Het superfood Tarwegras wordt gezien als een wondermiddel. Dat is direct een goede reden om er kritisch naar te kijken. De claim dat het meer voedingsstoffen bevat dan een paar kilo groenten is voor een gezond denkend persoon al niet te begrijpen. Als dat waar is, en bewezen, waarom is tarwegras dan niet nog veel meer populair dan het nu al is?
Inhoudsopgave
Is het waar?
Tarwegras is geen wondermiddel. De eerste reden om dat te concluderen is dat er überhaupt geen wondermiddelen bestaan. Hoe hard we ook zoeken naar de bron van de eeuwige jeugd, er zijn geen korte wegen naar gezondheid.
Lekker duidelijk, maar waarom dan niet?
De claim van tarwegras is dat het evenveel, of meer, nutriënten (of voedingsmiddelen) bevat als 1-2 kilo groente (afhankelijk van welk pro-tarwegrasboek je leest). Dat is op verschillende manieren een vreemde stelling.
Welke groente
Ten eerste kun je je afvragen welke groente er wordt bedoeld. Er zijn duizenden soorten groenten. Met welke wordt tarwegras vergeleken? Bij dit soort algemeenheden dien je voorzichtig te zijn. Natuurlijk is zo’n stelling waar, als je nutriëntarme groenten neemt. Maar zo’n stelling is ook per definitie onwaar, als je anderhalve kilo broccoli of anderhalve kilo rauwe wortelen neemt.
In de sloot achter mijn huis zwemmen meer vissen dan in 200.000 vierkante kilometer oceaan.
Bovenstaande stelling is ook waar, als je de sloot achter je huis vergelijkt met bij elkaar opgetelde plekken in de oceaan waar toevallig geen vissen zwemmen.
Nutriënten
De term nutriënten is veel te algemeen voor de stelling. Want daar worden meer dan 50 verschillende stoffen mee bedoeld die ons lichaam helpen met lichaamsprocessen: zowel macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) als micronutriënten (mineralen, vitaminen en spoorelementen). De claim x bevat meer nutriënten dan y is daarom een beetje raar.
Natuurlijk zijn we allemaal niet heel erg dom en kunnen we ons voorstellen dat er geen macronutriënten bedoeld worden. Daar passen er niet zoveel van in een shotglas van 30 ml. Maar ook als we micronutriënten gaan vergelijken komen we tot de conclusie dat er in 30 ml tarwegrassap bijvoorbeeld minder vitamine E, vitamine C, magnesium, ijzer, calcium en kalium zit dan in 200 gram broccoli of 200 gram rauwe wortelen.
De claim is dus dubbel waardeloos: hij is niet specifiek en ook nog eens onwaar. Tarwegras bevat niet meer nutriënten dan een paar kilo groenten.
Waarom wordt er dan tarwegras gedronken?
Waarom tarwegras nog steeds populair is, is goed te verklaren. Shotjes gaan over de toonbank voor tenminste twee euro, waarmee de suggestie wordt gewekt dat het een goed werkend middeltje is. Immers, alles wat schrikbarend duurder is dan ‘gewone voeding’ moet het wel gezonde voeding zijn. Dat is de algemene opinie.
En natuurlijk, tarwegras bevat relatief veel micronutriënten, maar er is dus geen enkele reden om het te nemen in plaats van anderhalve kilo groente.
Wondermiddel
De foutief toegedichte eigenschappen van tarwegras komen voort uit onze zoektocht naar shortcuts naar gezondheid. We zijn lui en we willen zo weinig mogelijk moeite doen om een zo groot mogelijk resultaat te behalen. Dat is heel erg logisch en dat maakt ons als diersoort ook erg succesvol, maar met 30ml tarwegrassap word je niet een beter mens. Een dagelijks shot zal ook niet veel zoden aan de dijk zetten. Pas als je dieet voor de rest (wat betreft micronutriënten) weinig waardevol is, zal tarwegrassap een goede aanvulling zijn. Maar ook in die situatie kun je je beter focussen op het aanpassen van je totale voedingspatroon, in plaats van een kleine pleister op de wond.
Chlorofyl
Dan is er nog een claim dat het bladgroen in tarwegras, chlorofyl, (afhankelijk van welke bron je gebruikt) wordt omgezet in hemoglobine of hetzelfde functioneert als hemoglobine, wat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed. Allereerst is het de vraag waarom het beter is om meer hemoglobine (of vergelijkbare stoffen) in ons bloed te hebben. Daarnaast wijst onderzoek uit dat chlorofyl nauwelijks wordt opgenomen in ons lichaam omdat we enzymen missen die dat mogelijk maken.
Conclusie
De eigenschappen die aan tarwegras en tarwegrassap worden toegedicht zijn overdreven en daarom onwaar. Tarwegras bevat zeker hoge concentraties mineralen en vitaminen, maar steekt niet met kop en schouders boven andere groenten uit.
Wat we kunnen leren van deze bizarre claims is dat we gemakkelijk voor de gek gehouden willen worden. We zijn met z’n allen op zoek naar quick fixes voor gezondheid. Die zijn, los van chirurgische ingrepen, nog niet gevonden.
Blijf gerust tarwegras drinken, als je dat graag doet. Maar ga niet mee in de bizarre gezondheidsclaims.
Een shot tarwegras is overigens nog wel iets beter dan een shot tequila.
Bronnen
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemoglobine
- http://www.jlr.org/content/9/5/636.short
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Nutri%C3%ABnt
- http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsstoffen.aspx
- https://www.google.nl/trends/explore#q=wheatgrass
- http://iamafoodie.nl/voedingswaarde-tarwegras-superfoods-deel-4/
- http://fitzonderfabels.nl/2014/03/22/bevat-tarwegrassap-evenveel-voedingsstoffen-als-een-paar-kilo-groenten/
- http://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/tarwegras-hoe-gezond-is-dat-nu-echt
- http://quackwatch.com/search/webglimpse.cgi?ID=1&query=wheatgrass
- https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorophyll
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Tarwegras