Binnenkort kan je je mobiele telefoon gebruiken als een Abtronic! FITsociety ontwikkelde samen met onderzoekers van MIT een manier om je mobiele telefoon in een ‘Abtronic’ te veranderen! Buikspieren trainen was nooit makkelijker.
Abtronic functie FITsociety app
Je buik trainen was nooit makkelijker. Je opent de FITsociety app, (voor iPhone of Android) start de EMS functie en legt je telefoon of tablet op je buik. De elektrische prikkels zorgen vervolgens voor het samentrekken van de buikspieren met een optimale intensiteit.
Samen met de Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkte FITsociety de afgelopen twee jaar aan een methode om de hardware van je mobiele telefoon in te zetten voor Electronical Muscle Stimulation (EMS).
Vorige week deden wij de eerste succesvolle test.
Buikspieren trainen met Electronical Muscle Stimulation
Het principe van EMS is al decennia oud, maar werd vooral bekend in 2001 met de introductie van de Abtronic. Wij deden al langer onderzoek naar de waarde van EMS. EMS werkt op basis van elektrische stimulatie die de spiervezels laat samentrekken. Normaal doen de de hersenen dit via het zenuwstelsel. Als je spieren kunt trainen door deze aan te sturen via de hersens, waarom zou dit dan niet kunnen met elektrische aansturing?
EMS heeft in onderzoeken veelbelovende resultaten laten zien als een makkelijk en veilig middel om spieren te trainen [1]. Deze resultaten zagen we echter niet in de praktijk met apparaten als de Abtronic [2]. Onze missie, die we twee jaar geleden accepteerden, was dan ook het aanwijzen van de oorzaak van deze verschillende resultaten.
Wat waren de technische verschillen tussen EMS zoals gebruikt in de succesvolle onderzoeken en de minder succesvolle commerciële apparatuur? Door die vraag te beantwoorden waren we in staat tot de juiste specificaties te komen voor succesvolle toepassing van EMS.
Electronical Muscle Stimulation met je mobiele telefoon
Vervolgens hadden we zelf een commercieel apparaat kunnen ontwikkelen dat wel werkt. We besloten echter te onderzoeken of er geen slimmere oplossing was. De Abtronic en imitaties deden immers niet wat ze beloofden. Daar willen we onze oplossing dus niet mee associeren. Bovendien is het geen 2001 meer.
We waren amper 5 minuten aan het brainstormen tot iemand de vraag stelde:
“Kunnen we de mobiele telefoon niet gebruiken?”
Iedereen was het ermee eens dat het een briljante vraag was. We waren het er ook direct mee eens dat knappere koppen die vraag moesten beantwoorden. Zo kwamen we uit bij de Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van ’s werelds meest gerenommeerde technische universiteiten. Daar vonden we twee studenten die in ons project een interessante afstudeeropdracht zagen, Avril Pirmas en Narre Blázen.
Binnen een jaar hadden Avril en Narre een methode bedacht om een mobiele telefoon te veranderen in een EMS-apparaat. Vervolgens hadden ze nog een half jaar nodig om de functie efficiënter met energie om te laten gaan. Bij de eerste pogingen was de accu van de mobiel namelijk in 5 seconde volledig leeg getrokken.
Inmiddels is dit verhoogd tot een half uur.
Bij de huidige versie software plaatsen we de mobiel dan ook nog op de oplader wanneer we de app activeren. We hopen de efficiëntie echter verder te verhogen omdat dit gebruik in praktijk een stuk makkelijker zal maken.
Voorlopig alleen voor iPhone en iPad
Vooralsnog lukt de EMS functie alleen nog met mobieltjes die op IOS draaien.
Eerste testen met mobieltjes die op Android draaien, liepen uit op meerdere ontplofte accu’s. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of en wanneer we ook die mobieltjes EMS kunnen laten uitvoeren.
De huidige software werkt met iPhones en iPads. Ipads hebben vanwege hun afmetingen een voordeel bij buikspieren trainen omdat ze een groter oppervlak kunnen bedekken. Met name de iPad Pro blijkt zeer effectief omdat deze alle spierbuiken van de buik kan bedekken.
Dit effect kan je overigens ook bereiken door de app op meerdere iPhones te openen.
Niet alleen voor de buik
De kleinere omvang van de iPhone kan ook een voordeel zijn. Met EMS kan je immers meer dan buikspieren trainen. Met de iPhone kan je heel gericht andere spieren trainen zoals de armen en benen, wat lastiger is met een iPad.
De iPad (vooral de Pro) kan wel weer makkelijker zijn om de billen te trainen.
Apple adviseert daarbij wel een maximum lichaamsgewicht van 100 kilo.
Binnenkort beschikbaar
We zijn momenteel hard in overleg met Apple om de nieuwe versie van de FITsociety app met EMS goedgekeurd te krijgen in de App store.
Daarvoor kijken we vooral naar methoden om veilig gebruik te garanderen. Zo ontwikkelen we momenteel een manier om de functie te vergrendelen wanneer je deze in de buurt van je hoofd houdt.
Buikspieren trainen doe je voorlopig dus nog op de ouderwetse manier. Natuurlijk hebben we in de app hiervoor ook nog vele oefeningen.
De FITsociety app downloaden voor iPhone doe je hier
De FITsociety app downloaden voor Android doe je hier
Bronnen
- Karatzanos E, Gerovasili V, Zervakis D, et al. Electrical muscle stimulation: an effective form of exercise and early mobilization to preserve muscle strength in critically ill patients. Crit Care Res Pract. 2012;2012:432752. doi:10.1155/2012/432752
- Porcari JP, McLean KP, Foster C, Kernozek T, Crenshaw B, Swenson C. Effects of electrical muscle stimulation on body composition, muscle strength, and physical
appearance. J Strength Cond Res. 2002 May;16(2):165-72. PubMed PMID: 11991766.