Vrijwel elke sporter krijgt er vroeg of laat mee te maken: gewrichtspijn. Men kan het ervaren na een overbelasting of bij overtraining en wanneer de leeftijd toeneemt is gewrichtspijn bijna een vanzelfsprekendheid. De impact van pijn in de gewrichten moet niet onderschat worden. Een sporter die voor lange tijd geplaagd wordt door gewrichtspijn kan zich genoodzaakt zien om minder te gaan sporten, blessures ontwikkelen of er zelfs helemaal mee te stoppen.
In het algemeen kan het moeten stoppen met een hobby erg vervelend zijn en sporters zullen het bijkomende nadeel van een sterk verminderde fysieke gezondheid er bij krijgen. Middelen en supplementen die gewrichtspijn verdienen daarom ook de aandacht. Een van de voedingssupplementen die zou kunnen bijdragen aan het terugbrengen van gewrichtspijn is glucosamine.
Inhoudsopgave
Glucosamine
Glucosamine is een voedingssupplement dat door veel sporters geslikt wordt. De werking van glucosamine is dat het gewrichtspijn tegen kan gaan en als smeermiddel voor het lichaam kan fungeren. Glucosamine is een aminozuur dat door door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Deze stof is vooral te vinden in de pezen en in het kraakbeen. Het wordt door het lichaam gebruikt als bouwstof voor glycosaminoglycanen, een soort suiker. Dit suiker werkt onder andere als schokdemper en smering. Glucosamine is algemeen te vinden als supplement, waar het vaak gecombineerd wordt met chondroïtine. Wanneer het in supplement vorm aangetroffen wordt, komt glucosamine meestal uit de fermentatie van tarwe en mais, of wordt het gehaald uit schilden van krabben en garnalen.
Wetenschappelijk onderzoek naar glucosamine
Zoals eerder vermeld, is er veel interesse in glucosamine vanuit de sporterswereld. Mede hierom is er al veel onderzoek naar de exacte werking van deze stof gedaan. Met gemengde resultaten. Vooral in de kleinere studies, met name onderzoeken zonder oog op het placebo effect, luiden de conclusies dat, ondanks dat ze marginaal zijn, glucosamine invloed kan hebben op gewrichtspijn. Echter, meta-analyses (waarbij de resultaten van verschillende kleinere onderzoeken vergeleken worden) en omvangrijkere onderzoeken met een placebocontrole ondersteunen deze conclusies niet [1]. Ze rapporteren dat glucosamine geen invloed heeft op gewrichtspijn, en dat stijfheid en algemene uitvoering van gewrichtsfuncties niet beïnvloed zijn [2]. Hoewel de resultaten dus teleurstellend zijn, kleven er geen vervelende bijwerkingen aan glucosamine. Bij gebruik kan men last hebben van maag-en darmklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Bij allergieën of gevoeligheden voor eiwitten in krabben en garnalen dient men wel voorzichtig te zijn. De veilige dagelijkse hoeveelheid bedraagt 2000mg per dag.
Conlusie
Aangezien wij meer waarde hechten aan de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar de werking van glucosamine dan testamenten van vrienden en familie, moeten we helaas zeggen dan glucosamine niet het wondermiddel lijkt te zijn om van de gewrichtspijn af te komen. Hoewel het placebo effect enige invloed kan hebben, is het verstandiger om te kijken naar een ander supplement, en de overbelasting nauwkeurig in de gaten te houden. Heb je toch al last van je gewrichten, dan kunnen spierversterkende oefeningen uitkomst bieden. Dit zorgt er voor dat de spieren je gewrichten deels kunnen ontlasten, wat een vermindering van gewrichtspijn biedt. Wil je toch glucosamine supplementen aanschaffen? Vermijd dan glucosamine-hydrochloraat. Deze vorm is niet effectief. Glucosamine-sulfaat biedt een betere werking.
Referenties
- Wandel, S., Juni, P., Tendal, B., Nuesch, E., Villiger, P. M., Welton, N. J., . . . Trelle, S. (2010). Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: Network meta-analysis. BMJ (Clinical Research Ed.), 341, c4675.
- Towheed, T. E., Maxwell, L., Anastassiades, T. P., Shea, B., Houpt, J., Robinson, V., . . . Wells, G. (2005). Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. The Cochrane Database of Systematic Reviews, (2)(2), CD002946.