Behalve een goede borst wilt iedereen zichtbare buikspieren hebben. Om de een of andere vreemde reden worden de buikspieren gezien als het moeilijkst te trainen. De volgende tien buikspiertrainingtips zullen hopelijk wat duidelijkheid verschaffen en je op weg helpen om buikspieren te krijgen die uit hout gesneden lijken te zijn.
Tip 10: Ademhaling
Vaak wordt aangeraden om uit te ademen als je een spier aanspant, en in te ademen als je de negatieve beweging uitvoert. Bij buikspiertraining kan je je spieren echter krachtiger aanspannen als je adem inhoudt. Probeer bijvoorbeeld eens alleen uit te ademen als je de oefening bijna hebt afgerond.
Tip 9: Concentratie
Michelangelo heeft zijn meesterwerken niet gebeeldhouwd met zijn ogen dicht, dus hoe kan je nou denken dat je je buikspieren kan beeldhouwen met je ogen dicht. Hoe moeilijk het ook kan zijn, kijk naar je buikspieren tijdens de buikspieroefening. Dat vergroot de concentratie niet alleen, maar je hoofd of je schouders omhoog bewegen gedurende bepaalde oefeningen zorgt ook voor een grotere weerstand, waardoor je spieren beter zullen groeien.
Tip 8: Lichaamsvet
Iedereen heeft buikspieren, alleen zien veel mensen ze niet omdat er een laag vet om het middel zit. Op de dagen dat je niet met gewichten traint zou het goed zijn om wat cardio te doen om het vet te verbranden.
Tip 7. Kwaliteit Boven Kwaliteit
Voor die mensen die 1000 crunches in vijf minuten kunnen doen, gefeliciteerd, maar dat interesseert me niet echt. Train je buikspieren zoals iedere andere spier. Ik doe maar 8 herhalingen van iedere oefening, en ze zien er volgens mij goed uit. Als je je buikspieren traint met veel herhalingen, dan train je ze alleen meer op uithoudingsvermogen, niet voor kracht – en dat is de kracht die je ziet.
Tip 6: Voel Het Branden!
Hoewel je niet noodzakelijkerwijs iedere herhaling hoeft te voelen branden om te weten dat je spieren worden geprikkeld tot groei, is het wel een goede geestelijke factor om wat weerstand te voelen. Je kunt bijvoorbeeld wat beengewichten om je enkels doen, situps met een gewicht op je borst, geen gewone crunches maar verzwaarde crunches, of crunches met een kabel.
Tip 5: Buikspieren Kosten Geen Geld
Stuur die troep terug die je hebt gekocht via die televisiereclame om drie uur ’s morgens. Om je buikspieren te trainen heb je geen speciale dingen nodig. De producten die je op de televisie ziet zijn wel goed, maar alleen tot een bepaalde grens. Je kunt vaak geen weerstand toevoegen. Alles wat je nodig hebt is een matje en iets waaraan je kunt hangen om mooie gebeitelde buikspieren te krijgen.
Tip 4: Lagere Buikspieren
Leg raises zijn voor mij een favoriete buikspieroefening voor de lagere buikspieren. Ja, op een bepaald punt is de weerstand wel weg, maar er zijn vele variaties en bewegingen die je kunt doen om je spieren te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld leg raises doen vanaf een bankje, zodat je een grotere beweging kunt maken.
Je kunt bijvoorbeeld ook proberen om leg raises zo te doen dat je – op het moment dat je benen negentig graden omhoog staan – proberen om het plafond te raken met je tenen (denkbeeldig, natuurlijk…) zonder dat je schouders van de bank af gaan. Dit combineert twee oefeningen en het geeft je een extra knal op het einde van de beweging.
Tip 3. Het Middenstuk Van De Buikspieren
Ik doe de standaard situp allang niet meer in mijn buiktraining. In plaats daarvan doe ik een oefening voor mijn obliques (schuine buikspieren). Je hoeft het middenstuk van je buikspieren niet direct te trainen. Als je je onderste en bovenste buikspieren traint plus je obliques, dan zullen je middelste buikspieren automatisch worden meegetraind.
Tip 2: Bovenste Buikspieren
Ik doe bijna nooit meer normale crunches. Ik houd er niet van als je boven de acht herhalingen kunt uitkomen zonder dat je gewicht kunt toevoegen. Voor de bovenste buikspieren doe ik daarom een paar sets crunches met een overhead pulley.
De bovenste buikspieren zijn waarschijnlijk het moeilijkst om te stimuleren. Het is daarom belangrijk dat je je concentreert en focust op je bovenste buikspieren tijdens de oefening.
Tip 1: Als Je Ze Wilt, Doe Dan Alsof Je Ze Hebt
Het klinkt misschien stom, maar als je een set hebt gedaan, poseer je buikspieren dan en span ze aan. Ja, ik zei ‘poseer’! Zolang je niet gezien wordt door je ouders of je vrouw of man als je ze in de spiegel bekijkt zit het wel goed.
Poseren spant je spieren goed aan en helpt om de afscheiding tussen de spieren duidelijker te krijgen, zodat ze er meer gedefinieerd uit zullen zien.