Uit nieuw baanbrekend onderzoek blijkt dat signalen afgegeven door de spieren aan de hersenen net zo belangrijk kunnen zijn als omgekeerd. Regelmatig de benen trainen blijkt dan ook noodzakelijk voor een gezond werkend zenuwstelsel.
Never skip brainday
Je wist natuurlijk al dat je nooit legday moet overslaan. Nu blijkt daarvoor echter een veel belangrijkere reden te zijn dan het voorkomen van potloodbeentjes. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de gezondheid van de hersenen net zozeer afhankelijk is van signalen die de beenspieren naar de hersenen sturen als andersom. Het is een belangrijk nieuw inzicht in de neurologie en wetenschap van het zenuwstelsel die zich vooral richtte op de aansturen van de spieren door de hersenen. Tevens biedt het een verklaring voor de snelle achteruitgang in patiënten met neurologische problemen zodra deze de mobiliteit beperken.
Dr. Raffaella Adami van Università degli Studi di Milano legt uit:
Ons onderzoek onderbouwt het idee dat mensen die geen weerstandsoefeningen kunnen doen zoals patiënten, of zelfs astronauten, niet alleen spiermassa verliezen. De chemische samenstelling van hun lichaam verandert op cellulair niveau en het zenuwstelsel wordt op negatieve manier beïnvloedt.
Dr. Raffaella Adami van Università degli Studi di Milano
Benen trainen voor gezonde zenuwcellen
Voor het onderzoek gebruiken de onderzoekers muizen die gedurende 28 dagen hun achterpoten niet konden gebruiken. De muizen aten en gedroegen zich in die periode gewoon (naar omstandigheden) en vertoonden geen tekenen van stress. Aan het einde van het onderzoek werd een deel van de hersenen bestudeerd genaamd de subventriculaire zone. In dit gebied produceren stamcellen nieuwe neuronen wat zorgt voor behoud van gezonde zenuwcellen.
Het beperken van de beweging van de achterpoten verlaagde het aantal stamcellen met 70% vergeleken met de controlegroep muizen. Ook bleek dat zowel neuronen als oligodendrocyten, gespecialiseerde cellen die zenuwcellen ondersteunen, niet volledig volgroeiden wanneer de beweging ernstig werd beperkt.
Hieruit blijkt dat het gebruiken van de beenspieren,vooral om gewicht te verplaatsen, signalen stuurt naar de hersenen die noodzakelijk zijn voor gezonde hersencellen. Die zijn op hun beurt vereist voor een gezond zenuwstelsel en gezonde hersenen. Het verlagen van de lichaamsbeweging maakt het moeilijker voor het lichaam om nieuwe zenuwcellen aan te maken.
Als je de benen skipped
“Neurologische gezondheid is geen eenrichtingsverkeer waarbij de hersenen de spieren vertellen om iets op te tillen”, aldus Adami. “We horen actief te zijn. Te lopen, rennen, bukken en zitten en onze benen gebruiken om dingen op te tillen”.
Door naar individuele cellen te kijken, verkregen de onderzoekers nog meer inzicht. Ze ontdekten dat het beperken van de beweging de hoeveelheid zuurstof in het lichaam verlaagt. Zo wordt een anaerobische omgeving gecreëerd en het metabolisme veranderd. Ook heeft het impact op twee genen waarvan er één erg belangrijk is voor de gezondheid van de mitochondria, de energiecentrales van de cel. Dit zorgt dus voor een tweede vicieuze cirkel.
Collega onderzoeker en co-auteur van de studie Dr. Daniele Bottai bestudeert neurologische ziekten sinds 2004. Hij vroeg zich zich af of de ernstige gevolgen van bepaalde neurologische aandoeningen alleen het gevolg waren van een beschadigde ruggemerg of genetische mutaties. Nu blijkt dat de beperkte mobiliteit niet alleen een gevolg is, maar ook een oorzaak op zich.
Referenties
Kut voor Sci-Fi fans die in hun gefantaseerde ruimteschepen nooit ruimte laten voor een sportschool. De onderzoekers verwijzen naar de implicaties
- Raffaella Adami, Jessica Pagano, Michela Colombo, Natalia Platonova, Deborah Recchia, Raffaella Chiaramonte, Roberto Bottinelli, Monica Canepari, Daniele Bottai. Reduction of Movement in Neurological Diseases: Effects on Neural Stem Cells Characteristics. Frontiers in Neuroscience, 2018; 12
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00336/full