Een van de zaken die ik als personal trainer bij een intakegesprek met nieuwe cliënten doe is het checken van de ademhaling. Ik vertel hier aanvankelijk niet over maar bekijk hoe men bij binnenkomst ademhaalt. Gedurende ons gesprek kom ik regelmatig terug bij de ademhaling om te zien of deze oppervlakkig is of juist diep. Waarom ik dit doe is omdat de kwaliteit van je ademhaling directe invloed heeft op je gezondheid.
Inhoudsopgave
Als iemand oppervlakkig ademt, dat wil zeggen met kleine teugen lucht peer keer, dan kan dat duiden op stress en het is een oorzaak van zuurstofarmoede.
Merk ik dat dit het geval is dan is het zaak om te kijken waar de mogelijke stress vandaan komt of wat een andere oorzaak kan zijn van het oppervlakkig ademen.
Wanneer er duidelijkheid is over de oorzaak van het achterblijven van een diepe, gecontroleerde ademhaling kunnen we kijken naar de manieren waarop we het ademen kunnen verbeteren.
Waarom is die diepe ademhaling nou zo belangrijk?
Diep ademhalen zorgt ervoor dat het middenrif meewerkt in de ademhaling.
Het middenrif, ofwel diafragma, wordt opgerekt en dat heeft als gevolg dat er als het ware een massage plaatsvindt voor de omliggende organen. Dit heeft een erg rustgevend effect op je centraal zenuwstelsel.
Belangrijker echter is wellicht dat er meer zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Dat alleen zorgt al voor een flinke boost voor je gezondheid. Elke cel in je lichaam functioneert op zuurstof en hoe meer zuurstof je binnenhaalt uit je ademhaling, hoe meer vitaliteit je letterlijk inademt. Daarbij produceren cellen koolstofdioxide als afval product.
Na een diepe inademing volgt logischerwijs een grote uitademing en dit heeft als resultaat dat er meer afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
Effect van een betere ademhaling
Enkele zaken die vaak direct merkbaar zijn wanneer er beter, dieper wordt geademd zijn allen te danken aan het grotere zuurstof transport naar de cellen.
Enkele voorbeelden zijn een beter herstel van het centraal zenuwstelsel, een gezondere huid, minder belasting voor het hart en een betere spijsvertering.
Een manier om je ademhaling te trainen en perfect tot rust te komen is door middel van diepe buikademhaling, ook wel ‘diafragmatic breathing’ genoemd.
Op momenten dat je veel stress ervaart of bij het niet in slaap kunnen komen is de diepe buikademhaling uitermate geschikt.
Het zorgt voor ultieme ontspanning, maar kan dus ook een prima manier zijn om je dagelijkse ademhaling te trainen.
Zie deze video over hoe de ‘diafragmatic breathing’ techniek uit te voeren:
Conclusie
Bij het verbeteren van de gezondheid wordt er vaak gekeken naar het voedingspatroon, sportprogramma en nachtrust.
De ademhaling echter is van dusdanig belang dat deze absoluut niet als ondergeschoven kindje mag fungeren.
Bekijk eens goed bij jezelf hoe je ademt aan de hand van de video en probeer dieper en rustiger te ademen als het nodig is.
Je vitaliteit zal je er dankbaar voor zijn!