fbpx
Cellulitis

Cellulitis

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cellulitis is een kenmerkend verschijnsel dat op specifieke plekken, vaak bij vrouwen, de vorm van de huid gebobbeld doet lijken. Deze ‘bobbels’, of soms ‘deukjes’, komen vaak voor op gebieden als heupen, dijen en de billen. Maar wat is cellulitis eigenlijk precies? En waardoor ontstaat het? We duiken er wat dieper in.

Cellulitis

Wat is cellulitis?

In de inleiding beschreven we al dat cellulitis op specifieke delen van het lichaam voorkomt en dat dit vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Feitelijk bekeken klopt de benaming van cellulitis niet. Immers, het laatste deel van het woord “cellul-itis” geeft namelijk aan dat het hier om een huidontsteking gaat. We spreken van deze onderhuidse bindweefsel ontsteking wanneer de huid daadwerkelijk ontstoken is, rood is, gezwollen is en pijn geeft.

In de volksmond wordt met cellulitis de oppervlakkige huidaandoening bedoeld dit past bij de sinaasappelschil huid. Omdat niets anders dan onderhuids vetweefsel dat bij elkaar gehouden wordt door het bindweefsel. Dit vetweefsel wordt vaak opgeslagen rondom de heupen, dus de benen, billen en dijen. Doordat vrouwen vaker een hoger vetpercentage hebben dan mannen komt het dus vaker voor bij dames.

Gelukkig is het geen ongezonde verschijning, maar je kan er natuurlijk wel erg mee zitten. Immers, in veel bladen zie je modellen met slanke benen en billen zonder cellulitis. Overigens betekent cellulitis niet automatisch dat je te maken hebt met overgewicht, maar je ziet het wel eerder bij vrouwen die wat meer vet aan hun lichaam hebben.

Hoe ontstaat cellulitis?

Nu we weten wat het is, duiken we even de boeken in om te achterhalen hoe cellulitis ontstaat. Allereerst zijn de bobbels en deukjes op de huid de vormen van vetophopingen in het bindweefsel van de huid en onderhuids. Deze ophoping vindt voornamelijk plaats in de adipocyten. De adipocyten zijn de vetcellen die zich in de onderhuid bevinden. Wanneer deze groter worden, nemen de omhulsels van de adipocyten ook een andere vorm aan. Hierdoor komen de aanhechtingspunten van de huid onder druk te staan en vervormt de strakke huid naar een sinaasappelhuidje.

Los van het feit dat voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van cellulitis is een groot deel van het ontstaan ook afhankelijk van je hormonen. Je huid is erg gevoelig voor veranderingen in je hormoonhuishouding. Kijk maar eens wat er met de huid gebeurt tijdens de menstruatie of wanneer een zwangerschap. De hormonen stimuleren de vorming van vetophopingen en reserves.

Cellulitis en sporten

Kun je het er niet af sporten?

Deels kan dit omdat de oorzaak vet-gerelateerd is. Door te sporten heb je een hoger energie verbruik. Afhankelijk van je dieet kan daardoor je vetpercentage lager worden.

Daarnaast train je de spieren van je benen en billen waardoor je huid strakker blijft. Dus op dit vlak kan sporten zeker helpen bij het bestrijden van cellulitis. De combinatie (kracht)training en gezonde voeding is dus een pré als je cellulitis wilt bestrijden.

Er zijn helaas ook gevallen waarbij dat niet het geval is. Indien je erg gevoelig bent voor hormonale wisselingen kan het vet zich ondanks alle sportieve inspanningen toch op bepaalde delen ophopen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen