Wat is het verschil tussen een atleet die sport op Olympisch niveau en tussen de gemiddelde krachtsporter in de gym die op zijn mobiel aan het kijken is tussen zijn sets? De atleet op Olympisch niveau is volledig aanwezig. Deze atleet leeft in het hier en in het nu. Hij is niet constant met zijn gedachten bezig met de toekomst of met zijn verleden of twijfelt aan zijn fysieke capaciteiten, maar focust zijn volledige aandacht en geeft al zijn energie aan de stap die hij op dat moment zet. Het enthousiasme, de vreugde en de passie die hij voelt voor zijn sport vloeit volledig in deze stap. Deze stap is daarom een uiting van perfectie, van kwaliteit en enthousiasme, en dát is de reden van zijn succes.
De Olympische atleet weet wat zijn lange-termijn doel is, maar weet tevens dat iedere reis bestaat uit bestaat uit oneindig veel kleine stappen. Hij weet ook dat iedere reis maar één enkele stap telt die écht belangrijk is, en dat is de stap die hij op dat moment neemt. Daarom geeft hij ál zijn aandacht en het enthousiasme dat hij voelt voor zijn sport aan deze stap. Met andere woorden: of en wanneer jij als sporter jouw eindbestemming bereikt, hangt af van het enthousiasme en de kwaliteit van de stap die jij op dat moment zet. Al deze kleine stappen, die met zorg, aandacht en enthousiasme worden gezet, leiden uiteindelijk tot het bereiken van jouw eindbestemming. In dit artikel leggen we uit hoe een verlegde focus naar het heden jou kan helpen om jouw lange-termijn doelen op sportief gebied te bereiken.
Mindfulness en krachttraining
Iedereen kent de welbekende zin dat “Zelfs de langste reis begint met een enkele stap”. Deze zin is afkomstig uit de Tao te Ching, een eeuwenoude spirituele tekst uit China. In het 64e vers van dit boek raadt de auteur ons aan om meer in het hier en in het nu te leven. De vraag is waarom dit alles relevant is voor iemand die een bepaald sportief doel wil bereiken. Wel, het is relevant omdat zelfs een prachtige boom begint met een klein zaadje, net zoals het bereiken van jouw sportieve doelen bestaat uit vele individuele stappen die gezet moeten worden. Natuurlijk betekent dit niet dat je het einddoel uit het oog verliest, integendeel zelfs. Wanneer je op een reis gaat, is het van groot belang om te weten waar je naartoe gaat. Maar veel mensen vergeten dat er aan iedere reis maar één moment “echt” is, en echt telt, en dat is de stap die je op het moment zet. Dat is de enige stap die er daadwerkelijk tot doe doet, zolang je weet waar je naartoe gaat.
Het doel van de reis die jij aan het afleggen bent is duidelijk: jij hebt een bepaald beeld in jouw hoofd van jouw ideale fysiek, en jij voelt een groot enthousiasme voor het bereiken van dit doel. Het fysiek dat jij gaat opbouwen wordt een uiting van dat enthousiasme dat jij diep van binnen voelt. Voor veel mensen is dit het einde van hun streven naar fysieke perfecte. Zij zijn meer bezig met de vraag of zij hun eindbestemming wel gaan halen, met twijfels of met andere zinloze gedachten die dagelijks in hun hoofd opkomen. Terwijl zij aan het sporten zijn denken ze bijvoorbeeld aan andere zaken zoals school, hun slechte cijfers, de slechte economie, die vervelende baas op werk, het eten, de vervelende collega of hun achterstallige rekeningen, of nog erger: ze twijfelen of zij hun doel wel gaan behalen. Wat gebeurt er wel niet als zij falen? Wat zal de rest daar wel niet van denken? Zij zijn totaal niet aanwezig in het heden, en zijn totaal geïdentificeerd met hun gedachten waardoor zij leven in het verleden of in de toekomst. Deze gedachtes creëren negatieve, emoties die je absoluut niet helpen bij het drukken van die 100 KG die op die stang ligt. Wat is er nu gebeurd met de stap van deze atleet die uiteindelijk leidt tot zijn einddoel? De kwaliteit ervan zal in ieder geval niet zo groot zijn als die van de Olympische atleet die we omschreven in de inleiding, die volledig leeft in het hier en nu en al zijn energie stopt in het huidige moment.
