fbpx
Kokosolie

Kokosolie

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoewel kokosolie volgens diverse onderzoeken gezonder is dan de meer gebruikelijke vetten zoals olijfolie of zonnebloemolie, hangt het er uiteindelijk vanaf in welke mate en hoe je het gebruikt.

Met die warme dagen van de laatste tijd heb ik opeens geen kokosvet meer in mijn keuken staan, maar kokosolie. Bij 25 graden smelt het goedje en die grens is de temperatuur in mijn huis allang gepasseerd. De twee varianten olie in mijn keuken (naturel olie en met spaanse pepers gekruid) gebruik ik om in te bakken, als variant van olijf- en rijstolie. Waarom? Om te variëren in de producten die ik gebruik, omdat kokosolie in ieder geval niet ongezond is en omdat de olie smaakloos is.

Kokosolie is populair

Kokosolie is populair, zeker bij foodies, en mede daarom ook duur. De vetsoort wordt gemaakt van, verrassing, kokos en bevat een heel groot aandeel verzadigd vet. Nu werden we vroeger bang gemaakt dat verzadigd vet slecht voor ons was, maar daar komt zo langzamerhand de ene na de andere auteur op terug.

Iets met de lengte van de vetketens.

Maar daar snapt u, net zoals ik, waarschijnlijk niet veel van. De wazige claims, die niet te begrijpen zijn, maar worden geformuleerd alsof kokosolie het beste is wat je tot je kunt nemen, dragen bij aan de mystificatie van het product. En daarom is het zo populair. Voor kokosolie, en alle andere superfoods en vrijwel alle andere voedselproducten, geldt dat je niet direct een effect merkt. Daardoor kan je op persoonlijke basis dus niet direct concluderen dat kokosolie goed voor je is. Evenmin kun je concluderen dat het niet goed voor je is.

Kokosolie gezond?

Kokosolie is een superfood bij uitstek: het is duur, omringd door vage claims, en je schijnt het o.a. in je smoothie te moeten stoppen. Maar is het wel zo super?

Onlangs nog postte het voedingscentrum een artikel over kokosproducten met een logische uitleg: omdat verzadigde vetten volgens het Voedingscentrum niet goed voor je zijn, wordt aangeraden om kokosvetten en kokosproducten met mate te nemen.

Los van het feit of verzadigde vetten wel of niet goed voor je zijn, leveren alle vetten 9 kCal per gram.

Dit is aardig wat energie in een kleine hoeveelheid, als je het vergelijkt met eiwitten en koolhydraten (4 kCal per gram). Ook hier is het dus verstandig om kokosvet, en alle andere vetten, beperkt tot je te nemen en je bewust te zijn van de calorische inhoud van je smoothie als je kokosvet toevoegt en ook nog allerlei chiazaden neemt. Los van het feit dat het laurinezuur in kokosolie goed voor je is, is er dus nog iets anders waar je rekening mee moet houden.

Kokosolie wordt ook gepromoot omdat het, in tegenstelling tot andere vetten en oliesoorten, tot extreem hoge temperaturen kan worden verhit zonder schadelijke stoffen te bevatten. Dat is een goed argument om het te gebruiken voor het bakken van je eten, maar als je kokosolie gaat gebruiken voor frituren kun je je afvragen wat precies je argument is.

We weten immers dat frituren niet de meest verstandige manier van voedselbereiding is. Door het gebruik van kokosolie wordt het misschien iets minder ongezond, maar het zet geen zoden aan de dijk. Slimmer is het dus om het frituren zelf te minderen, in plaats van een dure vetvariant te kiezen.

Ecologische voetafdruk

Op o.a. de website van het Voedingscentrum wordt ook vermeld dat kokosplantages zorgen voor het kappen van bossen en dat kokosplantages veel water nodig hebben. De kokosplantages, ver weg van Nederland, hebben een grote ecologische voetafdruk. Als je je daar druk om maakt dan raad ik je aan om kokosolie te mijden en te gaan voor producten die van dichtbij komen.

Het is sowieso verstandig om stil te staan bij de producten die van ver komen.

Het kan een extra (principiële) afweging zijn die je maakt bij je voedselkeuze, zoals je dat ook doet met calorische waarde, kwaliteit, micronutriënten, prijs en smaak. Voor de ene persoon is de herkomst van producten erg belangrijk, de ander vindt smaak het belangrijkst.

Het is aan jou om hier over na te denken.

Kokosolie gebruiken of niet gebruiken?

Je kunt kokosolie prima gebruiken als alternatief voor olijfolie om in te bakken, omdat het goed verhit kan worden. Je kunt kokosolie ook gebruiken in je smoothie of bijvoorbeeld als smeersel op je brood of in ijsbereidingen om deze extra smeuïg te maken. Maar zoals met vrijwel alle voeding: zorg ervoor dat je varieert. Weeg af wat je het belangrijkste vindt: prijs, kwaliteit, herkomst, voedingswaarde, energiewaarde of iets anders. 

Conclusie

Door alleen je huidige vetten te vervangen door kokosolie zal je niet opeens afvallen of “gezonder”  worden. Het is een hoog calorisch product en dient met mate te worden gebruikt, zoals alle vetten en zoals alle voedselproducten.

Everything in moderation!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen