Wat zijn nou gezonde producten en waar moet ik op letten?! Voor veel mensen is het nog niet helemaal helder welke producten onder de categorie gezond vallen. Veel slimme producenten prijzen bijvoorbeeld hun voedingsmiddelen als “gezond” aan, terwijl dit eigenlijk vaak niet zo is. Waarom is het zo belangrijk om een gezonde boodschappenlijst te maken en voor gezonde producten tijdens het boodschappen doen?
Voordelen van een gezonde boodschappenlijst
Een aantal voordelen van een gezonde boodschappenlijst op een rijtje:
- Gezonde voeding en dus gezonde boodschappen zorgen ervoor dat je je fit voelt en je weerstand optimaal is.
- Als je gezond eet zie je er ook fit uit; een goed figuur met een mooie huid, mooie haren en sterke nagels.
- Je blijft er tegelijkertijd jeugdig uitzien, want jouw gezonde boodschappenlijstje vertraagt het verouderingsproces.
- Gezonde voeding maakt dat je op verantwoorde wijze afvalt of aankomt en ook op gewicht blijft.
- Healthy food is goed voor je hersenen; je brein werkt beter op deze gezonde boodschappen
- Gezond eten, met daarin ook voldoende vezels, zorgt voor een goede stoelgang.
- Last but not least; je zult ook de allerbeste resultaten behalen als je je fitness schema combineert met een gezonde boodschappen. Trainen en gezonde voeding gaan niet zonder elkaar!
Om een gezonde boodschappenlijst samen te stellen, zonder je te laten verleiden tot het kopen van allerlei ongezonde(re) producten, wil ik je graag een aantal slimme tips meegeven.
Slimme tips voordat je gaat boodschappen doen
Maak van te voren jouw gezonde boodschappenlijstje
Het maken van een boodschappenlijstje lijkt suf, maar is zeker heel handig. Doordat je namelijk al je boodschappen hebt opgeschreven, kun je snel door de supermarkt heen en hoef je tijdens het winkelen niet nog eens te bedenken wat je moet kopen. Hierdoor kom je ook niet met allerlei mogelijk ongezonde producten thuis die je eigenlijk niet nodig hebt. En met dit laatste bespaar je ook nog eens geld, ook mooi meegenomen natuurlijk!
Ga niet met een lege maag boodschappen doen
Wie herkent het niet; je maag knort en voordat je het weet ligt je mandje vol met gevulde koeken, chocoladerepen, ham-kaascroissantjes en allerlei andere ongezonde boodschappen. Een slimme tip is dus om niet met een lege maag boodschappen te gaan doen, omdat je hierdoor sneller de neiging zult hebben om met allerlei ongezonde snacks & tussendoortjes thuis te komen. Zorg dat je van te voren iets gezonds en hebt gegeten dat je maag goed vult, zoals een broodje, goed gevulde salade, gekookt eitje, bakje kwark, enzovoorts.
Slimme tips voor in de supermarkt
Bezoek de markt voor je al je groenten & fruit
Vroeger zei men ook wel; “op de markt is je gulden een daalder waard”. Natuurlijk is de gulden allang voltooid verleden tijd, maar het komt er grofweg op neer dat je op de markt veel voor weinig geld kunt kopen. Zo ben ik zelf wekelijks een trouwe bezoeker van de markt, waar ik ergens tussen de €15,- en €20,- kwijt ben voor verse groenten & fruit voor een hele week. Lekker gezond en goedkoop!
Lees de etiketten: weet wat je eet!
Als je in de supermarkt rondstruint is het goed om eens te kijken wat er achter op het voedingslabel van het product staat. Zo weet je echt wat er op je gezonde boodschappenlijstje thuis hoort.
Een paar tips waar je op kunt letten;
- Laat je niet verleiden door de verpakking van het product. Zo kan er op de voorkant staan dat er “minder vet in zit”. Nu is het echter zo dat minder vet smaakverlies inhoudt en dat dit gecompenseerd moet worden, bijvoorbeeld door meer suiker aan het product toe te voegen. Wees dus kritisch en laat je niet voor de gek houden en lees ook het etiket en let op de term: waarvan suikers.
