Je zult het vaak niet door hebben maar er is een grote kans dat je vaak teveel en verkeerd eet op een dag. Heb je een kantoorbaan en ben je weinig in beweging omdat je 8 uur achter je bureau zit, dan verbruik je vrij weinig energie. Je verbrandt hierdoor natuurlijk niet veel calorieën. Dit ligt weer compleet anders voor mensen die bijvoorbeeld werken in de bouw en vrijwel hun hele werkdag in beweging zijn. Zij zullen meer calorieën verbranden en daardoor ook meer energie nodig hebben. Met de tips hieronder beschreven kom je er achter je wat jouw lichaam nodig heeft en helpen je om niet te veel of juist niet te weinig te eten.
Inhoudsopgave
1. Eet wanneer je maag leeg is
Waarom zou je eten als je maag nog vol zit? Vaak doe je dit uit gewoonte maar je lichaam heeft het op dat moment helemaal niet nodig. Dus wacht met eten totdat je maag leeg is. Normaliter duurt het verteren van voedsel zo ongeveer 2 tot 3 uur. Soms kan het ook wat langer duren dus om zeker te weten of je maag leeg is kun je ook je hand op je maag leggen. Is je maag plat, dan kun je gerust wat eten.
2. Eet wanneer je lichaam er om vraagt
Let eens een dag heel bewust op de momenten waarop je eet. En vraag je eens af waarom je op dat moment eet. Je zult zien dat je vaak uit gewoonte eet en niet omdat je lichaam het op dat moment ook echt nodig heeft. Je lichaam geeft duidelijke signalen af wanneer het tijd is om te eten. Een maag die een beetje rommelt of knort is daar een duidelijk voorbeeld van. Ook kun je je een beetje low energie voelen. Probeer op deze momenten wat te eten. Wacht niet totdat je erge trek hebt. Vaak ga je dan teveel en verkeerd eten wat ook weer niet goed voor je lichaam is. Probeer ook meer proteine en eiwitten te eten, aangezien deze het meest verzadigend effect hebben van alle macronutrienten.
3. Eet kleinere porties
Ga op onderzoek uit en experimenteer eens met de hoeveelheid eten die jij per dag tot je neemt. Schep je ’s avonds altijd 2 keer op? Of eet je tijdens de lunch 4 boterhammen? Probeer dit eens te halveren. Wanneer je maaltijd na ongeveer een kwartier een beetje gezakt is, zal je merken dat je die 2e portie of die 2 extra boterhammen misschien helemaal niet mist. Heb je nog steeds trek? Dan at je niet teveel maar heeft je lichaam het echt nodig.
4. Eet verspreid over de dag
Je zal het vaker gehoord hebben; je kunt beter verspreid over de dag kleine beetjes eten dan 3 keer per dag grote maaltijden. Na het eten van een grote zware maaltijd kun je je soms heel moe voelen. Dit komt omdat je maag heel hard moet werken om het voedsel te verteren. Dit kost je lichaam erg veel energie. Door het eten van kleinere porties verspreid over de dag blijft je energieniveau redelijk constant en krijg je minder snel last van de welbekende ‘dipjes’.
5. Eet gezond en verantwoord
Kies voor gezonde voeding wat je lichaam laat werken. Doordat het langer in je lichaam blijft zal je minder snel trek krijgen. Denk hierbij aan groente, fruit en volkorenproducten. Eet niet teveel bewerkte voeding zoals koekjes en snoep. Heel lekker natuurlijk maar het is zo weer uit je lichaam verdwenen waardoor je trek krijgt en weer meer gaat eten.