Je dieet als medicijn tegen de schade aan de longen aangericht door roken. Volgens onderzoekers van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health is het mogelijk door veel tomaten en appels in je dieet op te nemen.
Dieet en longfunctie
Als je gestopt bent met roken dan kan je met je dieet werken aan de schade die is aangebracht aan je longen. Uit een onderzoek van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt dat de natuurlijke afname in longfunctie over een periode van 10 jaar kleiner is in oud-rokers die veel tomaten en fruit, vooral appels, eten. Dit suggereert dat bepaalde stoffen in deze voeding helpen bij het herstel van aangebrachte longschade.
Uit het onderzoek blijkt dat volwassenen die gemiddeld meer dan twee tomaten of drie porties fruit per dag eten, een kleinere afname in longfunctie hebben dan degenen die minder dan één tomaat of één portie fruit eten. Dit effect werd alleen gezien in vers fruit en verse groente en niet in voeding waarin groenten en fruit verwerkt zijn.
Het onderzoek is onderdeel van de Ageing Lungs in European Cohorts (ALEC) Study die wordt gefinancierd door de Europese Commissie en aangestuurd door Imperial College London. De bevindingen zijn gepubliceerd in de december uitgave van European Respiratory Journal.
Maar ook mensen die nooit gerookt hebben, hebben baat bij een dergelijk dieet, in ieder geval wat de longen betreft.
This study shows that diet might help repair lung damage in people who have stopped smoking. It also suggests that a diet rich in fruits can slow down the lung’s natural aging process even if you have never smoked
Garcia-Larsen, assistant professor Bloomberg School’s Department of International Health
Garcia-Larsen, de hoofd-onderzoeker van de studie, vindt dan ook dat voedingsadvies zou moeten worden gegeven aan risicogroepen voor longziekten zoals COPD.
Voor het onderzoek werd het dieet en de longfunctie van meer dan 650 volwassenen in 2002 bekeken en opnieuw 10 jaar later. De deelnemers kwamen uit Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië. Ze vulden hiervoor vragenlijsten in over hun dieet en ondergingen spirometrie, een longfunctie test waarbij wordt gemeten hoeveel zuurstof de longen kunnen opnemen. Hierbij werden twee standaard metingen verricht: Forced Exhaled Volume in 1 seconde (FEV1) en Forced Vital Capacity (FVC), de maximale hoeveelheid lucht die iemand in 6 seconden kan inademen.
Onder de voormalige rokers bleek het verband tussen het dieet en de longfunctie het grootst. Ex-rokers die een dieet hoog in tomaten en fruit aten hadden een 80 ml kleinere afname in functie over 10 jaar tijd. Ook onder huidige rokers werd een besparend effect op de longen gezien bij een dergelijk dieet vergeleken met rokers die weinig tomaten en fruit aten.
Lung function starts to decline at around age 30 at variable speed depending on the general and specific health of individuals. Our study suggests that eating more fruits on a regular basis can help attenuate the decline as people age, and might even help repair damage caused by smoking. Diet could become one way of combating rising diagnosis of COPD around the world.
Anti-oxidanten en vitamine E
De verklaring moet hoogstwaarschijnlijk gezocht worden in de antioxidanten in de tomaten en het fruit. Diverse onderzoeken hebben een positief effect van antioxidanten op longfunctie aangetoond [2-5]
Een andere verklaring kan worden gezocht in de vitamine E in tomaten en fruit. De onderzoeken naar dit verband laten echter verschillende resultaten zien.
Referenties
- Vanessa Garcia-Larsen, James F. Potts, Ernst Omenaas, Joachim Heinrich, Cecilie Svanes, Judith Garcia-Aymerich, Peter G. Burney, Deborah L. Jarvis. Dietary antioxidants and ten-year lung function decline in adults from the ECRHS survey. European Respiratory Journal, December 2017 DOI: 10.1183/13993003.02286-2016
- Hanson C, Rutten EP, Wouters EF, et al. Diet and vitamin D as risk factors for lung impairment and COPD. Transl Res 2013; 162: 219–236.CrossRefPubMedGoogle Scholar
- Garcia-Larsen V, Amigo H, Bustos P, et al. Ventilatory function in young adults and dietary antioxidant intake. Nutrients 2015; 7: 2879–2896.CrossRefPubMedGoogle Scholar
- Tabak C, Smit HA, Heederik D, et al. Diet and chronic obstructive pulmonary disease: independent beneficial effects of fruits, whole grains, and alcohol (the MORGEN study). Clin Exp Allergy 2001; 31: 747–755.CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar
- Mehta AJ, Cassidy A, Litonjua AA, et al. Dietary anthocyanin intake and age-related decline in lung function: longitudinal findings from the VA Normative Aging Study. Am J Clin Nutr 2016; 103: 542–550.