fbpx
Interview: Peter Bond

Interview: Peter Bond

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 6 minuten

Peter Bond gaat ver in zijn zoektocht naar kennis over fysiologie, in het bijzonder sportfysiologie. Hij schreef letterlijk het boek over voedingssupplementen en publiceerde diverse wetenschappelijke onderzoeken. Wij zijn dan ook blij aan te kunnen kondigen dat hij zijn kennis ook via Fitsociety zal gaan delen. 

peter bond

‘Pure science’ (voorwoord)

Ik klaagde onlangs over ‘shake fakers’. Verspreiders van desinformatie over training en voeding. Ik noemde ook enkele verzachtende omstandigheden waaronder de noodzaak genoeg respons te krijgen op je werk voor de tijd, geld en moeite die je investeert. In een wereld waarin velen niet de tijd nemen om zich in pure wetenschap te verdiepen, maken veel bloggers en vloggers compromissen ten opzichte van de inhoud. Mezelf niet uitgezonderd.

Peter Bond beschouw ik wel als zo’n zeldzame uitzondering. Net toen ik een beetje dacht redelijk ver te gaan in mijn zoektocht naar de ware kennis over voeding in training kwam ik het werk van Peter Bond tegen. Waar ik uiteindelijk het doel heb een correcte boodschap aan een groot publiek over te brengen, concentreerde Peter zich vooral op de correctheid. Dat kon betekenen dat ik bepaalde materie in zijn boeken al ingewikkeld vond en me kon afvragen in hoeverre de ‘gemiddelde fitness fanaat’ deze stof zou begrijpen.

Daar hebben we ook over gesproken, die moeilijke opgave om moeilijke materie eenvoudig doch correct uit te leggen.  Peter heeft echter een groot voordeel hierbij, een goed begrip van de materie zelf. Waar ik zelf nog vaak vier stappen terug moet om zelf te begrijpen wat ik wil uitleggen, kan Peter met meer kennis van de achterliggende wetenschap een betere inschatting maken welke materie vereenvoudigd kan worden zonder zijn  juistheid te verliezen.

Ik ben dan ook erg blij met het feit dat Peter nu ook via Fitsociety zijn kennis zal delen en heb er alle vertrouwen in dat je geen doctoraal nodig hebt om het te begrijpen.

Peter Bond

Naam: Peter Bond
Leeftijd: 26
Woonplaats: Zeist
Specialisme:  Voedingssupplementen en moleculaire sportfysiologie

Wanneer en hoe is jouw interesse voor fitness ontstaan?

Dat is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden. Ik was 17 jaar en zat in mijn examenjaar op de middelbare school. Een goede vriend en klasgenoot van mij trok me de sportschool in. Ik was een lange slungel die redelijk was samengesmolten met zijn bureaustoel en computer: ik sportte toen niet. Ik was echter direct ‘hooked’ en heb gelijk een abonnement op de sportschool genomen. Sindsdien ben ik redelijk onafgebroken (op enkele maanden na) doorgegaan met het fitnessgebeuren.

Ik was toen alleen nog niet geïnteresseerd in fitness, ik wilde gewoon gespierder worden. Dat was alles. Pas ruim een jaar later begon ik me er echt in te interesseren en ben ik er veel over gaan lezen.

Heb je hiernaast nog een andere sportieve achtergrond?

Ik heb daarvoor nog jarenlang op taekwon-do en badminton gezeten. Ook heb ik ongeveer een jaar gevoetbald en heb ik op een blauwe maandag gekickbokst. Al was ik in alle eerlijkheid nooit echt heel fanatiek.

En oh ja, ik heb mijn veterstrikdiploma + al mijn zwemdiploma’s. ?

Waarom speelt fitness een belangrijke rol in jouw leven?

Het is vooral de wetenschap en kennis die erbij komt kijken wat voor mij een belangrijke rol is gaan spelen. In eerste plaats vooral omdat ik het leuk en interessant vind. In het prille begin leerde ik veel van anderen in de sportschool en las ik veel op verschillende fitnesswebsites over training, voeding en voedingssupplementen. Later, toen ik het allemaal wat kritischer ben gaan benaderen, kwam ik erachter dat veel van wat ik geleerd had eigenlijk helemaal niet klopt.

Er bestaan namelijk ontzettend veel misverstanden, of eigenlijk misinformatie, in de fitness- en gezondheidsindustrie. Als je niet met een kritische houding de informatie beschouwt of niet over voldoende kennis beschikt om het op waarde te schatten, val je al makkelijk ‘ten prooi’ aan die misinformatie.

Dit heeft mij ertoe doen besluiten om in 2014 een eigen blog te starten waar ik, op basis van wetenschap, veel onderwerpen omtrent fitness aansnijd. Ook ben ik al jaren actief op een bodybuildforum waar ik mijn best doe om een steentje bij te dragen aan het verspreiden van juiste kennis.

En nu dus ook via dit platform, waar ik hopelijk een heel groot publiek mee kan bereiken. Ik probeer de kennis vanuit de wetenschappelijke literatuur samen te vatten en behapbaar te maken, met waar noodzakelijk ook de kritische noten over wat er in de wetenschappelijke literatuur wordt geschreven. Die is namelijk ook niet smetteloos. Met name wanneer het om voedingssupplementen gaat wordt er nog weleens gesjoemeld met cijfers of worden er bepaalde methoden gebruikt om een gunstig resultaat voor een supplement te demonstreren. Ik heb ook een boek geschreven over voedingssupplementen die de spiergroei of spierkracht bevorderen, waarin ik een overzicht bied van de wetenschap achter voedingssupplementen en er acht individueel beschouw. Het gehele boek is voorzien van 507 inline-referenties naar de wetenschappelijke literatuur.