Bereik je eindbestemming vanuit het hier en nu
Volgens psychologen hebben we iedere dag ongeveer 90.000 gedachtes. En helaas zijn het ook iedere dag bijna dezelfde 9000 gedachtes. Deze gedachtes komen willekeurig op in je hoofd, en jammer genoeg zijn de meeste gedachtes negatief. Niet alleen dat, maar de meeste gedachtes gaan over het verleden, of over iets dat je in de toekomst moet doen. Het nadeel hiervan is dat je, wanneer je iedere gedachte volgt en erover gaat nadenken, je niet meer leeft in het hier en in het nu. De sportieve reis die jij aan het afleggen bent wordt dan niet meer gevoed door je oorspronkelijke enthousiasme, maar door de negatieve emoties die deze gedachtes met zich meebrengen. Je hebt het gevoel dat je constant aan het streven bent, zonder ook maar ooit te arriveren. Jouw sportieve, fysieke reis is niet langer een avontuur, maar slechts een obsessie waarin maar weinig passie te bespeuren is. Zou een Olympische atleet op deze manier zijn doelen bereiken? Wij denken van niet. Net zoals het doel van een concert niet is om slechts het einde te zien, maar om van ieder individueel nummer te genieten, vinden wij dat het doel van sport moet zijn om met enthousiasme en genot iedere stap te zetten die er op dat moment toe doet.
Where the mind is willing the body will follow
Stel je voor dat we dit zouden kunnen omdraaien. We hebben een duidelijk doel, en gaan daar naartoe werken. Toch gaan wij proberen om ons niet te verliezen in onze gedachtes, maar om onze volledige aandacht te geven aan iedere stap die we op dit moment aan het zetten zijn richting dat doel. In ons geval kan dat op het moment een cardio-sessie zijn waarbij we voor die dag bijvoorbeeld 500 calorieën willen verbranden. Stel, je bent een kwartier bezig, en je bent lekker op dreef, het zweet gutst over je lichaam en de endorfine begint vrij te komen in je lichaam. Je besluit om het aantal toeren wat hoger te zetten, maar plotseling komt een gedachte in je hoofd op. “Je hebt volgende week een tentamen, en je moet nog zoveel leren”. Je kunt nu besluiten om over deze gedachte te gaan nadenken, waardoor je leeft in de toekomst en waarschijnlijk de effectiviteit van jouw cardio-sessie afneemt, en je er in ieder geval niet meer optimaal van geniet. Dit is vaak het probleem van mensen die te zwaar zijn en “een hekel hebben aan cardio”. Zij hebben geen hekel aan cardio, maar een hekel aan het stemmetje in hun hoofd dat bijvoorbeeld zegt: “Je kunt dit toch niet. Je bent te dik. Je hebt pas een halve Snickerreep verbrand”. Snap je welke kant we op willen? Gelukkig bestaat er een manier om een einde te maken aan deze stem in je hoofd, die jouw huidige stap en daardoor het wel of niet bereiken van jouw eindbestemming saboteert.
Terugkeren naar het huidige moment
Terug naar de cardio-sessie. Je kunt er ook voor kiezen om simpelweg te luisteren naar deze gedachten. Dus, wanneer er een zinloze gedachte in je opkomt terwijl je aan het sporten bent, luister je er simpelweg naar, zonder over deze gedachte te oordelen (anders komt diezelfde gedachte weer door de achterdeur naar binnen). Je zult je snel realiseren dat daar de gedachte is en je er naar aan het luisteren bent. De gedachte zal dan snel verdwijnen, omdat je jezelf er niet meer mee identificeert. Je zult dan snel weer kunnen terugkeren naar het huidige moment, waarop al jouw energie, gevoed door het enthousiasme dat jij voelt voor het bereiken van jouw ideale fysiek, in jouw cardio-sessie ging. Komt er weer een gedachte op, herhaal je dit weer, totdat je cardio-sessie ten einde komt.
