fbpx
Unstoppable Dedicated Nutrition pre workout verboden

Unstoppable Dedicated Nutrition pre workout verboden

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 8 minuten

De dopingautoriteit heeft een waarschuwing afgegeven voor het gebruik van de pre work out Unstoppable van Dedicated Nutrition. Het product bevat nor-DMAA terwijl dat niet op het label is aangeven. Meerdere sporters zouden “serieuze gezondheidsklachten” hebben gemeld bij de dopingautoriteit [1].

Unstoppable van Dedicated Nutrition verboden

Het lijkt een bekend verhaal te worden.

Sporters zijn zeer enthousiast over een supplement, bijvoorbeeld een pre-workout, omdat ze daadwerkelijk de effecten hiervan zoals beloofd door de fabrikant merken. Vaak hebben ze al meerdere pre workouts geprobeerd, maar hierbij niet het gevoel gekregen dat ze vol energie, en op springen staande spieren naar de sportschool gingen. Als ze dit gevoel dan wel eens hebben, verkondigen ze dit graag.

Laatst Unstoppable gehaald. Ik ga echt hard op dat spul man!

Letterlijk wat iemand twee geleden nog tegen me zei in de sportschool. Het jammere is dat ik door de ervaring over de afgelopen jaren dan automatisch denk: “A: Het zit tussen de oren of B: Er zit iets in wat er niet in zou moeten zitten” (het supplement, niet de oren).

Van Unstoppable blijkt nu het laatste.

Waarschuwing Dopingautoriteit

Vorige maand al waarschuwde de dopingautoriteit voor het gebruik van Unstoppable van het merk Dedicated Nutrition [1]. Naar aanleiding van deze klachten hebben ze ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd. Op zich al een maand bekend dus op het specifieke geval Unstoppable ga ik kort in om vervolgens in te gaan op het fenomeen van vervuilde supplementen in het algemeen.

Nor-DMAA

DMAA (dimethylamylamine) is een “oude bekende”. Dexaprine was ook al zo’n supplement waar mensen “hard op gingen”. Zo hard dat ze in sommige gevallen zelfs hartkloppingen kregen.  In Nederland werd het vorig jaar van de markt gehaald nadat zo’n 11 mensen ernstige bijwerkingen meldden, inclusief ernstige hartproblemen waaronder zelfs een hartstilstand. In Engeland zouden er twee sterfgevallen te wijten zijn aan een overdosis Dexaprine. Eén bekend verhaal is dat van Danni Trip, de 20-jarige die na een avond stappen onwel werd en overleed [2]. Zij had echter ook alcohol en veel caffeïne genuttigd waardoor een één op één verband niet zeker is. Inmiddels zijn er al (initiatieven tot) de nodige rechtzaken over Dexaprine van iForce Nutrition [3].

Nor-DMAA is een afgeleide stof van DMAA die nu dus is aangetroffen in Unstoppable. Inmiddels is Unstoppable door vrijwel elke supplementenshop uit het assortiment gehaald nadat hier dus ook gezondheidsklachten over gemeld werden.

Verboden supplementen

Het is heel dubbel. Ik heb al meerdere artikelen geschreven over vervuilde voedingssupplementen welke werden verboden. Over het afslankmiddel Iomax en de pre workout Craze bijvoorbeeld. Hierin ga ik in op de gevaren en gemelde bijwerkingen. Het “grappige” is echter dat bijna iedere reactie die ik hierover ontvang de vraag is of de beschreven producten bij mij besteld kunnen worden of dat ik weet waar deze besteld kunnen worden.

Ook als je de reacties leest op diverse forums dan is duidelijk dat juist dit soort supplementen een zeer grote aantrekkingskracht heeft op sommigen. Het lijkt bijna alsof deze mensen een “normale” pre workout zien als een pilletje dat ze voorafgaand aan een feest bij de smartshop kopen en niets van merken terwijl de “vervuilde” supplementen in die vergelijking lijken op XTC. Je leest dan ook diverse reacties van mensen die echt boos zijn op degenen die zich melden met klachten. Deze mensen zouden het gewoon verkeerd gebruiken of er gevoelig voor zijn. Toegegeven, het verhaal van de jonge Engelse toont wel uitzonderlijke omstandigheden door de combinatie met alcohol en veel cafeïne wat dit beeld versterkt.

