in het onderzoek de groei van gezonde darmbacteriën en werkt mogelijk ontsteking verlagend.
This study is important because insects represent a novel component in Western diets and their health effects in human populations haven’t really been studied,With what we now know about the gut microbiota and its relationship to human health, it’s important to establish how a novel food might affect gut microbial populations. We found that cricket consumption may actually offer benefits beyond nutrition
Krekels bevatten andere type vezels (zoals chitine) dan die we tegenkomen in groenten en fruit. Sommige vezels bevorderen de groei van gezonde darmbacteriën, ook wel bekend als probiotica. Het onderzoek diende dan ook om het effect van deze vezels te bestuderen.
Twintig mannen en vrouwen tussen de 18 en 48 jaar aten twee weken lang een controle ontbijt of een ontbijt dat 25 gram krekelpoeder bevatte in de vorm van muffins en shakes. Iedere deelnemer at daarna twee weken een normaal dieet als ‘washout’ periode. Vervolgens werden de diëten omgedraaid zodat iedereen beide diëten had gevolgd
Met zijn allen aan de krekelshakes?
Als krachtatleet ben je vooral geïnteresseerd in twee eigenschappen, namelijk kwaliteit en prijs. Wat de hoeveelheid essentiële aminozuren betreft (waaronder de BCAA’s) scoort (huis)krekel (A.domesticus) proteïne vergelijkbaar met soja [3]. Caseïne scoort echter beter.
Kijkend naar de prijs wordt het niet veel beter. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat het (nog) een niche markt is.
De eerste site die ik vind waar je krekelpoeder kunt kopen, vraagt ruim 33 euro voor 100 gram (huis)krekelpoeder. De tweede site vraagt daar bijna 40 euro voor. Voor hetzelfde bedrag kan je ook meer dan 2 kilo caseïne krijgen!
Voor mij dus (voorlopig?) geen krekelshakes.
Referenties
- Valerie J. Stull, Elijah Finer, Rachel S. Bergmans, Hallie P. Febvre, Colin Longhurst, Daniel K. Manter, Jonathan A. Patz, Tiffany L. Weir. Impact of Edible Cricket Consumption on Gut Microbiota in Healthy Adults, a Double-blind, Randomized Crossover Trial. Scientific Reports, 2018; 8 (1)
- fortune.com/2016/04/18/eating-bugs-insect-protein/
- Liya Yi, Catriona M.M. Lakemond, Leonard M.C. Sagis, Verena Eisner-Schadler, Arnold van Huis, Martinus A.J.S. van Boekel, Extraction and characterisation of protein fractions from five insect species, Food Chemistry, Volume 141, Issue 4, 2013, Pages 3341-3348