- Bekijk de volgorde van de ingrediëntenlijst. Basisregel hierbij is dat de ingrediënten die als eerste genoemd worden, ook het meest in het product zitten. Bij snoep staan bijvoorbeeld suiker en glucose-fructosestroop (ook wel maïsstroop) veelal als eerste op de lijst, waardoor je dus weet dat dit de hoofdingrediënten van het product zijn en je er niet al te veel van moet eten! Ook bij een hele lange waslijst aan ingrediënten kun je er haast wel vanuit gaan dat dit geen gezond product dat thuis hoort op je gezonde boodschappenlijstje vanwege alle toevoegingen. Less is more bij gezonde voeding!
- Check de E-nummers. E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen in onze voeding. Ik ben niet perse tegen E-nummers, want er zijn ook veel gezonde E-nummers, maar een aantal zou ik toch liever vermijden vanwege de gezondheidsklachten die ze kunnen opleveren. Bijvoorbeeld bepaalde toegevoegde kleurstoffen die tot hyperactiviteit en astma-aanvallen kunnen leiden. Ook E621, ook wel bekend als mononatriumglutamaat, MSG, gistextract, of ve-tsin (veelal aanwezig in chips, boullion, en Chinees eten) kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, hartkloppingen en schijnt de eetlust te vergroten (vandaar dat die zak chips in één keer leeg gaat).
- Bekijk de portiegrootte. Het kan soms heel aantrekkelijk lijken als er op de voorkant van een product staat dat “een portie maar 30 kilocalorieën bevat”. Het is dan echter de vraag hoe groot die portie is, want dat is bij ieder product weer verschillend. Het loont dus om dit eerst op de achterkant te lezen (en uit te rekenen) om te voorkomen dat je veel meer kilocalorieën binnenkrijgt dan gewenst.
Wit versus Volkoren brood
Ten aanzien van de koolhydraatrijke producten kun je een aantal simpele aanpassingen maken om het voor jezelf gezonder te maken. Zo kun je bij brood, maar ook pasta kiezen voor de volkorenvarianten. Volkoren brood bevat bijvoorbeeld halve en hele tarwekorrels en hierin zit het grootste deel van de vitamines, mineralen en vezels.
Vaak staat er op de verpakking van het brood “100% volkoren”. Het is niet zo dat wit brood (gemaakt van tarwebloem) ongezond is, maar het is wel een minder gezondere keus, aangezien hierbij gebruik wordt gemaakt van het middelste gedeelte van de tarwekorrels waar minder van de belangrijke voedingsstoffen inzitten. Dit geldt ook voor de volkoren pasta en beiden bestaan ook uit zogenaamde “complexe koolhydraten”. Deze koolhydraten zijn door het menselijk lichaam lastig af te breken, waardoor de energie meer gelijkmatig vrijkomt. Dit maakt dat je langer verzadigd blijft. Voor rijst geldt dat je het beste voor zilvervliesrijst kunt kiezen, aangezien hierbij ook alle goede voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en vezels bewaard zijn gebleven.
Lightproducten, een goed idee?
Fabrikanten leiden ons graag om de tuin door hun producten “light” te noemen. Hierdoor wekken ze de indruk dat hun product gezonder is, waardoor men sneller geneigd is om er meer van te eten. Een ander nadeel is dat een product al light mag heten als er 33% minder vet of suiker inzit. Er kan dus bijvoorbeeld minder 33% minder suiker in zitten, maar dit zegt dan nog niets over de hoeveelheid vet en kilocalorieën in het product. Lees dus wederom wat er op het etiket staat en laat je niet misleiden!
Tot slot; anders dan de lightproducten zijn de zogenaamde halfvolle producten waarin bijvoorbeeld minder vet zit. Zo kan het bij zuivelproducten, zoals kaas en melk, zinvol zijn om voor de halfvolle varianten te kiezen als je dit dagelijks geregeld eet. Hiermee bespaar je toch weer wat kilocalorieën!
Track je gezonde boodschappenlijstje in de FITsociety app
Uiteraard wil je niet alleen de boodschappen kopen maar ga je deze ook eten. Om er zeker van te zijn dat je binnen de gestelde caloriebudgetten blijft kun je de FITsociety app downloaden. Via de FITsociety app houd je jouw calorie inname bij en kun je via de ingebouwde barcode scanner ook direct al jouw gezonde boodschappen toevoegen.