Er lijkt een grote groep van supplementengebruikers te zijn die juist de sterke effecten waardeert. Waar een ander klaagt over slapeloosheid zien zij hierin juist bewijs dat het product werkt. In bepaald opzicht is dat ook zo. De stackers met efedrine en afslankpillen met phentermine zorgden er ook voor dat je sneller afvalt en enorm veel energie voelt.

Supplementenindustrie: Wees eerlijk!

Ik kan me dan ook voorstellen dat een deel van deze groep ook anabole steroïden gebruikt. Dit zijn de realisten die begrijpen dat een normaal supplement een beperkt effect heeft en dat als je echt spectaculaire resultaten wilt op korte termijn, je hiervoor naar andere middelen “moet” grijpen. Zij hebben blijkbaar meer over voor hun trainingsdoelstellingen en zijn bereid hier bepaalde risico’s voor te nemen die een ander het niet waard vind. Dat is een keuze die ik niet veroordeel, maar ook niet deel. Zou er met grote letters “DIT PRODUCT BEVAT SPEED” zou de verkoop waarschijnlijk ook alleen maar toenemen.

Maar wel met een zeer belangrijk verschil: Degenen die het kopen, weten wat ze krijgen en zijn willens en wetens bereid dit te gebruiken. In de huidige situatie heb je veel klanten die bijvoorbeeld geen anabole steroïden willen gebruiken, maar het liefst supplementen die qua effect daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komen zonder de nadelen. Feitelijk een onrealistische verwachting dus. Het is juist deze groep die ontzettend blij is met een pre workout of fatburner die voor de verandering een keer echt een boost van energie geeft. Vooral omdat ze denken dit effect op een veilige manier te bereiken.

De producenten van Unstoppable konden natuurlijk niet zeggen dat er Nor-DMAA in zit. Dat zou er alleen maar voor zorgen dat de verkoop niet werd toegestaan. Tegelijkertijd willen ze zich onderscheiden van andere merken en zorgen dat hun klanten “echt iets voelen”. Dit is makkelijker bereikt met een stof die afgeleid is van amfetamine dan met bijvoorbeeld  cafeïne, arginine en snelle suikers. Dus stoppen ze het er maar stiekem in. “Vervuild” is daarom ook eigenlijk de verkeerder term omdat die normaal geldt voor onbedoelde toevoegingen tijdens het productieproces.

En dat is zonde. Natuurlijk, velen willen een “piece of the pie” die de supplementen industrie heet. Een taart die jaarlijks miljarden waard is en waarvan teveel partijen een deel willen. Maar wat gebeurt er met de rest van de taart als bekend wordt dat een stuk van die taart niet goed blijkt te zijn? Durven we dan de rest nog te eten?

Dit soort gevallen Iomax, Craze (Driven Sports), Dexaprine, Detonate (Gaspari Nutrition) en nu Unstoppable zijn wat mij betreft dan ook niet bepaald bevorderlijk voor de betrouwbaarheid van de supplementenindustrie.

“Zelfregulatie” is zo’n woord waarmee de overheid graag smijt wanneer men vind dat een bepaalde sector zelf maar moet zorgen zijn zaakjes op orde te hebben. Daar zou ik hier ook voorstander van zijn. Supplementenbedrijven die door de sector op misstanden worden aangesproken ter protectie van de betrouwbaarheid van de hele branche.

Welke supplementen kan ik dan nog vertrouwen?

Echt vertrouwen, is erg moeilijk als je het nog betaalbaar wilt houden. Ik heb al eerder geschreven over supplementen die per batch gecontroleerd worden speciaal voor IOC-atleten. Hierdoor wordt voorkomen dat zij onbedoeld doping gebruiken. Het probleem hierbij is dat deze supplementen vanwege de kosten van de controles vaak drie keer zo duur zijn als vergelijkbare supplementen bij de goedkopere webshops.

