Onderzoekers hebben een eiwit ontdekt dat gebruikt zou kunnen worden in de strijd tegen obesitas. De onderzoekers hebben kunnen aantonen het eiwit de omzetting van wit vet in bruin vet remt. Het uitschakelen van dit eiwit in muizen leidde tot gewichtsverlies ondanks een dieet hoog in vetten.
Wit vet, bruin vet
Vorige maand schreef ik ook al een artikel waarin bruin vet aan bod kwam en gaf ik een korte uitleg over bruin vet
Mensen hebben twee soorten lichaamsvet. Wit vet slaat energie op in grote ‘druppels’ gevormd door triglyceriden (een verbinding van glycerol en drie vetzuren). Bruin vet wordt gevormd door kleinere ‘druppels’ en een groot aantal mitochondria, de energiecentrales van een cel. Deze mitochondria bevatten ijzer dat voor de bruine kleur zorgt. De energiecentrales zorgen voor een hoge verbranding waardoor de lichaamstemperatuur verhoogd wordt. Bruin vet dient dan ook vooral als regulator van de lichaamstemperatuur tijdens koude omstandigheden. Waar wit vet dus vooral vetzuren opslaat, zorgt bruin vet voor de verbranding van deze.
De omzetting van wit vetweefsel in bruin vet, ook wel ‘browning genoemd’, is dan ook een gebied waarin de wetenschap steeds meer interesse toont als hulpmiddel bij gewichtsverlies. In het artikel van vorige maand schreef ik over een vetverbrandende pleister die medicatie aanbrengt waarmee dit proces plaatselijk bevorderd kan worden. Helaas echter nog niet in mensen.
Onderzoekers van Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC) hebben nu meer inzicht verkregen in het proces van browning. De bevindingen werden vorige week gepubliceerd in Nature Communications [1]. Hiervoor werkten ze samen met het academisch hospitaal Salamanca en onderzoekers van de Universidad de Extremadura en het Centro de Investigación en Medicina Molecular y Enfermedades Crónicas (CiMUS) in Santiago de Compostela.
Het team analyseerde monsters van vetweefsel van obese patiënten in het ziekenhuis in Salamanca. Ze ontdekten dat deze monsters verhoogde niveau’s van het eiwit MKK6 bevatten. Verdere analyse van het eiwit toonde vervolgens aan dat het de conversie van wit vetweefsel in bruin vet remt. Volgens Dr. Sabio blijkt uit hun onderzoek dat mensen met overgewicht het vermogen verliezen om bruin vet te activeren (hogere verbranding) en om wit vet om te zetten in bruin vet. Hierdoor zijn ze niet of minder in staat om met behulp van bruin vet af te vallen.
Uit hun studie blijkt dat dit onvermogen om wit vet om te zetten in bruin vet veroorzaakt wordt door verhoogde niveau’s van MKK6. Met dierproeven kon het team aantonen dat het MKK6 deze omzetting verhinderde. Muizen die het eiwit MKK6 niet hebben, hebben meer bruin vet en zijn daardoor beschermd tegen overgewicht door overmatige energie om te zetten in hitte.
Ook hebben ze aangetoond dat het uitschakelen van MKK6 in de muizen, nadat deze al obese waren geworden, verdere toename van het gewicht stopte en zelfs leidde tot gewichtsverlies tijdens het dieet hoog in vetten.
Bescherming tegen diabetes
De onderzoekers keken ook in hoeverre deze muizen met uitgeschakeld MKK6 beschermd waren tegen de ontwikkeling van diabetes (tijdens een dieet hoog in vetten).
De muizen bleken een hogere glucosetolerantie en gevoeligheid voor insuline te tonen. De hogere glucosetolerantie kwam overeen met een verhoogde insuline concentratie bij verhoogd bloedsuiker.
De muizen met het uitgeschakelde eiwit hadden dus een minder hoog bloedsuiker en reageerden beter op een hoog bloedsuiker door insuline aan te maken waarop vervolgens beter gereageerd werd. Allemaal indicaties van een verlaagd risico op diabetes.
Referenties
- Nuria Matesanz, Edgar Bernardo, Rebeca Acín-Pérez, Elisa Manieri, Sonia Pérez-Sieira, Lourdes Hernández-Cosido, Valle Montalvo-Romeral, Alfonso Mora, Elena Rodríguez, Luis Leiva-Vega, Ana Victoria Lechuga-Vieco, Jesús Ruiz-Cabello, Jorge L. Torres, Maria Crespo-Ruiz, Francisco Centeno, Clara V. Álvarez, Miguel Marcos, Jose Antonio Enríquez, Ruben Nogueiras, Guadalupe Sabio. MKK6 controls T3-mediated browning of white adipose tissue. Nature Communications, 2017; 8 (1) DOI: 10.1038/s41467-017-00948-z