Ook in de wetenschappelijke literatuur zelf probeer ik een bescheiden steentje bij te dragen, wat inmiddels heeft geleid tot drie publicaties. Zo heb ik twee reviews geschreven over een moleculair reactiepad die nauw betrokken is bij spiergroei en het voedingssupplement fosfatidezuur en ook een hypothese over hepatotoxiciteit geïnduceerd door orale anabole androgene steroïden.

Wat is je specialisme en waarom heb je daar voor gekozen?

Mijn specialisme ligt vooral in de moleculaire sportfysiologie, en dan in het bijzonder wat er op moleculair niveau allemaal voor zorgt dat je spieren groeien. Ik denk dat het vooral de veelzijdigheid van het ‘vakgebied’ is die me trekt. Al kun je dat eigenlijk over bijna alles wel zeggen nu ik erover nadenk…

Aansluitend hierop interesseer ik me ook in de werking van voedingssupplementen. Daarbij stel ik mezelf veel vragen, zoals bijvoorbeeld: waarom word je precies sterker of gespierder van creatine of eiwitten? En waarom werkt het bij de een niet, een ander een beetje, en bij weer een ander juist heel goed? En hoe veilig zijn al die verschillende voedingssupplementen eigenlijk?

Moleculaire sportfysiologie: vanwaar die passie?

Ik denk dat dat vooral komt omdat het bepaalde zaken op het allerkleinste niveau probeert te beschrijven. In zekere zin dus ‘heel gedetailleerd’ (al is dat natuurlijk niet helemaal een correcte benoeming). Het weet op die manier mijn nieuwsgierigheid wat beter te vervullen, omdat het -tot op zekere hoogte- een heel exact antwoord weet te geven op vragen zoals: wat gebeurt er nou eigenlijk in je spieren waardoor ze groeien door krachttraining? En hoe draagt voeding daaraan bij? Het haalt de ‘magie’ er een beetje uit ?.

Daarnaast leunt de moleculaire sportfysiologie sterk op biochemie, celbiologie, en nog enkele andere vakgebieden. Met name celbiologie heeft me vanaf het begin af aan heel erg geboeid. Een van de eerste wetenschappelijke boeken die ik las was dan ook een boek over celbiologie (Essential Cell Biology van Alberts e.a.).

Een groot deel van het onderzoek dat gepubliceerd wordt leunt ook sterk op moleculair onderzoek, dan is het wel handig om daar een goede achtergrond in te hebben om dit onderzoek goed te interpreteren.

Wat is jouw missie in de fitnessbranche?

Missie is misschien een groot woord, maar ik zou het bijzonder waarderen als ik meer mensen zou weten te inspireren om zaken kritisch te benaderen en meer vertrouwen te leggen in de wetenschappelijke stand van zaken.

Daarnaast hoop ik dat er daardoor ooit een eind komt aan die ontzettend grote stroom aan misinformatie in deze tak van sport, maar ik besef ook dat dat natuurlijk wishful thinking is. Maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk.

Hoe wil je die missie bereiken?

Door goed onderbouwde stukken te schrijven, gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur met inline-referenties, en met een kritische houding. Op die manier hoop ik me positief te onderscheiden van de overvloed aan misinformatie op het internet. Ook kunnen mensen zo nagaan waar ik mijn uitspraken op baseer. Want dat is waar het vaak fout gaat bij de misinformatie: veel van de uitspraken zijn simpelweg niet op iets betrouwbaars gebaseerd. Je ziet dat overigens in veel vakgebieden terug en je ziet die trend tegenwoordig ook in de journalistiek met ‘nepnieuws’.

Wie is je doelgroep?

De doelgroep voor mijn eigen blog zijn vooral de professionals; mensen die al een achtergrond hebben in de fitness en die niet vies zijn van het lezen van wat studies uit de wetenschappelijke literatuur. Al probeer ik met mijn laatste paar artikelen het ook allemaal wat begrijpelijker te maken voor mensen die nooit echt in de literatuur zijn gedoken.

Op deze website hoop ik met mijn stukken de ‘gewone’ geïnteresseerde fitnesser aan te spreken die waarde hecht aan goed onderbouwde stukken. Het idee is dus dat je er geen woordenboek naast hoeft te houden en ook niet om de twee regels Wikipedia moet raadplegen.

Voldoening: meer uit anderen halen of uit jezelf?

Een beetje een cliché antwoord, maar meer uit anderen natuurlijk. Het is naar mijn idee toch wel een stuk prettiger om anderen vooruit te zien gaan door jouw toedoen, dan wanneer dat voor jezelf geldt. Wanneer dat voor mezelf geldt voelt dat voor mij alsof dat ‘vanzelf’ gaat.

Moeilijke materie begrijpbaar maken is soms onmogelijk zonder bepaalde zaken weg te laten: vind je het belangrijker dat het volledig is, of toegankelijk voor een groot publiek?

Dat is inderdaad soms aardig onmogelijk en dan moet je concessies maken. Ik probeer altijd een goede balans te vinden.

Soms kun je door een klein beetje te snijden in de volledigheid/correctheid een artikel al een stuk toegankelijker maken voor een veel groter publiek; in die gevallen is het het veelal waard. Je hebt er natuurlijk vrij weinig aan als je een super correct artikel schrijft dat vervolgens maar wordt gelezen en begrepen door een handjevol mensen. Als je in zo’n geval dan een klein beetje hoeft in te leveren hierop met als resultaat dat een veel groter publiek er wat aan heeft, dan heeft dat natuurlijk wel mijn voorkeur.

Maar vaak is die scheidingslijn niet zo eenduidig en dan neig ik toch wel naar de kant van volledigheid/correctheid.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen