Waarschuwing voedingssupplementen
Het is niet de eerste actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van supplementen die een risico zouden kunnen vormen voor de gezondheid. Het zal ook niet de laatste zijn.
De afgelopen jaren kreeg de NVWA verschillende signalen over de aanwezigheid van farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen. Via het Europese meldingensysteem RASFF kwamen tussen 2010 en 2014 ruim 60 meldingen hierover binnen. De meldingen gingen vooral over supplementen die worden gebruikt om af te slanken zoals ‘fatburners’, middelen om prestaties te bevorderen (‘pre-work-outs’) of het libido te verhogen. Reden voor de NVWA om onderzoek te doen naar dit type voedingssupplementen op de Nederlandse markt. In totaal werden 160 monsters genomen. Van de 42 monsters van libidoverhogende supplementen bleken 32 monsters positief; van de 118 monsters van afslankpreparaten, ‘fatburners’ en ‘pre-work-out-producten’ waren 66 monsters positief [1,2].
Bij ‘farmacologische actieve stoffen’ moet je hier vooral denken aan stoffen als sildenafil, sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne.
Reacties onder de lezers zullen variëren tussen:”Goed zo, pak die boeven aan!” en “Kut! Hoe kan ik nog aan mijn favoriete pre workout komen?”. In veel gevallen merkten ze immers resultaten die ze bij ‘veiligere supplementen’ niet hadden.
Een concreet voorbeeld dat wordt gegeven is sildenafil. In het geval van sildenafil waren aangetroffen hoeveelheden gelijk aan of even groot aan de maximale dosering die een arts zou voorschrijven. Niet vreemd als dit meer voor je doet dan wat geile geiten kruid. Als je niet weet dat dit in het product zit en hiernaast sildenafil op recept krijgt, heb je dus een dubbele dosering.
De NVWA herhaalt daarom nog maar eens dat voedingssupplementen in veel gevallen niet nodig zijn. Ik zou het willen nuanceren; bullshit supplementen zijn in alle gevallen onnodig. Hou het lekker bij de basis. Als jij geen onrealistische verwachtingen hebt van een supplement, hoeft een fabrikant ook geen fratsen uit te halen om jou te laten stuiteren in de sportschool.
Referenties
- nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2017/05/26/nvwa-veel-voedingssupplementen-bevatten-farmacologisch-actieve-stoffen
- nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/communicatie/inspectieresultaten/eten-drinken/2017m/onderzoek-voedingssupplementen-met-farmacologisch-actieve-stoffen/Onderzoek+Voedingssupplementen+met+farmacologisch+actieve+stoffen+.pdf