“Propietary blend”, “special matrix”

Persoonlijk koop ik bijna nooit meer supplementen waarbij niet is aangegeven in welke hoeveelheden de verschillende ingrediënten in het product zitten. Dit is ten eerste uit een soort “ik-laat-me-niet-graag-oplichten-instelling”.

Onder termen als “propietary blend” en “special matrix” noemen fabrikanten wel wat ze in hun product stoppen, maar niet in welke hoeveelheden. Vaak wordt hiervoor het “geheim van de chef-argument” gebruikt. Openheid hierover zou het de concurrentie te makkelijk maken het product na te maken. Het probleem hierbij is echter dat als ik in een restaurant €40,- betaal voor “Ossehaas” en ik krijg vervolgens een waterig soepje waarin blijkbaar ergens een stukje ossehaas is verwerkt, ik me dan toch echt genaaid voel. Op precies dezelfde manier kan je een hoop geld betalen voor een boel rijstmeel, dextrose en een klein beetje aminozuren, creatine of welke bestanddelen dan ook groot vermeld staan op de verpakking.

“Maar dan blijft er weinig over”

Zo bekeken, vallen er inderdaad veel af, waaronder enkele grote namen. Het is belangrijk te weten dat deze vooral concurreren op het gebied van marketing. “Hoe zorg ik ervoor dat mijn product meer opvalt dan het product van de buurman dat feitelijk vergelijkbaar is”.

Zou namelijk duidelijk zijn wat er precies inzit en in welke mate dan wordt ook duidelijk dat veel partijen hetzelfde aanbieden voor zeer verschillende prijzen. Dat zou de taart een stuk kleiner maken. Dan zou er puur geconcurreerd moeten worden op prijs/kwaliteit verhouding, winstmarges zouden dalen, prijsstunters zouden de strijd winnen en bodybuilders zouden massaal hun sponsor kwijtraken omdat die uit de markt geconcurreerd is.

Neem nou de pre-workout Insane van Bodyenfitshop. Daarop zien we op het label:

Insane Pre-workout samenstelling

Doseringen per verpakking: 24
Bevat per dosering:

Insane Pre-Workout blend 16.50 mg
Creatine Nitraat 1000 mg
Creatine HCL 1000mg
Agmatine Sulfaat 500 mg
Betaine 300 mg
N-Carbamyl glutamaat 500 mg
Beta Alanine 1500 mg
L-Citrulline 2500 mg
BCAA 4:1:1 1500 mg
Pycnogenol 10 mg
Caffeine 275 mg
Chocamine® 250 mg
Green tea extract 75.5 mg
Acacia rigidula (98%) 75.5 mg
Natural Geranamine 25.5 mg
Schisandra 225 mg

Inhoud 396 gram

Keurig. Je ziet wat er in zit en hoeveel. Vergelijk dat nu eens met het bekende 1.M.R. rechts afgebeeld. Kan je hier ook maar iets zinnigs over zeggen? Toegegeven, ik trainde er lekker op, maar heb geen idee of dat een placebo-effect was, of dat ik het nog associeerde met die mooie blonde dame op de expo die me de samples gaf en daardoor me testosteron verhoogd was, of omdat het van Jay Cutler is die ik kort daarop voor het eerst ontmoette. Daarom interesseert mijn persoonlijke ervaring mij dan ook altijd weinig. Ik heb misschien beter gegeten of geslapen bijvoorbeeld.

Het zijn in ieder geval een heleboel ingrediënten die interessant zijn en een heleboel ingrediënten die interessant klinken. In theorie kan er een heel team aan wetenschappers jaren hebben nagedacht over de ideale samenstelling van de diverse ingrediënten in de ideale verhoudingen voor een hierop gebaseerde, eerlijke prijs.

Het klinkt haast al als een reclame. In praktijk is dit verhaal haast onmogelijk. Ten eerste moet ik soms al vijftig onderzoeken of meer vergelijken om iets te kunnen zeggen over de werking van slechts één van die ingrediënten. Zodra je hier vervolgens een tweede ingrediënt naast plaats kan je al die onderzoeken weer herhalen, maar dan in tienvoud. Behalve dat je dezelfde onderzoeken nu met de combinatie zou uitvoeren, moet je dit ook doen in diverse verhoudingen. Zo kan in bepaalde verhoudingen cafeïne de effecten van creatine ongedaan maken, toch zitten deze twee vaak gezamenlijk in een supplement.

