Voor de meeste mannen die in de sportschool komen draait het om: afslanken, droog worden, vet verbranden, definitie kweken, cutten oftewel: getting ripped! Dit zijn allerlei verschillende benamingen om het doel van al deze mannen die in de sportschool komen te beschrijven. Waar het om draait: het tonen van je spieren.
Hoe word je droog?
De meest voorkomende vraag die meteen niet eenvoudig te beantwoorden is: hoe word je droog? Om je spieren beter tot uiting te laten komen is een groot deel afhankelijk van je bouw en van je aanleg. Sommige mensen hebben van nature een hoger vetpercentage dan anderen, dus voor hen met een hoger vetpercentage is het moeilijker om te droogtrainen dan voor anderen. Aan de andere kant is het voor mensen met een hoger vetpercentage weer eenvoudiger om te bulken, oftewel aan te komen in voornamelijk spiermassa.
Voordat je van start gaat dien je eerst te weten wat je vetpercentage is. Immers, daarmee kun je meten of je goed op weg bent. Wil je je vetpercentage meten zonder gebruik te maken van ingewikkelde tabellen? Er zijn vetpercentage meters die werken op de manier zoals de huidplooimeting, maar die de berekening doen voor jou.
Stappenplan droogtrainen
Laten we eerst beginnen met hoe het niet moet. Droogtrainen betekent niet jezelf uithongeren. Alhoewel er veel van je dieet en voeding afhangt wanneer je wilt gaan droogtrainen is het niet raadzaam om jezelf te ondervoeden. Hierdoor krijgt je lichaam niet voldoende brandstoffen en bouwstoffen binnen en zal je lichaam qua volume in zijn totaliteit gaan krimpen. Dus niet alleen je vetpercentage gaat hierdoor omlaag, maar ook je hoeveelheid spiermassa!
Droogtrainen Dieet
In de praktijk is je dieet de belangrijkste factor voor resultaatgericht droogtrainen. Om echt ripped te worden is ongeveer 70% de inspanningen voor je dieet, 20% een goede workout, 5% psychologisch, om de tussendoortje te kunnen weerstaan en 5% pure vastberadenheid.
Droogtrainen Cardiotraining
Wanneer je wilt gaan droogtrainen is het helaas niet mogelijk om aan cardiotraining te ontkomen. Het is belangrijk dat de cardiotraining niet de boventoon gaat voeren van je trainingsschema. Dus in de praktijk zou je het beste 2 maal per week een cardiotraining van een half uur kunnen uitvoeren NA je fitness work-out. Omdat je gedurende je fitness work-out al een deel van je reserves hebt verbrand, is het doen van cardiotraining na je fitness work-out het beste omdat je dan direct je vetreserves aanspreekt. Let op dat je je cardiotraining uitvoert op 65% of 70% van je maximale hartslag.