We zouden het haast vergeten: de wereldwijde enquete over fitness trends. Wat zijn de verwachte fitness trends voor 2017? Voor het tweede jaar op rij voeren wearables de lijst aan.
WORLD WIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS 2017
Ook voor dit jaar hebben redacteurs van het Amerikaanse Health & Fitness Journal een enquête wereldwijd aan duizenden professionals toegezonden om trends in de fitnessindustrie te benoemen.
Inmiddels hebben we er een traditie van gemaakt om de resultaten hier te delen. Vorige jaar zagen we dat bodyweight training (calesthenics) en High Intensity Interval Training (waar in deenquête ook Crossfit onder valt) hun plekken in de top moesten afstaan aan ‘wearables’. Die top 3 is voor 2017 ongewijzigd.
Hier zal ik ingaan op opvallende ontwikkelingen sinds vorig jaar (waarvan ik de uitslag ook ter vergelijking heb toegevoegd).
Noem het beestje bij de naam
Wat me wel opvalt is dat men vasthoudt aan de keuze om zeer inconsequent de type training te benoemen. Dit schept alleen maar verwarring. Zumba (niet meer in de top 20) en Yoga bijvoorbeeld worden gewoon bij hun naam genoemd. Ze worden niet “Latijns aerobische dans” en “Indisch stretchen genoemd”. Crossfit echter wordt ieder jaar onder de titel “Hight-intensity interval training” (HIIT) geplaatst. Niet iedere vorm van Crossfit echter is HIIT en niet iedere vorm van HIIT is Crossfit. Ook de hardnekkige weigering om de term Crossfit ook maar één keer te noemen, blijft me verbazen.
Calesthenics is feitelijk een andere naam van bodyweight training. In praktijk echter zal men bij calesthenics tegenwoordig vooral denken aan mensen die acrobatische kunsten op speelveldjes en rekken verrichten en niet zozeer aan iemand die iedere ochtend 20 pushups doet na het opstaan.
Dit vervuilt mijns inziens de data. Als we bijvoorbeeld over HIIT praten, gaat het dan voor 100% over Crossfit, of slechts voor 50%? Het lijkt me een stuk handiger en duidelijker als we het beestje bij de naam noemen.
Fitness trends 2017
1. Wearable technology.
Wearables staan opnieuw op de eerste plaats. Onder andere smart watches, smart glasses, intelligente en interactieve kleding.
Ook in 2017 zal er weer voor miljarden worden uitgegeven aan handige apparatuur om meer uit de training te halen.
Het zou me niet verbazen als dit uiteindelijk een aparte categorie wordt met een eigen ranglijst. Er is zoveel verschil in de verschillende wearables dat je hiermee als professional niet direct een idee hebt hoe je zou moeten inspringen op de populariteit.
2 & 3 Calesthenics en Crossfit stabiel
Vorig jaar werd “de val van Crossfit” genoemd als een van de uitkomsten van de enquête. Wishful thinking zo blijkt achteraf. Crossfit/HIIT stond in 2014 nog op de eerste plaats. In 2015 had calesthenics/bodyweight training die eerste plaats overgenomen en in 2016 werden beiden verdrongen door wearables waarmee Crossfit dus daalde van de 1e plaats in 2014 naar de 3e plaats in 2016.
Daar staat Crossfit dit jaar opnieuw. Wie dus een vrije val had verwacht, had het dus mis.
6. Groep training.
“Group training” betekent in dit geval meer dan 5 personen, anders valt het onder “group personal training” (nr. 14).
De 6e plaats dit jaar is opvallend. Hoewel “small group personal training” al een paar jaar in de top 20 staat is dat voor grotere groepen dit jaar voor het eerst. De mensen die de enquête invulden, konden hiervoor geen verklaring geven.
7. Exercise is Medicine®.
Ook nieuw in de lijst is het wereldwijde initiatief genaamd ‘Exercise is Medicine’. Doel van dit intitiatief is om fitness professional en medisch professional dichter bij elkaar te brengen om fitness een grotere rol te laten spelen in gezondheidszorg. Fysieke activiteit als zou als (preventieve) medicatie.
In Nederland is dit initiatief nog in ontwikkeling, maar daarvan houden we je op de hoogte.
Bye Bye Bootcamp
Bootcamp kwam in 2010 in de top 20 met een 16e plaats en stond een jaar later op de 8e plaats. Toen echter begon de populariteit hard af te nemen. In 2012 naar een 13e plaats en een jaar later 16e. In 2014 hield Bootcamp nog krampachtig vast aan een 20e plaats om vervolgens in 2015 uit de top 20 te vallen. Ook in 2017 lijkt Bootcamp dus niet meer tot de populairste activiteiten te behoren. Misschien komt het over 20 jaar weer in de mode. Tieners dragen nu immers ook weer spijkerbroeken met gaten.
Trend gemist?
Leuk zo’n wereldwijde trend, maar nationaal gezien ligt het misschien anders. Hebben we trends gemist, specifiek in Nederland? We horen het graag.