fbpx
Overmatig zweten behandelen

Overmatig zweten behandelen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is jouw ochtendritueel voor een fris gevoel? Je stapt onder de douche, spuit (net iets te veel) deodorant onder elke oksel en je ruikt de hele dag naar bloemetjes. Veel mensen doen een moord voor dit simpele ritueel. Zij hebben last van overmatig zweten. Overmatig zweten behandelen kun je gelukkig op diverse manieren behandelen. Daar kan geen enkele super dry, clean comfort, fresh active deodorant te-genop.

Zweten

Iedereen zweet, en dat is maar goed ook. Wist je dat jouw lichaam drie tot vijf mil-joen zweetklieren heeft? Als je intensief beweegt, gekruid voedsel eet, heel erg schrikt of boos bent, gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Om de warmte kwijt te raken begin je te transpireren. Je huid koelt af door de verdamping van het zweet. Als je heftig sport of gaat fitnessen in een warme ruimte kun je tot wel anderhalve liter zweet per uur produceren. Zweten is dus een normale lichaamsfunctie, maar niet bij iedereen werkt het automatische mechanisme zoals het hoort.

Hyperhidrosis

Veel mensen kampen met overmatig transpireren, ook wel hyperhidrosis genoemd. Dan zweet je niet alleen bij zware inspanning, maar de hele dag door. Dat kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Je bent continu druk met het controleren van eventuele zweetplekken, je hebt altijd meerdere kledingstukken bij je en laat je regelmatig verleiden tot de aanschaf van een nieuw soort deodorant. In sociale situa-ties ben je onzeker, omdat je bang bent dat mensen zien dat je zweet. Je geeft an-deren liever geen hand en houdt afstand. Je gaat niet sporten in de sportschool, om-dat je weet dat je dan veel gaat zweten.

Overmatig zweten kan erfelijk zijn of ontstaan door psychische factoren. Het komt meestal voor bij de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voeten, maar het kan ook over het hele lichaam optreden. In dat laatste geval is de oorzaak meestal een onderliggend probleem, zoals overgewicht, de overgang of een overwerkte schildklier. Het is verstandig om bij de huisarts vast te stellen of je inderdaad last hebt van hy-perhidrosis en wat de oorzaak is.

Overmatig zweten behandelen met Botox

Gelukkig is hyperhidrosis goed te behandelen met Botox-injecties. Op de plekken waar je veel zweet worden kleine hoeveelheden Botox (Botuline Toxine) ingespoten. Dit gebeurt met hele fijne naaldjes. Het zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de zweetklier stopt. De klier produceert dan tijdelijk veel minder zweet.

Je merkt na twee weken al een verschil, maar na drie tot vier weken is het resultaat optimaal. Het effect is ongeveer een half jaar tot acht maanden merkbaar. Daarna kun je de behandeling herhalen. Na een vervolgbehandeling heb je vaak langer plezier van het effect.

De injectie is niet pijnlijk en wordt zonder verdoving uitgevoerd. Het kan zijn dat de huid achteraf gezwollen of rood of blauw wordt, maar dit trekt meestal snel weer weg. De behandeling kent geen risico’s. Botuline Toxine is jarenlang onderzocht en staat al dertig jaar geregistreerd als een officieel geneesmiddel. Botox tegen overmatig zweten is dus een prima behandeling

Iontoforese

Tijdens deze behandeling worden je voeten en handen ondergedompeld in water waar tegelijkertijd een elektrische lading doorheen stroomt. Dit duurt ongeveer twin-tig minuten en moet drie keer per week worden uitgevoerd tot het overmatig zweten stopt. Vaak kun je na verloop van tijd thuis aan de slag met eigen apparatuur.

Hoe kun je zelf overmatig zweten behandelen?

Je kunt zelf ook een aantal dingen doen bij overmatig transpireren.

  • Draag bij de oksels en liezen zoveel mogelijk luchtige kleding en draag open schoe-nen.
  • Zorg voor goede ventilatie in huis en houd de omgevingstemperatuur koel.
  • Vermijd stress, sterk gekruid voedsel en andere voeding waar je heftig op reageert.
  • Gebruik speciale vochthoudende ‘pads’ op de plekken waar je veel transpireert. Je krijgt dan geen zweetplekken en je kleding verkleurt niet.
  • De huisarts kan een lotion of crème met aluminiumzouten voorschrijven. Je kunt ook zinkolie of talkpoeder proberen.
  • Draag tijdens het sporten speciale dri-fit kleding. Het materiaal van deze kleding leidt het vocht snel weg van de huid, waardoor je droog blijft.

Succes! En don’t sweat!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Fit worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen