Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt door het menselijk lichaam in de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. De werking van insuline is meervoudig: zo heeft het een rol in het metabolisme, maar heeft het ook anabole en anti-katabole werkingen. Dit betekent dat het spiergroei kan bevorderen en spierafbraak kan tegengaan. Vanwege deze werkingen wordt insuline vaak gebruikt door bodybuilders, in combinatie met groeihormonen. In dit artikel vertellen we meer over insuline en de effecten en gevaren voor sporters.
Inhoudsopgave
Wat is insuline
In het menselijk lichaam heeft insuline de voornaamste functie bij het reguleren van de hoeveelheid suiker, oftewel glucose in het bloed. De hormoon is ontdekt door de Duitse patholoog Paul Langerhans (1847 – 1888). Paul Langerhans deed op zeer jonge leeftijd de ontdekking dat de alvleesklier verschillende hormonale stoffen afgeeft, waaronder de stof insuline. Omdat deze cellen bij elkaar lagen werden deze vernoemd naar hem, als de eilandjes van Langerhans in de alveesklier.
Insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt door de eilandjes van Langerhans en is een polypeptide hormoon wat dus ketens van kleine aminozuren zijn. Het bestaat uit een keten van aminozuren net als eiwitten. Eiwitten die geconsumeerd worden, worden afgebroken in de maag voordat ze in de bloedbaan terecht komen. Dit is een van de voornaamste redenen waarom patienten met diabetes moeten spuiten en niet moeten slikken.
Insuline is een hormoon en heeft daardoor een boodschapperfunctie. Het geeft meerdere cellen in het lichaam specifieke commando’s. Zo geeft het de commando aan verschillende cellen wanneer we koolhydraten eten en de hoeveelheid glucose in het bloed toeneemt. De alvleesklier is verantwoordelijk voor de productie van de insuline en geeft vervolgens weer aan de verschillende cellen door hoe bepaalde voedingsstoffen moeten worden aangewend om energie te leveren of om te bewaren als reserve.
Feitelijk is insuline geen anabole steroide en het heeft geen androgene werking. Het is een eiwitachtig hormoon dat door de pancreas geproduceerd wordt. De productie neemt toe wanneer er een stijging in het bloedsuiker plaatsvindt. Dit is ook de voornaamste doel: het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Indien de bloedsuikerspiegel stijgt, dan zal er meer afgegeven worden door het lichaam. Hierdoor wordt er mee glucose opgeslagen in de cellen, welke weer dienen als energie voor het lichaam. De vorm waarin deze suikers worden opgeslagen in de (spier)cellen, is polysacharide glycogeen, vaak afgekort tot glycogeen.
Naast het reguleren van de bloedsuikerspiegel heeft insuline nog een andere functie, namelijk het verhogen van de opname van voedingsstoffen. Dit is met name voor bodybuilders zeer interessant, aangezien zij door middel van het gebruik van anabolen de eiwitsynthese verhogen. Insuline kan de afgebroken eiwitten, de aminozuren naar de plek brengen waar de eiwitten worden gesynthetiseerd.
De functies van insuline
Zoals gezegd heeft insuline een aantal werkingen. Hieronder vind je de voornaamste werkingen, verdeeld naar lever, spieren en vetten:
De functie op de lever
- Verbetert het aanmaken van glycogeen en levert dit als energie aan de cellen
- Verbetert de synthese van eiwit
- Voorkomt het afbreken van glycogeen, wat dient als energie voor de cellen
- Voorkomt het aanmaken van glucose
De functie op de spieren
- Verbetert de opname van glucose in de spieren
- Verbetert de productie van glycogeen
- Verbetert de opname van eiwitten en aminozuren
- Voorkomt en remt de afbraak van eiwitten
De functie op het vetweefsel
- Verbetert het opnemen van glucose
- Voorkomt het afbreken van vet
- Verbetert het aanmaken van lipoproteïnelipase en triglyceriden
Het gebruik als medicijn
De medische toepassing van insuline is ontstaan voor de behandeling van diabetes. Bij diabetes mellitus is het lichaam niet meer in staat om zelf het bloedsuiker te reguleren. Normaal gesproken reguleert het lichaam de bloedsuikerspiegel door middel van de afgifte van dit hormoon. Maar mensen die leiden aan diabetes kunnen dit hormoon niet meer aanmaken, of het lichaam reageert niet meer op de afgifte hiervan. Wanneer dit het geval is stijgt de bloedsuikerspiegel, tot zeer hoge waardes. Hierdoor komt er teveel suiker in het bloed en dat kan grote gevolgen hebben op de gezondheid.