Geef aandacht aan het nu
Een andere manier om je niet te laten af te leiden door je gedachtes, is om simpelweg ál je aandacht te geven aan het huidige moment, zoals de Olympische atleet deed in de inleiding. Mensen die bungee-jumpen, parachute springen, mediteren of een ongeluk hebben meegemaakt weten hoe het voelt om in het huidige moment te leven, zonder gedachtes die gaan over de toekomst en zo negatieve emoties creëren. Jij hoeft hiervoor echter niet de Mount-Everest te beklimmen. Word simpelweg ontzettend bewust van je huidige sportieve activiteit. Wanneer je bijvoorbeeld aan het squaten, bench-pressen of hardlopen bent, word je dan volledig bewust van iedere stap, van ieder gedeelte van de beweging die je aan het maken bent. Voel de energie die er schuilt in het maken van de beweging. Let volledig op je ademhaling tijdens de oefening, en voel het enthousiasme dat jij hebt voor het creëren van een goed fysiek dat nu direct vloeit in de oefening waar jij nu mee bezig bent. Wanneer de set moeilijk begint te worden, voel dan simpelweg de pijn van het trainen tot spierfalen. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om harder, dieper en intenser te trainen dan ooit. Geloof mij niet op mijn woord, maar probeer het zelf uit. Het proces dat ik zojuist heb beschreven is in essentie niets anders dan meditatie: een vorm van bewustzijn waarbij je uiterst alert, wakker, energiek en levendig bent zonder je te verliezen in zinloze gedachten. Je kunt maar op één manier weten of je succesvol bent geweest in het voorgaande: vraag jezelf af of je jezelf enthousiast, levendig, alert en vol met vreugde voelde tijdens de activiteit. Als dat niet zo is, ben je verloren in gedachten, en vloeit je enthousiasme niet in de stap waar je op dat moment mee bezig bent. Deze manier van sporten is het einde van alle excuses waardoor je voorheen opgaf, en zorgt er tevens voor dat je jezelf leert te focussen op de enige stap die van belang is tijdens het bereiken van jouw doel, en dat is de stap die je op dat moment aan het zetten bent.
Conclusie
De vraag van dit artikel was hoe je je eindbestemming beter en met meer plezier en enthousiasme kunt bereiken door je te focussen op het hier en nu. Het antwoord op deze vraag is dat je jezelf moet beseffen dat de gehele reis die hier naartoe leidt uiteindelijk slechts bestaat uit de stap die je op dit moment neemt. Er is altijd en alleen deze ene stap, die je daarom je volledige aandacht geeft. Dit betekent niet dat je niet weet waar je heen gaat, integendeel, het betekent alleen dat je jezelf focust op deze stap. En wat je bereikt wanneer je aankomt bij je eindbestemming, hangt af van de kwaliteit van al deze sportieve stappen (zoals trainingen en goede maaltijden) waar je je volledige aandacht aan geeft. Geef dus meer aandacht aan de actie zelf, dan aan het resultaat dat je wilt bereiken dankzij die actie. Wanneer je dit leert te doen, wordt alles wat je onderneemt gedaan met een grotere kwaliteit, liefde en zorg, waaronder zelfs de meest simpele activiteit.
Op die manier kan hetzelfde enthousiasme dat een Olympische atleet voelt voor zijn sport ook vloeien in jouw sportieve activiteiten. We bezitten namelijk allemaal een bepaalde drive van binnenin die ons motiveert om te handelen. Onze mogelijkheid om die drive op te roepen hangt af van het enthousiasme dat wij voelen voor bepaalde activiteiten, zoals bodybuilding. Als jouw enthousiasme groot genoeg is, zal dit de energie zijn die vloeit in jouw activiteiten die uiteindelijk leiden tot het bereiken van jouw einddoel: jouw fysiek laten dienen als uitdrukking van jouw passie om de beste te zijn die je kunt zijn. En dát is wat de oude Grieken bedoelden met “een gezonde geest, in een gezond lichaam”.
Literatuur
• Tolle, Eckhart., The Power of Now, Vancouver, 2004
• Tolle, Eckhart., A New Earth, Vancouver, 2004
• Kehoe, John., Quantum Warrior: the future of the mind, Vancouver 2012
• Mentzer, Mike., High-Intensity Training the Mike Mentzer Way, New York 1993
• Robbins, Tony., Unlimited Power, Londen 1997
• Robbins, Tony., Awaken the Giant within, Londen 1997
• Schwarzenegger., Arnold., Toal Recall, New York 2012