Naam: Nick Berkenpas
Leeftijd: 26
Woonplaats: Groningen
Specialisme: Droogtrainen / afvallen
Wanneer en hoe is jouw interesse voor fitness ontstaan?
Mijn interesse voor fitness is ontstaan toen ik een jaar of 18 was. Mijn vader was altijd flink bezig met het ijzer en zo ging ik met hem mee. Dit vond ik natuurlijk helemaal geweldig, dus je zou kunnen zeggen dat het er met de paplepel is ingegoten. Naast dat ik het leuk vond, vond ik het ook belangrijk om er lichamelijk ‘sterker’ uit te zien. Omdat ik altijd heel lang en dun was !
Heb je hiernaast nog een andere sportieve achtergrond?
Naast fitness ben ik helaas niet meer sportief bezig met een andere sport.
Dit komt doordat ik met voetbal een zodanig erge jumpersknee heb opgelopen dat rennen, springen en dit soort gerelateerde activiteiten voor mij niet meer mogelijk is. Wel trap ik met vrienden eens een balletje of ben ik aan het basketballen in het park wanneer het lekker weer is. Yes, dit doe ik allemaal naast mijn zes daagse fitness schema.
Waarom speelt fitness een belangrijke rol in jouw leven?
Fitness speelt voor mij een belangrijke rol in mijn leven, omdat ik er graag goed uit wil zien en deze sport als therapie aanvoelt. Wanneer ik even niet lekker in mijn vel zit en de gym inrol, kan ik mijn gedachten altijd net iets even beter plaatsen en krijg ik een gevoel van rust. Naast dat trainen als rust aanvoelt, vind ik het heerlijk om actief bezig te zijn in de sportschool, elke keer weer een nieuwe trainingsmethode te hanteren en kijken hoe hoog mijn plafond is met betrekking tot lichaamsopbouw.
Wanneer en waarom ben je begonnen met coaching en hoe heb jezelf hiervoor ontwikkeld?
Toen ik slaagde op de HAVO, rond 2010, heb ik ervoor gekozen de opleiding Sportgezondheid en Management te volgen. Hier kwam ik steeds vaker in aanraking met fitness en gezondheid dat ik ervoor koos om in mijn tweede jaar een stage te zoeken in een fitnesscentra. Nadat ik een aantal fitnesscentra’s had bekeken viel mijn oog toch Achmea Health Centers in Assen. Hier werd ik gelukkig ook aangenomen en heb hier een zeer prettige tijd beleefd. Met deze stage hield ik mij vooral bezig met het maken van trainingsschema’s, voedingsschema’s en een stukje lifestyle coaching. Het helpen en begeleiden van mensen beviel mij zo goed dat ik het geluk had dat ik na mijn stage hier kon blijven werken.
Dit fitness avontuur begon allemaal rond 2011 – 2012 en sindsdien heb ik ook een aantal leuke cursussen achter mijn naam staan. Het begon allemaal met Fitnesstrainer A, toen Fitnesstrainer B, daarna een KB – Master Trainer diploma gehaald, Bootcamp instructeur en uiteindelijk in 2015 de stap genomen om Personal Trainer te worden en hiervoor heb ik de NASM – PT cursus gehaald.Uiteraard ben ik zelf in deze tijd ook actief geweest in de fitness en gaandeweg veel dingen geleerd, en uiteraard ook toegepast op mijzelf of klanten die ik tot dusver heb getraind.
Met mijn bedrijf heb ik maar één belangrijke missie: mensen controle geven over hun lifestyle, training en voeding. Het werkt namelijk allemaal een stuk beter wanneer je de controle hebt over jezelf. Ik ga met mijn cliënten de uitdaging aan en kijk middels verschillende trainingsvormen en vormen van coaching om hun voorop gestelde doel te behalen. Mijn werkwijze hangt af van de cliënt die ik begeleid, want iedereen prefereert een andere manier van coaching en stimulering. Het eindresultaat is wat telt en wat altijd voorop staat.
Wat is je specialismen en waarom heb je daar voor gekozen?
Mijn specialismen zijn droogtrainen(wedstrijdsport) en afvallen. De reden waarom ik hiervoor heb gekozen is omdat ik zelf wedstrijdatleet ben en dit mijn passie is.
Ik vind mensen laten afvallen het dierbaarste wat er is. Hoe sommige mensen zich weer ‘mengen’ in de samenleving na veel gewichtsverlies is prachtig. Ook vind ik het mooi om te zien hoe iemand lichamelijk en geestelijk kan veranderen.
Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van goede coaching?
- Een goede coach geeft aandacht, kan goed luisteren en vraagt door waar nodig is
- Een goede coach genoeg ervaring in het vak
- Een goede coach moet kunnen spiegelen
- Een goede coach heeft empathie
- Een goede coach velt geen oordeel
- Een goede coach heeft verstand van zaken, maar weet zijn beperkingen. (kijk dus ook naar de scholing die een coach heeft gehad)
Wanneer je deze eigenschappen voor jezelf duidelijk in kaart kan brengen, dan denk ik dat je klaar bent om iemand te begeleiden. Helaas zie je tegenwoordig in het vak Personal Trainer, te veel dummy’s aan het werk. Dit komt doordat iedereen zich Personal Trainer mag noemen en het geen beschermd beroep is. Neem bijvoorbeeld Instagrammers met een deftig lijf die hier de vraag krijgen hoe ze dit hebben gedaan.. Hup, meteen denken ze dat ze trainer zijn en buiten dit uit. Zorg ervoor als jij op zoek bent naar een Personal Trainer dat je bovenstaande gegevens eens herhaald voor je zelf, zorg dat je trainer vindbaar is op het web en misschien aan de hand van een website. Vraag de trainer naar eerder resultaat van andere klanten en vraag eens waarom hij of zij het beste bij jou past. Doe eerst onderzoek naar een trainer en maak de goede keuze, een klik met je trainer is heel belangrijk.
Wanneer ben jij als coach tevreden over het werk dat je voor een klant verricht hebt?
Ik ben als coach pas tevreden, wanneer mijn klant dit ook is. Klinkt heel erg cliche, dat weet ik.. Maar niets is minder waar.
Tuurlijk ben ik na een bepaalde meting, podiumwinst of weightloss/massgainen tevreden, dankzij deze resultaten ben ik ook begonnen met dit werk. Resultaten voelen voor mij als erkenning voor de dienst die ik lever, hieruit kan ik halen dat mijn werk daadwerkelijk goed is en dat cliënten hun doelen behalen. Maar uiteindelijk is het gevoel van mijn cliënt leidend om mij ook tevreden te laten voelen.
Sommige cliënten verwachten te veel en dan laat ik uiteraard inzien dat ze al tevreden mogen zijn met het werk wat is geleverd, maar gelukkig kan ik zeggen dat veel cliënten tevreden zijn en dan is de coach dit dus ook ;)! En een reminder, het gaat allemaal om baby steps en een enorme hoeveelheid discipline die je nodig hebt om vooruit te kunnen blijven gaan!