Door zoveel verschillende ingrediënten toe te voegen, is het eigenlijk per definitie onmogelijk dat deze samenstelling wetenschappelijk verklaard en verantwoord kan worden. Dan ga ik nog uit van de beste intenties van de makers wat betreft hoeveelheden.

Waarom dan zoveel? Laat me dat met een metafoor beantwoorden. In 1996 deed ik nog fanatiek aan Aikido, dus was ik fan van Steven Seagal. Toen de film “Executive Decision” uitkwam, waar hij in speelde, moest ik daarom natuurlijk zien. Wat voelde ik me genaaid toen bleek dat Seagal al na een minuut of vijf doodging. Hij was immers de reden dat ik naar de bioscoop was gegaan. Nu bleek dat ik 20 gulden (of wat het dan ook kostte) had uitgegeven voor 5 minuten Steven Seagal. Op dezelfde manier betalen waarschijnlijk duizenden mensen wereldwijd meer dan €20,- voor een paar korrels creatine en andere populaire ingrediënten.

En ja, het prijsverschil is ook hier duidelijk. Insane en 1.M.R. concentrated formula kosten beiden op moment van schrijven €19,90. Bij 1.M.R. krijg je hier echter slechts 140 gram voor terwijl je hiervoor 396 gram Insane krijgt, meer dan 2,5 keer zoveel. Kan je ze ook echt vergelijkbaar noemen? Nee, aangezien je niet zoveel kan zeggen over 1.M.R. heb je geen idee welke de betere is. Het is dan toch de Hollander in mij die voor Insane kiest, ik weet dan dat ik het minste betaal én waarvoor ik het betaal. Heel goed mogelijk dat 1.M.R. vele malen beter werkt, maar dan kan eigenlijk niemand aantonen zonder de beide te vergelijken in een randomized double blind study.

Weten wat je koopt

Ik heb daarom al vaker aangegeven dat ik er de voorkeur aan geef alleen supplementen te kopen waar slechts één ingrediënt in zit, of waar slechts enkele ingrediënten in zitten waarvan ik de samenwerking reeds ken. Denk in dat laatste geval vooral aan proteïne mixes van whey en caseïne. Daarvan weet ik welke effect die op elkaar hebben doordat ik de onderzoeken daarnaar ken. Ook dan koop ik het alleen als ik de onderlinge verhouding van de dosering weet.

Het liefst combineer ik zelf. Gewoon losse creatine monohydraat (van Creapure), of losse whey en losse caseïne die ik zelf combineer in de hoeveelheden die op dat moment uitkomen. Ditzelfde geldt voor eventueel losse aminozuren of verschillende vetzuren en ook voor diverse soorten koolhydraten.

Dan nog weet je niet of hier mogelijk iets aan is toegevoegd dat niet op het label staat zoals bij Unstoppable. Door echter in dit opzicht voor de goedkoopste te kiezen, heb je in ieder geval de partij te pakken die voor concurrentie geen dingen toe hoeft te voegen omdat ze het al op prijs winnen. En laten we wel wezen, als grote namen in de supplementenindustrie betrapt worden op dit soort vervuiling dan zegt een dure naam blijkbaar ook weinig over kwaliteit.

Er zijn genoeg goede supplementen op de markt waar ik niet zonder zou willen. Er zijn helaas ook genoeg supplementen op de markt waarvan ik me afvraag of deze enige toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het overige aanbod. De eerste stap is hierin in ieder geval kritisch te zijn.

Referenties

  1. Dopingautoriteit.nl
  2. Dailymail.co.uk/news/article-2271309/Danni-Tripp-20-died-heart-attack-overdose-Dexaprine-DMAA-slimming-pills.html
  3. Schmidtlaw.com/dexaprine-lawsuit/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen